Toptalent Tadej Pogacar verslaat grote namen in Algarve, Poels tweede
foto: Cor Vos
donderdag 21 februari 2019 om 18:17

Toptalent Tadej Pogacar verslaat grote namen in Algarve, Poels tweede

De koninginnenrit in de Volta ao Algarve is een prooi geworden voor toptalent Tadej Pogačar. De piepjonge Sloveen wist op de slotklim naar Fóia een late aanval van Wout Poels te neutraliseren, en spurtte vervolgens zelf naar de overwinning én de leiderstrui. Poels moest uiteindelijk genoegen nemen met plek twee, Sam Oomen werd dan weer knap vierde.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Met Fabio Jakobsen als trotse leider, begon het peloton van de Volta ao Algarve vandaag aan de koninginnenrit naar Fóia. Hoewel de slotklim niet extreem zwaar was, mochten we ons wel opmaken voor vuurwerk. Zeker omdat het wegdek al op vijftig kilometer van de meet begon te stijgen.

Brian van Goethem in de aanval 
Vanuit Nederlands oogpunt werd er reikhalzend uitgekeken naar de prestaties van Wout Poels en Sam Oomen. Maar eerst ging de aandacht uit naar zes vluchters: William Barta, Olivier Le Gac, Nederlander Brian van Goethem, Rafael Reis, Bruno Silva en Jesús Nanclares reden een maximale voorsprong bijeen van twee minuten.

Niet genoeg om vooruit te blijven, zo bleek wel onderweg. De vluchters werden al voor de beklimming van Pomba ingerekend. Niet veel later kregen we een duo aanval van Team CCC. Riccardo Zoidl en thuisrijder Amaro Antunes werkten goed samen, maar ook zij bleken een vogel voor de kat.

Schitterende beelden in de Volta ao Algarve – foto: Cor Vos

Sky neemt de koers in handen
Vlak voor de voet van de slotklim naar Fóia werd het dappere tweetal ingerekend. Het laatste woord was kortom aan de favorieten. Team Sky nam op goed 8 kilometer van de top het commando over; de favorietengroep kraakte meteen. Twee kilometer later was er nog een groep van dertig renners over. Leider Jakobsen was inmiddels al gelost.

Wie er nog bij zaten? Poels, Oomen, Fabio Aru, Enric Mas… Kortom, de favorieten voor de dag- én eindzege. Op vier kilometer van de streep moest Aru echter afhaken, gevolgd door zijn ploeggenoot Valerio Conti. UAE Emirates leek met andere woorden zijn Waterloo te vinden op de flanken van de slotklim.

Antunes valt aan, Poels reageert, maar Pogacar wint! 
Het tempo van Tao Geoghegan Hart lag zo hoog, dat niemand dacht aan aanvallen. Behalve Amaro Antunes. De 28-jarige klimmer bleek over wonderbenen te beschikken, want de Portugees wist – ondanks zijn eerdere aanval – van de rest weg te rijden. Poels leek echter de ritzege te pakken, want de kopman van Team Sky ging op en over Antunes.

Poels had echter geen rekening gehouden met Pogačar. De piepjonge Sloveen van UAE Emirates wist weer aan te sluiten bij Poels, en hem met een ferme demarrage zelfs op enkele lengtes te zetten. Het bleek genoeg voor zijn eerste profzege. De slechts 20-jarige klimmer bezorgde zijn werkgever UAE Emirates alsnog een goede dag.

Tadej Pogacar sloeg een dubbelslag – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.