Toptalent Jarno Widar ambitieus voor Giro Next Gen: “Ik koers alleen om te winnen”
Foto: Cor Vos
woensdag 12 juni 2024 om 09:45

Toptalent Jarno Widar ambitieus voor Giro Next Gen: “Ik koers alleen om te winnen”

Interview Jarno Widar is deze week een van de grote favorieten om de Giro Next Gen – de voormalige Baby Giro ofwel de Ronde van Italië voor belofterenners – op zijn naam te schrijven. Het amper 18-jarige talent van Lotto Dstny Development Team liet in zijn eerste maanden bij de beloften al straffe dingen zien, maar blijft zelf ijzig koel onder de situatie.

Al zolang hij koerst, wordt Widar als een toptalent gezien. Sinds de Limburger in 2022 bij de junioren terechtkwam, rijgt hij de overwinningen aan elkaar. “Ik won in Nokere Koerse meteen mijn eerste UCI-koers. Dat kwam toen nog heel onverwachts, maar sindsdien besef ik zeker dat ik talent heb. Begin dit jaar was het tijd voor de overstap naar de beloften, en wat ik heb gedaan lag wel binnen de lijn der verwachting. Voor mij waren de afgelopen maanden niet speciaal.”

Widar drukt het vrij droog uit, maar de Ronde van Limburg voor beloften winnen en in klimrondjes als de Ronde de l’Isard en Alpes Isère Tour meedoen voor de prijzen, is voor een 18-jarige toch eerder uniek. “Dat kan goed zijn, maar ik leg mezelf altijd hoge ambities op. Mijn ambitie is altijd om te winnen, voor mij is dat de reden dat ik koers. Spanning voel ik daarbij niet echt, want ik weet intussen wat ik kan.”

Toch wil hij daar geen grote conclusies aan koppelen. “Het maakt me op dit moment nog niet veel uit waar ik heb gewonnen. Zolang ik mijn grote doelen niet haal, geeft me dat geen speciaal gevoel. De Giro Next Gen is pas het eerste grote doel van het jaar, en daar wil ik graag scoren. Natuurlijk had ik ook graag een Belgische klassieker willen winnen, maar door bepaalde omstandigheden is dat niet gelukt.”

Widar won de Ronde van Limburg – foto: Cor Vos

Giro Next Gen
Wie de Giro Next Gen zegt, zegt ook klimmersbenen. Widar zou in een rijtje met (recent) onder andere Juan Ayuso en Tom Pidcock kunnen komen. “Ik weet nog niet of ik een klimmer ben. Ik heb al tegen veel mensen gezegd dat ik pas aan het einde van het jaar de rekening maak of ik richting puncheur evolueer of me als een klimmer zie. Het is een ontdekkingsjaar, maar voorlopig ben ik nog niet veel wijzer geworden dan bijvoorbeeld vorig jaar. De grote doelen, waaronder dus de Giro Next Gen, moeten nog komen.”

“Ik heb me goed op de Giro voorbereid”, zegt Widar. “Niet via een hoogtestage, wel door te koersen en specifieke blokken op training te doen. Het parcours van de Giro Next Gen lijkt ook niet zo zwaar als vorig jaar, maar er zijn nog mogelijkheden genoeg om het verschil te maken. Voor de tijdrit wist ik helemaal niet waar ik stond, omdat ik nog geen enkele tijdrit had gereden. Maar in de bergen word ik normaal gezien niet ‘van het kaske naar de muur’ gestuurd.”

Lotto Dstny
Bij de jeugd had Widar de ploegen voor het uitkiezen, maar toch rijdt hij voorlopig bij Lotto Dstny. Een bewuste keuze? “Ik heb er nooit aan getwijfeld dat je als klimmer bij deze ploeg kan groeien. Ik heb direct gezien dat ze een goede ontwikkeling hebben, op alle vlakken. Al sinds deze ploeg is begonnen, komen alle grote talenten van België uit deze ploeg. Zo hebben ze zich op de wielermarkt gezet, en dat trekt me aan. Met Lennert Van Eetvelt en Maxim Van Gils heb je recent nog twee goede voorbeelden.”

“Maar of ik hier ook prof word? Daar ben ik momenteel niet mee bezig. Ik heb er nog niet bij stilgestaan. Daarvoor heb ik een manager, misschien is hij al iets aan het regelen”, aldus Widar. “Ik focus me vooral op de koersen. Na de Giro Next Gen moeten de Giro Valle d’Aosta (vanaf 17 juli) en Tour de l’Avenir (vanaf 18 augustus) nog twee grote doelen worden. Er komt niet zo heel veel meer voor mij.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.