Tour 2015: Rugblessure teistert debutant Kelderman
Foto: Sirotti
donderdag 9 juli 2015 om 10:30

Tour 2015: Rugblessure teistert debutant Kelderman

Wilco Kelderman is in deze Tour de France vooral aan het overleven. De renner van LottoNL-Jumbo kwam afgelopen dagen meerdere keren ten val en draagt daarvan duidelijk de gevolgen: “Ik heb enorme last van mijn rug”, verklaarde hij na afloop van de vijfde etappe.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
De 24-jarige beoogde kopman van LottoNL-Jumbo heeft het klassement allang uit het hoofd gezet, de koers uitrijden is al een hele opgave momenteel: “Tijdens de kasseienrit ging het nog wel, maar nu was het worstelen op de fiets. Ik had constant last van pijnscheuten, vooral aan de rechterkant. Dit is nooit fijn, maar vandaag kwam ik echt niet vooruit”, aldus een duidelijk aangeslagen Kelderman. “Ik hoop dat het allemaal meevalt”, sprak hij weinig hoopvol.

Update 13:15uur:
Vlak voor de start van de zesde rit zei hij tegenover de NOS wel goed geslapen te hebben, maar nog altijd veel pijn te hebben. “Als het de komende dagen niet beter wordt, moet ik wel de afweging maken om te stoppen. Zover is het ehter nu nog niet”, aldus Kelderman vanuit startplaats Abbeville.

“Bij elke trap voel ik een steek in mijn rug. Ik hoop dat het vandaag iets beter is, het is wat beter weer en wat warmer. Vanochtend was de pijn minder, maar naarmate de dag vordert wordt het erger. De volgende etappes ga ik proberen zolang mogelijk te volgen en een goede groep op te zoeken.”

Kelderman staat op plek 108 met een achterstand van 24 minuten en 36 seconden op gele trui Tony Martin en gaat vandaag wel gewoon van start in de zesde rit van Abbeville naar Le Havre.

RIDE Magazine
66 Reacties
Sorteer op:
9 juli 2015 10:36
Hopen dat het vandaag beter gaat, want anders vrees ik het ergste..
9 juli 2015 10:38
Hij zoe er verstandig aan doen na de TTT te gaan focussen op de Vuelta, en eventueel daarvoor de Tour voor gezien te houden
9 juli 2015 10:45
Gewoon tot de TTT rustig aan doen, daar evt. op tijd lossen, rustdag meepakken en in de bergen voor een rit gaan.
9 juli 2015 10:46
En zo heb je 4 mannen voor een eventueel klassement, en zo nog maar 1. Het kan verkeren.
Tenzij het echt ongezond wordt, is het ook goed je mentale weerbaarheid te vergroten. Dus vooral zo lang mogelijk doorgaan nu.
9 juli 2015 10:47
Balen dit zeg. Hopelijk haalt hij de rustdag. Kan dan vervolgens ind erit daarna zien hoe zijn eerste echte klim loopt. Als dat niks is de Tour voor gezien houden en dan de focus verleggen naar Vuelta.
9 juli 2015 10:47
Ik denk dat hij zijn eerste tour gewoon uit wil rijden, en dat is ook goed voor een jong iemand
9 juli 2015 10:48
Nee hij moet "mits het verantwoord is" de ttt volle bak gaan voor gesink. En daarna inderdaad kijken wat verstandig is.
9 juli 2015 10:51
Hij moet niet zo forceren en risico lopen met blijvende blessures en gokken met zijn gehele carriere. NU afstappen en volgend jaar weer proberen
9 juli 2015 10:54
Als ze allemaal een beetje opknappen heeft Gesink zo een beetje de beste knechten in de 3e week...
9 juli 2015 10:55
@burgravio Rustig aan tijdens een TTT, daar heb ik nog nooit van gehoord. Schier onmogelijk.

