Toon Aerts sprint sneller dan Tom Meeusen in Leuven
foto: Photopress.be
zaterdag 23 februari 2019 om 16:02

Toon Aerts sprint sneller dan Tom Meeusen in Leuven

Belgisch kampioen Toon Aerts heeft de Soudal Classic in Leuven op zijn naam geschreven. De Belgische kampioen sprintte sneller dan Tom Meeusen. Lars van der Haar maakte het Telenet-Fidea-feestje compleet met een derde plaats.

Subtoppers als Lars van der Haar en Laurens Sweeck waren zichtbaar geprikkeld door de uitspraken van Richard Groenendaal eerder deze week. Groenendaal verweet hen een gebrek aan topsportmentaliteit, en daar waren de twee het duidelijk niet mee eens. In afwezigheid van alleswinnaar en wereldkampioen Mathieu van der Poel kregen zij vandaag de ideale gelegenheid om nog eens voor de overwinning te strijden.

De openingsronde was er echter eentje vol vertwijfeling. Pas na een aanval van Michael Vanthourenhout in de technische zone in de tweede ronde, brak de strijd goed en wel los. Vanthourenhout reed in één klap een tiental seconden bij elkaar. Achter hem waren het de verenigde troepen van Telenet-Fidea en Pauwels Sauzen-Vastgoedservice die het verschil enigszins beperkt hielden in functie van kopmannen Toon Aerts en Laurens Sweeck. Opvallende afwezigen in de achtervolgende groep waren Vanthourenhouts ploegmaats Eli Iserbyt en Kevin Pauwels.

Finale met zijn zessen
Het was wachten op een aanval van Belgisch kampioen Toon Aerts in ronde vier om Vanthourenhout definitief bij de lurven te grijpen. Lars van der Haar en Laurens Sweeck konden hun wagonnetje bij de seizoensrevelatie aanhaken. Halfweg kregen we op die manier vier leiders, een kwartiertje later werden dat er zelfs nog zes. Ook Tom Meeusen en Jim Aernouts waren na een mindere start immers blijven doorknokken. Wat volgde was een zinderende finale, waarin Telenet-Fidea haar overwicht met drie van de zes leiders probeerde uit te spelen.

Toon Aerts opende op de lange asfaltstrook richting aankomst op twee ronden van het einde de debatten. Sweeck was bij de pinken en wilde reageren, maar zette zoveel kracht op zijn pedalen dat zijn ketting pardoes in tweeën brak. Einde wedstrijd dus voor een gefrustreerde Sweeck, die voor de zoveelste keer dit seizoen met pech af te rekenen kreeg. Dus was het aan Michael Vanthourenhout om de handschoen op te nemen in de achtervolging op Aerts. Dat deed de West-Vlaming met verve, waardoor ook de voorlaatste ronde een maat voor niets bleek. Met zijn vijven leken ze de laatste ronde in te gaan, maar dat was buiten Jim Aernouts gerekend. Op exact hetzelfde punt waar Aerts een ronde eerder demarreerde, ging Aernouts nu op de pedalen staan. Meeusen haakte zijn wagonnetje aan en daarachter ging het blok erop.

De twee kregen zomaar tien seconden cadeau, tot Michael Vanthourenhout in de technische zone de scheve situatie dan toch weer voor de zoveelste keer recht wist te zetten. Aerts profiteerde, en toen hij zag dat bij zijn ploegmaat Aernouts het beste eraf was, vlamde hij in zijn eentje richting een ontketende Tom Meeusen. Aerts ging de sprint met Meeusen vanop de kop aan, maar viel niet meer stil.

Uitslag Soudal Classic Leuven 2019
1. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea)
2. flag-be Tom Meeusen (Corendon-Circus)
3. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Fidea)
4. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal)
5. flag-be Jim Aernouts (Telenet-Fidea)
6. flag-es Felipe Orts Lloret (C.c Gusano)
7. flag-be Tim Merlier (Creafin-Tüv Süd)
8. flag-be Vincent Baestaens (Koninklijke Stoempersclub Leuven)
9. flag-cz Michael Boros (Creafin-Tüv Süd)
10. flag-nl Corné Van Kessel (Telenet Fidea)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.