Toon Aerts jubelt in Superprestige Zonhoven, Laurens Sweeck tweede na val in de kuil
foto: Cor Vos
zondag 8 december 2019 om 16:00

Toon Aerts jubelt in Superprestige Zonhoven, Laurens Sweeck tweede na val in de kuil

Toon Aerts heeft solo de Superprestige van Zonhoven gewonnen. De Belgisch kampioen wist af te rekenen met zijn directe Laurens Sweeck, die tijdens de slotronde hard ten val kwam bij het binnenrijden van de Kuil van Zonhoven. Aerts kon daarna ruim de tijd nemen om te vieren.

Grote kopgroep
Eli Iserbyt draaide als eerste door de eerste bocht, maar ook Toon Aerts en Quinten Hermans hadden een goede start. Zandspecialist Laurens Sweeck stak ook zijn neus aan het venster, maar de kopgroep bleef lang bij elkaar.

Aerts, die zich ook thuisvoelt in het zand, sloeg in de tweede ronde een gaatje. Hij kreeg Sweeck en Hermans met zich mee. Tom Pidcock, Corné van Kessel en Iserbyt volgden op een gaatje, maar halverwege de cross was alles samengesmolten aan kop.

Aerts rijdt weg, Sweeck sluit aan
Pidcock probeerde met een versnelling de kopgroep uit elkaar te trekken. Zelf wist hij daar niet van te profiteren, in tegenstelling tot Aerts, die een gat sloeg van vijftien seconden. Sweeck was de enige achtervolger nadat hij zich wist te ontdoen van de rest.

Aerts duikt de Kuil van Zonhoven in – foto: Cor Vos

Sweeck wist in de zevende ronde (van de tien) het verschil met Aerts te verkleinen tot negen seconden. Een ronde later wist de kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal zelfs de aansluiting te maken bij de Belgisch kampioen. Het werd daardoor een tweestrijd om de zege.

Spannende strijd eindigt door val
Aerts en Sweeck hielden elkaar in evenwicht en kozen ervoor om te wachten tot de slotronde. Een demarrage van Aerts was niet nodig om Sweeck te lossen, want bovenaan de afdaling in de kuil viel Sweeck hard in het zand. De spanning was daardoor direct weg: Aerts kon de tijd nemen om te juichen. Sweeck en Iserbyt vervolledigden het podium.

De laatste drie seizoenen ging de zege in Zonhoven naar Mathieu van der Poel, die vandaag afwezig was vanwege een trainingskamp met de wegploeg van Corendon-Circus.

Superprestige Zonhoven 2019
Uitslag mannen

1. flag-be Toon Aerts
2. flag-be Laurens Sweeck op 0:28
3. flag-be Eli Iserbyt op 0:34
4. flag-be Quinten Hermans op 0:42
5. flag-nl Lars van der Haar op 0:45
6. flag-nl Corné van Kessel op 0:46
7. flag-gb Tom Pidcock op 1:07
8. flag-be Jens Adams op 1:31
9. flag-nl David van der Poel op 2:02
10. flag-de Marcel Meisen op 2:11

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.