Hij kan wel gaan afstappen, maar er is ook nog zoiets als een teamspeler zijn. Zijn hulp is hard nodig in de bergen voor Gesink, mits de situatie niet verergerd.
9 juli 2015 10:56
Even doorzetten de komende drie dagen, zodra de pijn weg is krijgt hij vleugels volgens Boogerd.
9 juli 2015 10:56
Lekker neutraal artikeltje in de Telegraaf overigens. Maar het zou best eens foute boel kunnen zijn uiteraard.
Eerste Tour Mollema was ook een drama, op zich niet erg. Als hij gezond kan uitrijden, is het goed om dat te doen, het is toch belangrijke ervaring, de drukte in de Tour.
Wel jammer, had hem graag vooraan zien meedoen in de bergen (al was het misschien in de 2e groep).
9 juli 2015 10:56
Wat een feest is het toch, de Tour rijden
9 juli 2015 11:03
Een dokter zou hier een beslissing in moeten nemen. Gezondheid gaat voor alles en als het aan de renners ligt, dan rijden ze altijd door. Hij heeft nog een jaar of 10 voor zich (als renner) en dat lijkt me belangrijker dan de komende 2 weken.
9 juli 2015 11:05
Advies voor Kelderman:
1. gewoon op je fiets blijven zitten
2. slapen doe je in je bed
3. een fietscursus - sturen / vallen
4. afstappen en voorbereiden voor de Vuelta

Met rugblessure voor een rit in de bergen gaan lijkt mij onmogelijk, of hij moet wonderbaarlijk herstellen.
9 juli 2015 11:13
Voor de camera klonk hij echt heel aangeslagen. Benieuwd of hij vandaag uitrijdt...
9 juli 2015 11:15
Tijdens rustdag na huis en kijken naar nieuwe doelen dit jaar. Gesink redt zich wel in de bergen
9 juli 2015 11:20
TLJ gaat echt veel verliezen tijdens de TTT. Van de 5 man die het normaliter moeten doen op de slotklim zijn allen Gesink en in mindere mat Kruiswijk echt in orde. Martens oogt niet fit en ten Dam en Kelderman sukkelen. Hopelijk kan ten Dam tijdig herstellen want anders moet je met Gesink, Kruiswijk, Tankink, Martens en bijv Vanmarcke omhoog en dan lever je toch flink tijd in. We gaan het zien!
9 juli 2015 11:35
Vreselijk stuk in Telegraaf inderdaad. 'Uit zijn lichaamstaal bleek dat hij ook mentale begeleiding nodig heeft….' Alsof de rugblessure daarmee over gaat.

Het is het Gesink verhaal van een paar jaar geleden all over: altijd dezelfde kul over 'mentaliteit' van renners die geblesseerd zijn. Alsof de manier waarop hij 40 seconden de pers te woord staat iets zegt over de mentaliteit van Wilco als hij fietst! Dat is een soort pseudo-psychologische variatie op de scorebord journalistiek: tv-interviewtjes journalistiek.
9 juli 2015 11:37
De Telegraaf en het AD zijn dan ook wel de kranten met de slechtste journalistiek van heel Nederland! Liever Trouw of de Volkskrant dan die andere twee, daar veeg ik m'n r**t mee af.
9 juli 2015 11:37
Voor zijn ontwikkeling als klassementsrenner is het veel beter zich te gaan richten op de Vuelta. Daar heeft hij meer aan dan proberen door te gaan in de Tour.
9 juli 2015 11:39
@Stelvio-fan, AD is qua wielrennen niet slecht, met Zonneveld.
9 juli 2015 11:39
De ergste 48 uur zijn achter de eh...rug. Nu even doorbijten, niet forceren, maar in de TTT volle bak, hetbis maar een half uurtje. Op de rustdag bepalen of doorrijden zin heeft. De eerste Pyreneenrit kan hij zich ook nog sparen aangezien die alleen een slotklim heeft. Belangrijker is dat hij in het vervolg een rol kan spelen voor Gesink, of voor een ritzege.
9 juli 2015 11:40
Snap dat artikel in de Telegraaf wel. Als je interviews met hem ziet, staat daar geen zelfbewuste renner. En dit gold ook al voor zijn valpartijen. Dus enige mentale begeleiding zou niet verkeerd zijn! Als je iet hoe ontspannen Gesink nu de pers te woord staat, dan moet er bij Kelderman nog heel veel verbeteren.
9 juli 2015 11:42
@horsm: Ook het AD is af en toe heel insinuerend.
@John hiatt: Kelderman is nooit een ster geweest voor de camera. Gesink heeft al veel vaker voor de camera gestaan. Kelderman is, als je het mij vraagt, ook iemand die liever achter de schermen staat dan voor een camera.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.