Toon Clynhens, het nieuwe klimtalent van Sport Vlaanderen-Baloise: “Ik vergeet Arkéa-Samsic niet”
Foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
donderdag 15 september 2022 om 08:20

Toon Clynhens, het nieuwe klimtalent van Sport Vlaanderen-Baloise: “Ik vergeet Arkéa-Samsic niet”

Interview Belgische jongeren die kunnen klimmen: ze worden steeds talrijker. Bij Sport Vlaanderen-Baloise springen ze ook op de trein en leggen ze Toon Clynhens voor twee jaar vast. De 21-jarige renner uit Boortmeerbeek maakte al indruk met ereplaatsen in de Vredeskoers en Il Piccolo Lombardia, en rijpt dezer dagen bij Arkéa-Samsic.

Het had niet veel gescheeld of Clynhens had helemaal niet in Belgische loondienst gereden. Het Franse Arkea-Samsic, dat na afloop van dit seizoen naar de WorldTour promoveert, aast al langer op zijn diensten. “In april werd ik gecontacteerd door hun Belgische trainer. Die nodigde me uit voor een trainingsstage in Corsica, waar ik de ploeg voor het eerst wat beter heb leren kennen. Dat ging meteen supervlot, ook omdat ik me goed in het Frans kan uitdrukken.”

Zekerheid bij Sport Vlaanderen-Baloise
“Sinds augustus mag ik een paar 1.1- en 1.Pro-koersen met de ploeg rijden als stagiair. Het doel van die stage was om te kijken hoe ik in de ploeg zou passen en prof bij hen kon worden. Maar met heel die situatie rond Nairo Quintana is het management bij de ploeg wat stilgevallen. Daardoor konden ze niet zeggen of ik in 2023 prof kon worden of niet. Ik heb dan maar gekozen voor de zekerheid, maar natuurlijk houd ik Arkea-Samsic als een optie open voor de toekomst.”

Om dezelfde reden blijft Clynhens ook niet bij zijn huidige ploeg, het continentale team Elevate p/b Home Solution Soenens, dat vanaf 2023 de opleidingsploeg van Soudal – Quick-Step wordt. “Als je de kans krijgt om prof te worden, is het niet simpel om dat te weigeren. Je weet nooit wat er volgend jaar gebeurt. Voor hetzelfde geld heb je iets voor, of gaat het allemaal niet meer zo vlot als eerst gedacht en heb je het jaar erna niets meer. Dan grijp je beter meteen elke kans.”

In tussentijd kan de Vlaams-Brabander bij Arkéa-Samsic al wat profervaring opdoen. “Niet onbelangrijk, want ik heb al gemerkt dat het er in de UCI-koersen die ik heb mogen doen veel hectischer aan toe gaat dan bij de beloften. De belangen zijn groter en er wordt meer in ploeg gereden. Gelukkig leggen ze mij amper druk op. Twee keer hebben ze mij een specifieke taak gegeven, maar voor de rest laten ze mij vrij en kan ik mezelf rustig ontdekken, terwijl ik de kopmannen help.”

Clynhens op het podium van de Vredeskoers – foto: Cor Vos

“Mijn voorbeeld? Chris Froome!”
De meest voorname prestaties tot nu toe? Dan kom je snel uit bij een zevende plek in Il Piccolo Lombardia en een derde plaats in de Vredeskoers van 2021, dicht achter toptalent Filippo Zana. Dit seizoen deed hij daar een zesde plaats in diezelfde rittenkoers bovenop. “In de Nations Cup-wedstrijden heb ik mezelf vorig jaar echt ontdekt. Het waren de eerste keren dat ik ook op het internationale niveau goed presteerde. Bergop rijden is mijn ding en ik doe het ook graag. Misschien omdat Chris Froome altijd mijn idool is geweest.”

Zijn klimtalent ontdekte Clynhens in onder andere de Baby Giro en de Giro della Valle d’Aosta. Alleen de Tour de l’Avenir, waar de Belgische ploeg lof oogste met het werk voor winnaar Cian Uijtdebroeks, stond niet op zijn programma. “Dat blijft wat dubbel. Normaal mocht ik mee, zo was me vanuit de bond beloofd. Maar plots viel ik toch buiten de selectie. Daarom reken ik nu vooral op mijn merkenploeg voor een mooi klimprogramma. De nationale ploeg komt er als extraatje bij.”

Alleen… Sport Vlaanderen-Baloise lijkt wat dat betreft niet de meest evidente keuze. “Oh, maar daar maak ik mij geen zorgen over. Ik weet dat de ploeg intussen al bezig is met een programma met meer klimkoersen uit te tekenen. Ze hebben ook meer klimtypes aangeworven, dus dan is het logisch dat je die uitspeelt op het juiste terrein. Ik kijk er hard naar uit om daarin te tonen dat ik profwaardig ben, met soms een uitschieter. Uiteindelijk is de stap naar de WorldTour het doel.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.