Tosh Van der Sande reageert op positieve test: “Materiële vergissing”
foto: Marcel Koch
donderdag 20 december 2018 om 16:30

Tosh Van der Sande reageert op positieve test: “Materiële vergissing”

Tosh Van der Sande heeft deze namiddag via een persbericht gereageerd op zijn positieve dopingtest. “Een materiële vergissing”, klinkt het bij de renner van Lotto Soudal. “Ik nam in het verleden afwisselend twee neussprays. In de hectiek werd de naam van de verkeerde spray op het dopingformulier vermeld. Ik wil nu zo snel mogelijk mijn naam zuiveren.”

“Tijdens de laatste dag van de Zesdaagse van Gent werd ik gecontroleerd op doping”, begint Van der Sande zijn verhaal. “Niets ongebruikelijks. Traditioneel worden op de slotdag alle renners gecontroleerd die het podium halen.”

“Ik was dan ook stomverbaasd dat ik een brief ontving met een afwijkend analyseresultaat. Mijn staal bevatte prednisolone, afkomstig van de neusspray Sofrasolone. Die is vrij verkrijgbaar en werd mij bezorgd door de ploegarts. En is bovendien toegelaten binnen wedstrijdverband voor zover vermeld op het dopingformulier.”

“Gebruikte beide sprays afwisselend”
Van der Sande nam de spray intranasaal. Maar naar eigen zeggen vermeldde hij in de hectiek ”Mometasone spray” in plaats van “Sofrasolone”, wat voor dezelfde medische indicaties gebruikt wordt. “In het verleden gebruikte ik beide sprays afwisselend, me steeds bezorgd door de ploegarts. Dit is dus puur een materiële vergissing.”

“Ik zal nu samen met mijn raadslieden Mr. Johnny Maeschalck en Mr Kristof De Saedeleer en manager Jef Van den Bosch het nodige doen om een en ander aan te duiden aan de UCI en zo mijn naam te zuiveren”, besluit hij. In afwachting van het onderzoek besliste Lotto Soudal om zijn renner te schorsen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.