Tour 2014: Boom wint chaotische kasseienrit, Nibali pakt veel tijd
woensdag 9 juli 2014 om 17:14

Tour 2014: Boom wint chaotische kasseienrit, Nibali pakt veel tijd

Boom

foto: Sirotti

Lars Boom heeft de vijfde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Nederlander reed in de finale van een enorm chaotische koers weg van Vincenzo Nibali en Jakob Fuglsang, en soleerde naar de zege. Boom volgt daarmee Pieter Weening op als laatste winnaar van een Tour-etappe.

Westra in de aanval
In de openingsfase van de koers wisten negen renners weg te rijden. Nederlander Lieuwe Westra (Astana), Tony Martin (Omega Pharma-QuickStep), Tony Gallopin (Lotto-Belisol), Marcus Burghardt (BMC), Rein Taaramae (Cofidis), Simon Clarke (Orica-GreenEdge), Mathew Hayman (Orica-GreenEdge), Janier Acevedo (Garmin-Sharp) en Samuel Dumoulin (Ag2r-La Mondiale) reden voor het peloton uit. Al snel bleven er daar maar zeven van over. Burghardt werd teruggefloten door zijn ploeg, terwijl Acevedo ten val kwam. Ook Martin (val) en Dumoulin (materiaalpech) kwamen op een achterstand terecht, maar wisten later terug te komen.

Froome valt uit
Niet alleen in de kopgroep werd gevallen, ook in het peloton lagen veel renners op de grond. Zelfs nog voordat de eerste kasseistrook moest worden overgereden. De regenval zorgde voor veel gevaarlijke situaties. Het grootste slachtoffer werd Chris Froome. Vlak voor de eerste kasseistrook kwam hij voor de tweede keer deze dag ten val. Hij stapte vervolgens in de auto en gaf op. Ook onder meer Alejandro Valverde, Tejay van Garderen, Fränk Schleck, Marcel Kittel, André Greipel, Danny van Poppel en Arnaud Démare kwamen op de grond terecht. De klassementsrenners wisten nog voor de eerste kasseistrook terug te keren.

Contador en Mollema lossen
Op de tweede kasseistrook van de dag werd het peloton dankzij Sep Vanmarcke volledig uit elkaar geslagen. Onder andere Vincenzo Nibali, Peter Sagan, Sebastian Langeveld, Andrew Talansky, Jurgen Van den Broeck en Lars Boom konden volgen, terwijl Alberto Contador, Bauke Mollema, Alejandro Valverde en Tejay van Garderen de slag hadden gemist. Niet veel later kwamen Talansky en Van den Broeck ten val, waardoor Garmin-Sharp en Lotto-Belisol vooraan ophielden met rijden. Dit was gunstig voor de groep met Contador en Mollema, die inmiddels al meer dan een minuut achterstand had op de groep met leider Vincenzo Nibali.

Aanval Boom en Vanmarcke
Lars Boom en Sep Vanmarcke vonden kennelijk dat het niet snel genoeg ging en vielen samen aan. Het tweetal reed even tussen de kopgroep (of wat daar nog van over was) en de groep met Nibali in, maar even later smolten de drie groepen samen. De voorste groep bestond daarna uit bijna twintig namen: Nibali, Fuglsang en Westra (allen Astana), Kwiatkowski, Martin, Renshaw en Trentin (allen OP-QS), Clarke, Hayman en Keukeleire (allen Orica-GreenEDGE), Sagan (Cannondale), Boom en Vanmarcke (beiden Belkin), Lemoine (Cofidis), Cancellara (Trek) en Gallopin (Lotto-Belisol).

