Toon Aerts verzekert zich van eindwinst bergklassement Ronde van Wallonië
©Cor Vos
woensdag 31 juli 2019 om 11:12

Toon Aerts verzekert zich van eindwinst bergklassement Ronde van Wallonië

Interview Al in de tweede etappe van de Ronde van Wallonië nam Toon Aerts de trui van beste klimmer over van de Deen Nicolai Brøchner. Aerts gaf dat witte shirt niet meer uit handen. Nog voor de start van de slotrit is hij al zeker van eindwinst. “Dat was het doel deze week. Mikken op een goed eindklassement vond ik wat te veeleisend richting veldritseizoen.”

In de openingsrit graaide Aerts al tien punten mee voor het bergklassement. Daags nadien, tijdens de etappe met aankomst in Beyne-Heusay, dikte hij dat puntentotaal aan tot 36. Gisteren glipte de Belgische veldritkampioen mee in de vroege vlucht en kwam op elke helling als eerste boven. Voldoende om nog voor de slotrit zekerheid te krijgen over eindwinst in het nevenklassement.

Hammertime
“Ik wist dat het vandaag hammertime was”, lachte Aerts na de podiumceremonie. “Ik had de eerste drie dagen hier en daar al wat punten kunnen grabbelen, maar in deze rit was het echt belangrijk om mee te zijn en dat totaal verder op te krikken. De eerste vlucht was meteen de juiste en ik kwam op elke helling als eerste boven. Zo was ik snel zeker.”

Even had de groep met Aerts (met ook nogThomas Boudat, Elmar Reinders, Emiel Vermeulen, Floris Gerts en Arnaud Demare) zelfs zicht op ritwinst. “Tot Eddie Dunbar (Team Ineos, red) kwam aansluiten. Dunbar is gevaarlijk in het klassement en dat liet het peloton niet toe. We vroegen hem nog om zich te laten uitzakken, maar daar had hij geen zin in. Zo werden we uiteindelijk allemaal teruggepakt.”

Criteriums
Aerts werd deze zomer al vierde in het eindklassement van de Baloise Belgium Tour. Waarom dan niet op een goed eindklassement mikken in deze Ronde van Wallonië? “Ik ben daar inderdaad over aangesproken. Maar ik heb in de Ronde van België ervaren dat het best veeleisend is om een hele rittenkoers voorin het peloton te fietsen. Dat kost krachten en persoonlijk vind ik dat we daarvoor iets te dicht bij het crossseizoen zitten.”

Met de witte trui als leider in het bergklassement om de schouders mag Aerts in elk geval terugblikken op een goede Tour de Wallonie. “Hierna volgen enkele criteriums en vanaf 16 augustus gaan we met de ploeg op stage naar Mallorca. En voor we het beseffen staan we op 8 september aan de start van de cross in Eeklo.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.