Topfavoriet Gianni Vermeersch kroont zich tot Belgisch kampioen gravel
foto: Cor Vos
woensdag 1 mei 2024 om 16:09

Topfavoriet Gianni Vermeersch kroont zich tot Belgisch kampioen gravel

Gianni Vermeersch heeft zich gekroond tot Belgisch kampioen gravel. De renner van Alpecin-Deceuninck versloeg Daan Soete en Thomas Joseph in Turnhout. Vermeersch, die voormalig wereldkampioen gravel is, was op voorhand ook de grote favoriet voor het goud.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Klokslag 12.00 uur vertrokken de elite mannen voor hun BK Gravel in Turnhout. Er stond hen een parcours te wachten van 153 kilometer. Het BK-parcours was 75% off-road en volledig vlak, het merendeel van het rondje bestond uit rechte stukken. Bochten waren er weinig.

Met namen als Gianni VermeerschToon Aerts, Dries Van GestelGreg Van Avermaet, Lander Loockx en Eli Iserbyt aan de start, konden we een mooie strijd verwachten. Van Gestel voelde zich woensdag duidelijk goed en trok al vroeg in de race ten aanval. De renner van TotalEnergies reed lang voor het jagende peloton, met daarin nog alle grote namen, uit.

Sprint met vier 
Van Gestel hield het best lang vol, maar viel uiteindelijk toch stil. In de diepe finale reed er vervolgens een groepje weg met daarin topfavoriet Vermeersch, Aerts, Thomas Joseph en Daan Soete. Het viertal bleef bij elkaar in de laatste kilometers, waarna er gesprint werd voor de zege. Die sprint begon Joseph van zeer ver, maar Vermeersch kon er in de laatste honderden meters nog overkomen. Joseph moest zelfs nog vrede nemen met het brons, want hij werd nog overvleugeld door Soete.

Twee seconden na Vermeersch kwam Van Avermaet over de streep. De voormalige Olympisch kampioen zat aanvankelijk mee in de kopgroep, maar werd teruggeslagen door pech. Hij knokte zich nog terug in koers en kwam weer aansluiten bij de vier leiders, maar kon geen rol van betekenis spelen in de sprint.

foto: Cor Vos

Castrique wint bij de vrouwen
Bij de vrouwen ging de zege naar Alana Castrique. De renster van Cofidis kwam solo aan in Turnhout. Julie Brouwers, die we kennen van het veldrijden, en Kim Knaeps mochten als tweede en derde mee op het podium. Titelverdedigster Marthe Truyen stond niet aan de start.

Uitslag BK Gravel mannen 
1. flag-be Gianni Vermeersch (Alpecin-Deceuninck)
2. flag-be Daan Soete (Deschacht-Hens-Maes) op 1s
3. flag-be Thomas Joseph (Tarteletto-Isorex) in z.t.
4. flag-be Toon Aerts (Deschacht-Hens-Maes) in z.t.
5. flag-be Greg Van Avermaet (Team Last Dance) op 2s

Uitslag BK Gravel vrouwen
1. flag-be Alana Castrique (Cofidis)
2. flag-be Julie Brouwers (Charles Liégeois)
3. flag-be Kim Knaeps (Belco-Van Eyck)

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.