Tour 2014: Voorbeschouwing etappe 10
maandag 14 juli 2014 om 08:05

Tour 2014: Voorbeschouwing etappe 10

Planche des Belles Filles

foto: Sirotti

Twee jaar geleden was de etappe naar Planche des Belles Filles een eerste teken aan de wand dat Team Sky de Tour zou gaan domineren. ‘Superknecht’ Chris Froome won de etappe door in de slotmeters sneller te sprinten dan Cadel Evans, Bradley Wiggins en Vincenzo Nibali. Het was voor het eerst dat Froome in de Tour zijn sterke klimmersbenen toonde. Helaas voor de Keniaanse Brit is hij er nu zelf niet meer bij en gaat er een nieuwe winnaar komen op de steile berg in de Vogezen. Wie komen er dit jaar in aanmerking? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
In 2012 was de aanloop naar de slotklim heel éénvoudig: vlak. Dat is in 2014 niet het geval. Nu moeten de renners maar liefst zes bergen over. Kort na de start in Mulhouse staat de Col du Firstplan (tweede categorie) al op de rit en na een korte afdaling volgt daarna direct de Petit Ballon, een beklimming van eerste categorie. Deze klim is 9,3 kilometer lang met een gemiddelde stijging van 8,1 procent.

Tour de France 2014 rit 10

Tijd om uit te rusten is er niet, want na de Petit Ballon is het geen moment vlak. Na de afdaling volgt de Col du Platzerwasel, ook weer van eerste categorie. Iets korter met 7,1 kilometer, maar ook iets steiler met 8,4 procent. Na deze klim volgt een iets langere afdaling naar de voet van de Col d’Oderen van tweede categorie. Daarna volgt nog de Col des Croix van derde categorie.

De slotfase is één om ‘U’ tegen te zeggen. De top van de voorlaatste berg van de dag, de Col des Chevrères, ligt op achttien kilometer van het einde. Deze eerste categorie-col is slecht 3,5 kilometer lang, maar heeft wel een gemiddeld stijgingspercentage van 9,5 procent. Na de afdaling volgt dan ook nog La Planche des Belles Filles. Deze beklimming is 5,9 kilometer lang en heeft een gemiddelde stijging van 8,5 procent.

Tour de France 2014 Planche des Belles Filles

Lijst met beklimmingen
* Col du Firstplan, 2e categorie, 8.3 km aan 5,4 %, 131 km tot finish
* Petit Ballon, 1e categorie, 9.3 km aan 8,1 %, 107 km tot finish
* Col du Platzerwasel, 1e categorie, 7.1 km aan 8,4 %, 90 km tot finish
* Col d’Oderen, 2e categorie, 6.7 km aan 6,1 %, 58 km tot finish
* Col des Croix, 3e categorie, 3.2 km aan 6,2 %, 36 km tot finish
* Col de Chevrères, 1e categorie, 3.5 km aan 9,5 %, 18 km tot finish
* La Planche des Belles Filles, 1e categorie, 5.9 km aan 8,5%

Favorieten

Alberto Contador Vincenzo Nibali Tour

De ritwinnaar van twee jaar geleden is er dus niet meer bij, maar zijn grote concurrent aan het begin van de Tour is er nog wel: Alberto Contador. De Spanjaard heeft zich al een paar keer op de voorposten laten zien, in eerste instantie in Engeland en in de etappe naar Gérardmer was hij duidelijk de beste bergop. De enige renner die nog maar een beetje in de buurt kon komen was Vincenzo Nibali. Kan de Italiaan op de zwaardere dagen met een langere beklimming zijn grootste tegenstrever voor de eindzege weer bijbenen?

Richie Porte

Op de Mauselaine was Richie Porte het die probeerde het tweetal te volgen. De Tasmaniër hield zich kranig in de eerste Vogezenetappe als vervanger zijn weggevallen kopman Chris Froome. Bij Team Sky is het systeem omgegooid en wordt volledig zijn kaart getrokken. Achter hem staan ook nog diverse renners te popelen om mee te doen. In het voorjaar was Alejandro Valverde in topvorm, in het Spaans kampioenschap was hij erg sterk. Gaat hij zijn waarde ook laten zien in deze Tour?

Thibaut Pinot en Romain Bardet zijn de hoop in bange dagen van het Franse wielrennen. De twee jongelingen moeten het dan ook doen op de Franse nationale feestdag. Of kan Tony Gallopin in het geel boven zich uit stijgen. De Portugees Rui Costa zal na de Ronde van Zwitserland dit jaar ook in de Tour de France laten zien dat de regenboogtrui niet voor niets om zijn schouders hangt.

Bauke Mollema

Bauke Mollema eindigde in de achtste etappe als elfde, maar is normaal meer een renner voor langere beklimmingen waar hij zijn taaiheid kan tonen. In deze zware etappe moeten zijn kwaliteiten dus beter naar voren komen. Tejay Van Garderen beleeft momenteel een erg chaotische Tour. Met de benen lijkt het wel goed te zitten, maar hij lag al een paar keer op de grond en verloor al een paar keer tijd. Kan de Amerikaan zich terugknokken?

Jurgen van den broeck

Jurgen Van den Broeck leek de eerste week erg goed door te komen. Hij stond na de etappe naar Nancy op de vijfde plek van het klassement, maar kwam daar ten val. Misschien zorgde dat er wel voor dat hij toch tijd verloor in de etappe naar Gérardmer. Kan hij zich herpakken op La Planche des Belles Filles?

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alberto Contador
*** Vincenzo Nibali, Richie Porte
** Bauke Mollema, Alejandro Valverde, Tejay Van Garderen
* Rui Costa, Thibaut Pinot, Romain Bardet, Jurgen Van den Broeck

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.