Nibali Tour

Contador en Mollema op grote achterstand
Ondertussen bleef het valpartijen en lekke banden regenen. Vooraan kreeg Vanmarcke materiaalpech, waardoor hij de koplopers moest laten gaan. Vervolgens besloot Boom aan te vallen. De Nederlander reed een tijdje alleen vooruit, maar werd later teruggepakt. Ook Sagan probeerde even tevergeefs te ontsnappen. Hij werd gegrepen door een sterke Westra, die voor zijn kopman Nibali tempo maakte in de voorste groep. Hierdoor werd de voorsprong op de achtervolgers steeds groter. Op 15 kilometer voor het einde had de groep met Contador en Mollema (waar Vanmarcke inmiddels meehielp in de achtervolging) een achterstand van twee minuten.

Solo Boom
Op de één na laatste kasseistrook gingen Fuglsang, Nibali, Westra en Boom ervandoor. De vier leiders hadden snel een voorsprong van tien seconden op de achtervolgers, met daarbij Sagan en Cancellara. Even later moest Westra (die de prijs van meest strijdlustige renner won) lossen, waardoor drie koplopers op de laatste kasseistrook afgingen. Daar reed Lars Boom weg van Fuglsang en Nibali. Hij sloeg direct een groot gat en soleerde vervolgens naar de zege. Nibali greep weliswaar naast de ritzege, maar hij pakt veel tijd op concurrenten.

Tour de France 2014 (2.WT)
Uitslag etappe 5: Ypres – Arenberg Porte du Hainaut (155 km)

1. flag-nl Lars Boom (Belkin) in 3u18m35s
2. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana) op 19s
3. flag-it Vincenzo Nibali (Astana) in z.t.
4. flag-sk Peter Sagan (Cannondale) op 1m01s
5. flag-ch Fabian Cancellara (Trek Factory Racing) in z.t.
6. flag-be Jens Keukeleire (Orica-GreenEDGE) in z.t.
7. flag-pl Michal Kwiatkowski (Omega Pharma – Quick-Step) op 1m07s
8. flag-nl Lieuwe Westra (Astana) op 1m09s
9. flag-it Matteo Trentin (Omega Pharma – Quick-Step) op 1m21s
10. flag-fr Cyril Lemoine (Cofidis) op 1m45s

16. flag-be Jurgen Van den Broeck (Lotto Belisol) op 2m02s
20. flag-au Richie Porte (Team Sky) op 2m11s
22. flag-us Andrew Talansky (Garmin-Sharp) op 2m22s
24. flag-fr Thibaut Pinot (FDJ.fr) op 2m28s
25. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida) op 2m28s
26. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 2m28s
31. flag-us Tejay van Garderen (BMC) op 2m28s
34. flag-nl Bauke Mollema (Belkin) op 2m44s
37. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op 2m54s
66. flag-nl Laurens ten Dam (Belkin) op 4m16s
Volledige uitslag

Lars Boom

Algemeen klassement na etappe 5
1. flag-it Vincenzo Nibali (Astana) in 20m26m46s
2. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana) op 2s
3. flag-sk Peter Sagan (Cannondale) op 44s
4. flag-pl Michal Kwiatkowski (Omega Pharma – Quick-Step) op 50s
5. flag-ch Fabian Cancellara (Trek Factory Racing) op 1m17s
6. flag-be Jurgen Van den Broeck (Lotto Belisol) op 1m45s
7. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Belisol) in z.t.
8. flag-au Richie Porte (Team Sky) op 1m54s
9. flag-us Andrew Talansky (Garmin-Sharp) op 2m05s
10. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 2m11s

12. flag-us Tejay van Garderen (BMC) op 2m11s
13. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida) op 2m11s
15. flag-fr Thibaut Pinot (FDJ.fr) op 2m25s
18. flag-nl Bauke Mollema (Belkin) op 2m27s
19. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) op 2m37s
30. flag-nl Laurens ten Dam (Belkin) op 4m13s
Volledig klassement

Puntenklassement: flag-sk Peter Sagan (Cannondale)
Bergklassement: flag-fr Cyril Lemoine (Cofidis)
Jongerenklassement: flag-sk Peter Sagan (Cannondale)
Ploegenklassement: flag-kz Astana

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.