Vrijspraak Tosh Van der Sande na positieve dopingtest
foto: Cor Vos
woensdag 23 januari 2019 om 17:28

Vrijspraak Tosh Van der Sande na positieve dopingtest

Tosh Van der Sande is vrijgesproken na zijn positieve dopingtest, die medio december aan het licht kwam. De disciplinaire commissie van de UCI volgde het verweer dat zijn advocaten hadden voorgelegd en sloot de zaak. Dit betekent dat Van der Sande – die inmiddels weer is opgenomen in de selectie van Lotto Soudal – opnieuw mag koersen. 

Medio december kwam het bericht naar buiten dat Van der Sande werd geschorst door Lotto Soudal na een positieve dopingtest tijdens de Zesdaagse van Gent. Het ging om een toegelaten substantie, die voorkomt in de neusspray Sofrasolone – zo meldde ploeg. Dit middel is in wedstrijdverband toegestaan, mits het wordt vermeld bij een controle.

Van der Sande reageerde al snel op zijn positieve test. “Een materiële vergissing”, klonk het bij de renner. “Ik nam in het verleden afwisselend twee neussprays. In de hectiek werd de naam van de verkeerde spray op het dopingformulier vermeld. Ik wil nu zo snel mogelijk mijn naam zuiveren”, meldde hij een dag nadat het nieuws naar buiten kwam.

Reactie sneller dan gedacht
Zijn raadslieden Mr. Johnny Maeschalck en Mr. Kristof De Saedeleer en manager Jef Van den Bosch stonden hem daarbij bij en rond 10 januari werden alle opgevraagde documenten aangeleverd aan de UCI. De reactie van de internationale wielerunie bleek sneller dan gedacht; de disciplinaire commissie geloofde de uitleg van de renner en sloot de zaak.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.