Tour 2013: Daniel Martin zegeviert in bergrit naar Bagnères-de-Bigorre
zondag 7 juli 2013 om 16:14

Tour 2013: Daniel Martin zegeviert in bergrit naar Bagnères-de-Bigorre

Daniel Martin

foto: Sirotti

Daniel Martin heeft in de Tour de France de bergetappe naar Bagnères-de-Bigorre gewonnen. De renner van Garmin-Sharp versloeg aan de finish zijn medevluchter Jakob Fuglsang. Chris Froome moest het vandaag vrijwel de gehele rit zonder hulp van ploeggenoten doen, maar blijft aan de leiding van het algemeen klassement.

Attractieve openingsfase
In de tweede Pyreneeënrit op rij stonden er in de 168,5 kilometers tussen Saint-Girons en Bagnères-de-Bigorre vijf beklimmingen op het programma. Dat weerhield de renners er niet van om er al vanaf het vertrek in te vliegen, waardoor er een levendige wedstrijd ontstond. Johnny Hoogerland was de eerste die het probeerde, maar hij slaagde er niet in weg te geraken. Met name de Garmin-ploeg was zeer actief, zo waren ploeggenoten Jack Bauer en David Millar enige tijd samen vooruit.

Tegenslag voor Froome
Een opvallend incident was de aanrijding tussen Ryder Hesjedal en Peter Kennaugh, waardoor de Brit van de weg raakte en enkele meters naar beneden viel. De Sky-renner kon zijn weg vervolgen. Bij de beklimming van de Portet d’Aspet kwam klassementsleider Chris Froome al vrij snel zonder ploeggenoten te zitten, terwijl zijn concurrenten Contador en Valverde nog goed omringd waren.

In de eerste wedstrijduren ontstonden er meerdere kopgroepen, maar het door Movistar en Saxo Bank aangevoerde peloton hield de verschillen klein. In deze groep der favorieten waren ook de Nederlanders Bauke Mollema en Laurens ten Dam van de partij. Froome bleef in het wiel van met name Valverde, terwijl zijn ploeggenoot Porte in de achtervolging terrein verloor.

Kopgroep vooruit
Pas na ongeveer 55 kilometer ontstond er een echte kopgroep. Deze bestond uit de Belgen Thomas De Gendt (Vacansoleil-DCM), Bart De Clercq (Lotto-Belisol), de Canadees Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp) en de Fransman Romain Bardet (AG2R La Mondiale). Ook Pierre Roland (Europcar) was present om punten voor zijn bergtrui te verzamelen. Het was echter Thomas De Gendt die als eerste de top van de Peyresourde over klom. De kopgroep kreeg gezelschap van Jan Bakelants (RadioShack-Leopard) en Simon Clarke (Orica-GreenEDGE).

tdf9

foto: Sirotti

Bij de beklimming van de Col de Val Louron-Azet haakten achtereenvolgens De Gendt, Bakelants en Hesjedal af. De Australiër Clarke kwam solo als eerste over de top. De vijfde en laatste beklimming van de dag werd door de vier overgebleven leiders gezamenlijk aangevangen. De voorsprong was kleiner dan een halve minuut. Bardet besloot het in zijn eentje te proberen en liet zijn medevluchters achter zich. Twee kilometer later strandde zijn poging toen hij werd ingehaald door een door Movistar aangevoerd peloton.

Froome plooit niet
Tijdens de beklimming van de Hourquette d’Ancizan waren het Daniel Martin (Garmin-Sharp) en Jakob Fuglsang (Astana) die in de aanval gingen. Ondertussen plaatste Nairo Quintana (Movistar) in de groep der favorieten tot vier keer toe een aanval, die telkens gepareerd werd door Froome. In de laatste kilometer van de beklimming plaatste Wout Poels (Vacansoleil-DCM) – die teruggekeerd was uit de achtergrond – een demarrage op jacht naar de koplopers, die een dikke halve minuut voor hem reden.

tdf9

foto: Sirotti

In de afdaling werd Poels ingehaald door het peloton. Zijn rol werd overgenomen door Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step), maar ook hij slaagde er niet in de koplopers te bereiken. De twee vluchters werkten goed samen en mochten samen sprinten om de dagzege. Daarin was Martin de sterkste van de twee. Wout Poels werd op twintig seconden met een zevende plaats de beste Nederlander, voor Bauke Mollema. Door het tijdsverlies van Porte schuift de Groninger op naar een derde plaats in het algemeen klassement.

Tour de France 2013
Uitslag etappe 9: Saint-Girons / Bagnères-de-Bigorre (168,5km)

1. Daniel Martin (Ierland/Garmin-Sharp) in 4u43m23s
2. Jakob Fuglsang (Denemarken/Astana) z.t.
3. Michal Kwiatkowseki (Polen/Omega Pharma-Quick Step) op 20s
4. Daniel Moreno (Spanje/Katusha)
5. Joaquin Rodriguez (Spanje/Katusha)
6. Cadel Evans (Australië/BMC Racing)
7. Wout Poels (Nederland/Vacansoleil-DCM)
8. Bauke Mollema (Nederland/Belkin)
9. Daniel Navarro (Spanje/Cofidis)
10 Maxime Monfort (België/RadioShack-Leopard)

tdf9

foto: Sirotti

Algemeen klassement na rit 9
1. Chris Froome (Groot-Brittannië/Sky Proracing) in 36u59m18s
2. Alejandro Valverde (Spanje/Movistar) op 1m25s
3. Bauke Mollema (Nederland/Belkin) op 1m44s
4. Laurens ten Dam (Nederland/Belkin) op 1m50s
5. Roman Kreuziger (Tsjechië/Team Saxo-Tinkoff) op 1m51s
6. Alberto Contador (Spanje/Team Saxo-Tinkoff) op 1m51s
7. Nairo Quintana (Colombia/Movistar) op 2m02s
8. Daniel Martin (Ierland/Garmin-Sharp) op 2m28s
9. Joaquin Rodriguez (Spanje/Katusha) op 2m31s
10. Rui Costa (Portugal/Movistar) op 2m45s

Volledige uitslag en klassementen

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.