Toon Aerts rijdt naar de zege in Leuven
Foto: Gauthier
zondag 3 januari 2016 om 16:04

Toon Aerts rijdt naar de zege in Leuven

Toon Aerts heeft de Soudal Classic in Leuven gewonnen. De jonge renner van Telenet-Fidea kwam enkele seconden voor zijn ploegmaat Tom Meeusen over de streep. Vincent Baestaens (BKCP-Corendon) trok de derde plek naar zich toe.

Een gemotiveerde Toon Aerts – op Nieuwjaarsdag nog derde in Baal – nam de snelste start in Leuven, maar al snel nam Radomir Simunek het voortouw. Belofte Eli Iserbyt dichtte verrassend de kloof op de Tsjech, met Toon Aerts, Julien Taramarcaz en Sven Vanthourenhout in zijn spoor. Sven Nys was samen met Belgisch kampioen Klaas Vantornout op achtervolgen aangewezen.

Nog voordat Sven Nys en co goed en wel bij de kopgroep waren aangesloten, ging Toon Aerts in de aanval. Iserbyt nam het afstoppingswerk in de technische zone voor zijn rekening, waardoor het verschil al snel opliep naar een halve minuut. Nys kwam later onzacht in aanraking met Iserbyt en klaagde achteraf over rugpijn en een gebroken voorvork van zijn fiets.

Dat was het sein voor Iserbyt om alleen in de achtervolging te gaan. Hij kon halverwege terugkomen op 25 seconden, maar werd snel tot de orde geroepen door een groepje met Julien Taramarcaz, Vincent Baestaens, Tom Meeusen en Sven Nys. Nys ging zelf nog even naar de kop, maar hij hield de benen stil toen de pijn weer de kop op stak. Meeusen was de volgende die het probeerde, zijn poging was wél de goede.

Meeusen – ploegmaat van Toon Aerts – kwam seconde na seconde dichterbij op de Kempenaar. Onder meer na een val van Aerts naderde Meeusen op een bepaald moment zelfs tot op vijf seconden van zijn ploeggenoot, maar maakte dan geen aanstalten meer om de kloof definitief te dichten. De jonge Aerts ging zo met zijn eerste profzege aan de haal.

Wout van Aert, Lars van der Haar, Kevin Pauwels en Mathieu van der Poel waren in Leuven niet van de partij.

Soudal Classic Leuven 2016
1. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea)
2. flag-be Tom Meeusen (Telenet-Fidea)
3. flag-be Vincent Baestaens (BKCP-Corendon)
4. flag-ch Julien Taramarcaz (ERA-Murprotec)
5. flag-be Eli Iserbyt (Telenet-Fidea)
6. flag-be Sven Nys (Crelan AA Drink)
7. flag-cz Radomir Simunek (ERA-Murprotec)
8. flag-be Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games)
9. flag-be Jim Aernouts (Telenet-Fidea)
10. flag-be Jan Denuwelaere (Crelan-Vastgoedservice)

Bij de vrouwen was het verrassend Sophie de Boer die Sanne Cant van de overwinning hield na een sprint met twee. Ellen van Loy eigende zich de derde plaats toe.

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
3 januari 2016 16:16
Fidea heerst: 1 en 2 en ook Yserbyt reed sterk rond.
Mooi de emoties van de dolblije winnaar Aerts. Na gisteren Van Kessel weer zo'n jongen die zijn eerste profzege boekt. Gaf ook een sympathieke indruk in zijn interview in Baal.
3 januari 2016 16:17
Denk dat er weinig over twijfelen dat als er een renner met een ander truitje voor Meeusen uit reed dat hij hem had gepakt. Wel mooi die vreugde bij Aerts!
3 januari 2016 16:24
Hele mooie en knappe solo van Aerts! Duidelijk dat Meeuwsen weer de vorm te pakken heeft, net op tijd..! Sneu voor Taramarcaz dat hij niet op het podium eindigt, dit was zijn kans.
3 januari 2016 16:27
bah - de dames wedstrijd was leuker vandaag! en Sophie de boer krijgt geen artikel? ze klopt toch de beste veldrijdster van het moment.
Valt wel ook op op Sporza: als Sanne Cant win is er een artikeltje, wint een buitenlandse dan is er niets zelfs als het gaat om een dames wereldbeker wedstrijd.
3 januari 2016 16:44
Mooi parcours met een mooie overwinning van Sophie de Boer. Ik ben benieuwd hoe zij het tegen het Rabobank blok volgende week gaat doen.

Toon Aerts lijkt toch een verdienstelijke subtopper in spé te zijn met een grote motor. Gelukkig was het Meeusen achter hem en niet een andere renner in de laatste ronde. Die val had hem bij een niet-ploeggenoot de zege kunnen kosten.
3 januari 2016 16:46
Nys naar mijn mening bewust de gashendel niet volledig open gedraaid met oog op het BK.
3 januari 2016 17:24
Aerts komt sympathiek over en hoop dat hij nog veel groeipotentie heeft!! Die Iserbyt gaf inderdaad ook een visitekaartje af.
3 januari 2016 18:00
Dames cross was toch meer een wedstrijd en spannende dan de heren cross. Echt goed gereden door De Boer !
3 januari 2016 18:01
Laf koersje helaas. Hoeven ze eigenlijk niet uit te zenden. Tom Meeusen reed constant met de handrem erop en de andere 'toppers' haalden enkel hun envelopje op, zo leek het in ieder geval.
3 januari 2016 23:25
Leuk om eens andere namen te zien die voor de overwinning/podium strijden.
En wat een race van Iserbyt Fidea heeft een ruwe diamant in hun rangen
4 januari 2016 08:37
Skyfeld de belgen zenden het tenminste nog uit ,zal bij die hollanders niet gebeuren
Knichtbiker , bij de nos dan wel

Om te reageren moet je ingelogd zijn.