Tour 2014: Gallopin blijft aanstormend peloton nipt voor in Oyonnax
woensdag 16 juli 2014 om 17:20

Tour 2014: Gallopin blijft aanstormend peloton nipt voor in Oyonnax

Gallopin

foto: Sirotti

Tony Gallopin heeft de elfde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Na eerder al één dag het geel te hebben gedragen, was de Fransman vandaag de beste in Oyonnax. In de slotfase reed Gallopin weg en bleef op de meet een aanstormend peloton nipt voor. John Degenkolb (Giant-Shimano) sprintte naar de tweede plaats.

Drie koplopers
Het duurde lang voordat de kopgroep van de dag was vertrokken. Veel renners wilden in de aanval rijden – onder meer Peter Sagan (Cannondale), Dries Devenyns (Giant-Shimano) en Sylvain Chavanel (IAM Cycling) hebben het geprobeerd -, maar slechts drie renners slaagden erin om weg te rijden. Na 28 kilometer trok Martin Elmiger (IAM Cycling) ten aanval. Al snel sloten Cyril Lemoine (Cofidis) en Anthony Delaplace (Bretagne-Séché Environnement) bij hem aan. Samen kregen ze een maximale voorsprong van zeven minuten.

Tussensprint
Halverwege de etappe stond de tussensprint op het programma. Peter Sagan, die een ruime voorsprong heeft in het puntenklassement, ging niet voluit en eindigde als elfde. André Greipel won de sprint van het peloton voor Marcel Kittel. Ondertussen werd het tempo in het peloton gemaakt door Orica-GreenEDGE en Cannondale. Op ongeveer zestig kilometer van de meet nam Garmin-Sharp het over, terwijl Andrew Talansky – die als kopman van de ploeg naar de Tour ging – uit het peloton was gelost en op een ruime achterstand reed.

Aanval Slagter mislukt
Jan Bakelants (OPQS) besloot op de eerste beklimming van de dag (op ongeveer vijftig kilometer van de meet) ten aanval te trekken. Hij kreeg Tom-Jelte Slagter (Garmin-Sharp) met zich mee. Even later kwam ook Nicolas Roche (Tinkoff-Saxo) bij het duo aansluiten. Roche en Bakelants wisten op de tweede van de vier beklimmingen van de dag het gat te dichten naar Elmiger, die ondertussen zijn twee medevluchters had losgereden. Ook Jesus Herrada (Movistar) en Cyril Gautier (Europcar) hadden de sprong naar voren gemaakt, terwijl Slagter inmiddels was teruggezakt naar het peloton.

Demerrage Roche
Veel ruimte kregen de vijf koplopers niet. Cannondale en Orica-GreenEDGE zorgden opnieuw voor het achtervolgingswerk. Op de laatste beklimming van de etappe (met nog twintig kilometer te gaan) reed Roche weg van zijn medevluchters. Zijn kans op winst was echter nooit groot, aangezien de Ier op de top van de klim slechts vijftien seconden voorsprong had op het peloton. In de afdaling werd Roche gegrepen door een groep van acht. Dankzij OPQS was er in het peloton een breuk ontstaan. Naast enkele renners van de Belgische ploeg zat ook Vincenzo Nibali in de voorste groep.

Tony Gallopin

Gallopin springt weg
De breuk in het peloton zorgde héél even voor nervositeit, maar veel renners wisten snel weer vooraan aan te sluiten. Dat lukte echter niet iedereen. Onder meer Rui Costa zat in de problemen. Vooraan besloot Tony Gallopin (Lotto-Belisol) in de aanval te gaan. Peter Sagan was op dat moment al veel ploegmaten kwijt en besloot hoogstpersoonlijk te achtervolgen. Samen met Michael Rogers (Tinkoff-Saxo) en Michal Kwiatkowski (OPQS) sprong hij naar Gallopin toe. Op drie kilometer van de meet plaatste Gallopin opnieuw een aanval.

Spannend slot
Sagan, Kwiatkowski en Rogers keken naar elkaar, waardoor Gallopin snel een groot gat sloeg. De Fransman bleef op de meet vervolgens een aanstormend peloton nipt voor. Een paar meter achter hem eindigde John Degenkolb (Giant-Shimano) als tweede. De Duitser won de sprint voor Matteo Trentin (OPQS). Rui Costa ontbrak in de voorste groep. De Portugees eindigde op ruim anderhalve minuut. Hierdoor stijgt Bauke Mollema in het klassement naar plaats negen.

Talansky
Andrew Talansky kwam in zijn eentje op ruim 32 minuten binnen. De Amerikaan eindigde daarmee binnen de tijdslimiet. Halverwege de etappe moest hij al uit het peloton lossen. Talansky had last van de gevolgen van valpartijen eerder in deze ronde. De renner van Garmin-Sharp, die als kopman aan de start stond, leek zelfs op te willen geven. Hij stapte op een gegeven moment van zijn fiets en ging op de vangrails zitten. Na overleg met de ploegleiding ging Talansky echter toch nog door.

Tony Gallopin

Tour de France 2014 (2.WT)
Uitslag etappe 11: Besancon – Oyonnax(187,5 km)

1. flag-fr Tony Gallopin (Lotto-Belisol) in 4u25m45s
2. flag-de John Degenkolb (Giant-Shimano) in z.t.
3. flag-it Matteo Trentin (Omega Pharma – Quick-Step)
4. flag-it Daniele Bennati (Tinkoff-Saxo)
5. flag-au Simon Gerrans (Orica-GreenEDGE)
6. flag-es Jose Joaquin Rojas (Movistar)
7. flag-be Greg Van Avermaet (BMC)
8. flag-fr Samuel Dumoulin (AG2R La Mondiale)
9. flag-sk Peter Sagan (Cannondale)
10. flag-fr Kevin Reza (Europcar)

Vincenzo Nibali

Algemeen klassement na rit 11
1. flag-it Vincenzo Nibali (Astana) in 42u33m28s
2. flag-au Richie Porte (Team Sky) op 2m23s
3. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 2m47s
4. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale) op 3m01s
5. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Belisol) op 3m12s
6. flag-fr Thibaut Pinot (FDJ.fr) op 3m47s
7. flag-us Tejay Van Garderen (BMC) op 3m56s
8. flag-fr Jean-Christophe Peraud (AG2R La Mondiale) op 3m57s
9. flag-nl Bauke Mollema (Belkin Pro Cycling) op 4m08s
10. flag-be Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol) op 4m18s

Puntentrui: flag-sk Peter Sagan (Cannondale)
Bolletjestrui: flag-es Joaquim Rodriquez (Katusha)
Jongerenklassement: flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale)
Ploegenklassement: flag-fr AG2R La Mondiale

Uitslag en klassementen

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.