Tosh Van der Sande kent fijne periode bij Visma | Lease a Bike: “Ander gevoel als je voor jezelf rijdt”
Foto: Cor Vos
donderdag 30 mei 2024 om 08:00

Tosh Van der Sande kent fijne periode bij Visma | Lease a Bike: “Ander gevoel als je voor jezelf rijdt”

Interview Tosh Van der Sande krijgt in de maanden mei en juni zijn eigen kans bij Visma | Lease a Bike. De 33-jarige Vlaamse Spanjaard werd in 2022 voornamelijk gehaald als knecht voor de talloze sterke kopmannen bij het WorldTeam, maar geniet ook van zijn nieuwe rol. “Het gaat best goed met mij. Ik mag niet klagen over mijn gevoel”, zegt Van der Sande voor de microfoon van WielerFlits.

“Ik heb een heel plezante maand mei Ik moet zeggen dat ik zopas vijf koersen op rij heb gereden die ik in mijn carrière nog nooit heb gedaan. Na twaalf jaar prof zijn is dat best straf”, lacht Van der Sande. “En ja, ik steek niet onder stoelen of banken dat het wel leuk is om nog eens voor mijn eigen kans te kunnen gaan. Zeker als je de wegen zo goed kent als in pakweg de Antwerp Port Epic.”

Juist dat soort wedstrijden waren de specialiteit van Van der Sande, toen hij nog bij Lotto Dstny reed en daar in zijn laatste jaar zelfs een grote puntenpakker werd. “Het is niet terug wennen, je vindt vooral terug plezier in de wedstrijden. Het is iets helemaal anders. Grote wedstrijden zijn ook leuk om te rijden, omdat je dan met een goede kopman rondrijdt. Maar op dit niveau kun je zelf mee koers maken.. In pakweg Luik-Bastenaken-Luik nijpen ze je rustig dood en dan hang je daar in het niets. Je doet wel iets voor jouw ploeg, maar op een bepaald moment word je er gewoon afgereden. Nu kan je zelf eens anderen pijn doen, dat is een ander gevoel voor een renner.”

Bewuste keuze
Al heeft Van der Sande – voor alle duidelijkheid – geen spijt van zijn transfer, enkele jaren terug. “Het is een bewuste keuze geweest om me ten dienste te stellen van de kopmannen, toen ik mijn transfer maakte. In de klassiekers met die grote mannen rondrijden is fantastisch. Het geeft een kick. Als je in dat soort wedstrijden kunt meedoen om te winnen, is dat toch een ander gevoel dan – met alle respect – mijn tijd bij Lotto Dstny. Dan rijd je ook mee, maar dat is toch anders. Maar dat wil niet zeggen dat er geen eigen kansen mogen komen. Nu krijg ik die, en met een jonge groep naar een wedstrijd komen is altijd extra fijn.”

Van der Sande in de aanval – foto: Cor Vos

“Ik heb wel wat pech gehad sinds ik bij Visma | Lease a Bike rijd. In mijn eerste jaar was ik mee op hoogtestage geweest en kwam ik goed in conditie toe in Tirreno-Adriatico. Maar in mijn eerste klassieker, de E3 Saxo Classic, brak ik mijn elleboog en daarna heb ik er vrij lang uitgelegen. Ik heb daar nog heel dat jaar mee gesukkeld, dus dat was minder. Vorig jaar heb ik een goed seizoen gereden in de klassiekers. Wel in dienst en misschien minder opvallend, maar ze waren heel tevreden. Ik heb een contractverlenging gekregen. Als je dat in deze ploeg krijgt, ben je zeker niet slecht bezig.”

Van der Sande is inderdaad iets minder op de radar beland. “Ik heb geen specifieke specialiteit. Ik denk dat het ook mijn sterkte is dat ik zo veel kan en dat ze mij overal een beetje kunnen uitspelen. Ik heb die koersen ook al zo veel keer gereden dat ik weet wat ik moet doen en ook wat ik kan. Het voornaamste voor mij is dat ik mezelf zo goed kan inschatten en ook weet wat ik niet goed kan.”

Geen grote ronde
Heeft Van der Sande stilaan ook een rol van mentor op zich moeten nemen? Bij Visma | Lease a Bike lagen tot voor kort zowat alle kopmannen eruit, een ideaal moment om op te staan en de jonge ploegmaats moed in te spreken. “Maar die pech van de grote koersen sijpelt totaal niet door naar de selectie van pakweg de Antwerp Port Epic. Dat is een volledig ander programma. Het is natuurlijk leuk als je jouw ploegmaten ziet winnen, dat brengt wel iets over naar jezelf. Maar anderzijds, we kunnen ons alleen maar in andere wedstrijden laten zien.”

De Antwerpenaar heeft nog drie koersen op zijn programma staan, voor hij mag gaan rusten. “Dat zijn de Heistse Pijl, Baloise Belgium Tour en het Belgisch kampioenschap op de weg als afsluiter. Dan is het weer even tijd om te rusten. Tijdens de Tour wordt het zaak om goed trainen en dan zal de Ronde van Polen het volgende zijn. Een grote ronde gaat er niet inzitten (lacht). Om in de selectie te komen in deze ploeg, dat is gewoon heel moeilijk.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.