Tour 2014: Matteo Trentin klopt Sagan na ontsierde slotkilometer
vrijdag 11 juli 2014 om 17:15

Tour 2014: Matteo Trentin klopt Sagan na ontsierde slotkilometer

foto: Sirotti

Matteo Trentin heeft in Nancy de zevende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De jonge Italiaan van Omega Pharma-Quick Step was de snelste van een uitgedund peloton. Peter Sagan (Cannondale) eindigde na een milimetersprint op plek twee, voor Tony Gallopin (Lotto Belisol).

Cannondale controleert zestal
Wat vooraf een etappe voor vroege vluchters leek, werd snel gecontroleerd door de renners van Cannondale. Toen een vlucht met Bartosz Huzarski (NetApp-Endura), Nicholas Edet (Cofidis), Martin Elmiger (IAM Cycling), Matthew Busche (Trek), Alexandre Pichot (Europcar) en Anthony Delaplace (Bretagne-Séché) na een tiental kilometer vertrok, zette de groene brigade zich – in dienst van Peter Sagan – vrijwel meteen op de kop van het peloton. Toch kreeg het zestal een voorsprong cadeau van bijna vier minuten.

Sagan doet zaakje bij de tussensprint
Het volgende moment van actie kwam er bij de tussensprint. Pichot zette zich op kop van de groep en dacht gemakkelijk de prijs binnen te halen, maar dat was buiten Elmiger gerekend. De Zwitserse kampioen zette in extremis de sprint in, en pakte te punten. In het peloton leidden de Cannondale-renners Sagans sprint in, maar werd de Slovaak gevloerd door respectievelijk Bryan Coquard en Mark Renshaw. Sprinters Marcel Kittel en André Greipel mengden zich daar niet in de debatten.

Elmiger en Huzarski tonen zich sterk
Hierna ging Cannondale gewoon verder waarmee het bezig was: de wedstrijd controleren. De voorsprong zakte hierdoor sneller dan verwacht onder de minuut. Dat was het sein voor Bartosz Huzarski en Martin Elmiger om er vooraan vandoor te gaan. Hun medevluchters hadden geen antwoord in huis, en werden zo op 45 kilometer van het einde – na een vlucht van bijna 200 kilometer – gegrepen. Elmiger en Huzarski hielden het 25 kilometer langer vol: tot de voet van de eerste helling van de dag, de Côte de Maron.

Aanvalspogingen baten niet
En daar opende Thomas Voeckler de debatten. Door het beulswerk van Orica-GreenEdge aan de kop van het peloton droeg zijn poging echter niet eens tot op de top. Marcel Kittel en André Greipel moesten door het hoge tempo snel afhaken. Op écht spektakel was het echter wachten tot in de afdaling, waar Tejay Van Garderen voorin het peloton ten val werd gebracht. Hij zou – ondanks veel hulp van zijn team – niet meer terugkomen.

Ontsierde slotkilometers
Op slotklim Côte de Boufflers was het wachten tot op de top, tot er een serieuze aanval kwam. Daniel Oss leidde een jump van Greg Van Avermaet in, die samen met groene truidrager Peter Sagan een kloofje sloeg. Op twee kilometer van de streep werden zij alweer gegrepen, waarna het uitgedunde peloton zich opmaakte voor een sprint. Deze werd nog ontsierd door een valpartij van eerst Jurgen Van den Broeck, en later Andrew Talansky. In de spurt toonde Trentin zich nipt de snelste.

Matteo Trentin

flag-fr Tour de France 2014 (WT)
Uitslag etappe 7: Epernay – Nancy (234 km)

1. flag-it Matteo Trentin (Omega Pharma-Quick Step)
2. flag-sk Peter Sagan (Cannondale) allen z.t.
3. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Belisol)
4. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Shimano)
5. flag-au Simon Gerrans (Orica-GreenEdge)
6. flag-it Daniel Oss (BMC Racing Team)
7. flag-fr Cyril Gautier (Team Europcar)
8. flag-fr Sylvain Chavanel (IAM Cycling)
9. flag-be Sep Vanmarcke (Belkin Pro Cycling)
10. flag-be Greg Van Avermaet (BMC Racing)
Volledige uitslag etappe 7

Algemeen klassement na etappe 7
1. flag-it Vincenzo Nibali (Astana Pro Team)
2. flag-dk Jakob Fuglsang (Astana Pro Team) op 2s
3. flag-sk Peter Sagan (Cannondale) op 44s
4. flag-pl Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step) op 50s
5. flag-be Jurgen Van den Broeck (Lotto Belisol) op 1m45s
6. flag-fr Tony Gallopin (Lotto Belisol) in z.t.
7. flag-au Richie Porte (Team Sky) op 1m54s
8. flag-us Andrew Talansky (Garmin-Sharp) op 2m05s
9. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 2m11s
10. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale) in z.t.
Volledig klassement

Puntenklassement: flag-sk Peter Sagan (Cannondale)
Bergklassement: flag-fr Cyril Lemoine (Cofidis Credits)
Jongerenklassement: flag-sk Peter Sagan (Cannondale)
Ploegenklassement: flag-kz Astana Pro Team

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.