Toon Aerts op non-actief na vondst dopingproduct in urinestaal

dinsdag 15 februari 2022 om 20:24
Toon Aerts op non-actief na vondst dopingproduct in urinestaal

foto: Cor Vos

Toon Aerts is op non-actief gesteld nadat in zijn urinestaal een verboden middel is aangetroffen. Dat meldt Baloise Trek Lions, de ploeg van de 28-jarige veldrijder, in een persbericht. Aerts is de nummer twee van de UCI-ranking en werd deze winter de winnaar van de X²O Trofee.

Aerts kreeg het nieuws gisteren te horen via een brief van de Internationale Wielerunie. “Ik kreeg de melding dat er een afwijkend resultaat werd gevonden in mijn urinestaal dat werd afgenomen bij een controle buiten competitie bij mij thuis op 19 januari. Ik tast momenteel in het duister hoe dit is kunnen komen. In mijn urinestaal is het product Letrozole Metabolite gevonden. Een product waar ik tot gisteren nog nooit van had gehoord en ook niet weet hoe dit in mijn lichaam terecht is gekomen.”

In samenspraak met zijn ploeg Baloise Trek Lions heeft Aerts besloten om een punt te zetten achter zijn seizoen tot er meer duidelijkheid is. “Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik al heel mijn carrière tegen enige vorm van doping ben en er altijd alles aan gedaan heb om een voorbeeld te zijn als atleet. Ik zal er dan ook alles aan doen om mijn onschuld aan te tonen en mijn naam te zuiveren. In afwachting van de analyse van het B-staal en verdere onderzoeken zal ik geen commentaar geven.”

Aerts werd deze winter winnaar van de X²O Trofee – foto: Cor Vos

Baloise Trek Lions is door Aerts zelf op de hoogte gebracht van het afwijkende resultaat van zijn urinestaal. “We hebben Toon gehoord en geloven hem op zijn woord dat hij zelf geen producten heeft ingenomen die de substantie kunnen bevatten. We wachten nu het B-staal af en eventuele verdere elementen die Toon kan verzamelen. We dragen Toon al jaren een warm hart toe en hopen met hem op snel en beter nieuws. Uit voorzorg en in overleg met Toon is beslist dat hij niet meer in actie komt en hij op non-actief staat tot er meer geweten is.”

De ploeg benadrukt dat het een strikte nultolerantie op het vlak van dopinggebruik hanteert. “Dat zijn we als ploeg verplicht tegenover onszelf, de andere renners in het team en de wielerfans. De ploeg onthoudt zich van verder commentaar zolang de uitslag van de B-staal niet gekend is.”

Letrozol
Letrozol staat op de lijst van stoffen die te allen tijde verboden zijn binnen en buiten wedstrijdverband. Het middel wordt voorgeschreven bij een bepaald type borstkanker en soms ook bij verminderde vruchtbaarheid, maar kan ook worden misbruikt om betere prestaties te halen. Sporters die anabole steroïden misbruiken, kunnen een aromataseremmer als Letrozol gebruiken om de vorming van oestrogenen tegen te gaan, en daarmee de ongewenste effecten van anabole steroïden verminderen of voorkomen.

Lees ook: Toon Aerts positief op medicijn tegen borstkanker

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Wielernieuws

Materiaalzone