Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 18
Col du Glandon - foto: Sirotti (archief)
donderdag 23 juli 2015 om 08:00

Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 18

Deel één van de vier Alpenetappes: check! Morgen staat deel twee op het programma. Startplaats is Gap, waar ook de rustdag gehouden werd. 186,5 kilometer later ligt de finish in Saint-Jean-de-Maurienne. Onderweg zijn liefst zeven gecategoriseerde klimmen opgenomen in het parcours. Wat kunnen we verwachten? WielerFlits neemt het parcours en de favorieten onder de loep.

Parcours
De start is in Gap, een plek die in de Tourgeschiedenis niet mag ontbreken. Direct vanuit het vertrek loopt de weg omhoog. De Col Bayard is ruim zes kilometer lang tegen zeven procent stijging. Veel renners zullen proberen aan te vallen hier, terwijl een ander deel in het peloton zal bidden dat het er rustig aan toe zal gaan. In de eerste 85 kilometer liggen is het geen meter vlak. Liefst vijf beklimmingen zijn opgenomen in dit deel van de rit. Deze cols zijn niet heel lang, maar de stijgingspercentages zullen voor pijnlijke kuiten zorgen.

Na de Col de la Morte volgt een afdaling van vijftien kilometer naar de vallei, waar na 107,5 kilometer in Rioupéroux de tussensprint is getrokken. Hier loopt de weg al vals plat omhoog. Dit is de aanloop naar dé klim van de dag: de Col du Glandon. In 2013 trok het Tourpeloton voor het laatst over deze berg van buitencategorie, toen kwam Ryder Hesjedal als eerste boven. In 1988 was Steven Rooks als eerste bovenop de Glandon.

De Glandon is volgens het routeboek 21,7 kilometer lang aan een gemiddelde stijging van 5,1 procent. Echter, er zitten ook dalende wegen in de klim. Deze worden gecompenseerd door stukken met stijgingspercentages boven de 11%. Nadat de top (op bijna 2000 meter hoogte) bereikt is, moet er nog veertig kilometer gereden worden tot de finish. Er volgt na de top een afzink van bijna twintig kilometer.

In de slotfase ligt nog een ‘nieuwe’ beklimming. De klim van de Lacets de Montvernier is voor het eerst opgenomen in de route van de Ronde van Frankrijk, maar al uitgetest in de Dauphiné. In de 3,4 kilometer die de klim duurt, zitten maar liefst 18 haarspeldbochten. De aanblik alleen al doet het hart van elk wielerminnend organisme sneller kloppen. De top ligt op 10 kilometer van de finish. Wie hier een voorsprong pakt, moet die vast kunnen houden.

Beklimmingen van de dag
Col Bayard (1264 m) – 2e cat. – 6,3 km aan 7%
Rampe du Motty (982 m) – 3e cat. – 2,3 km aan 8,3%
Côte de la Mure (803 m) – 3e cat. – 2,7 km aan 7,5%
Col de Malissol (1153 m) – 3e cat. – 2 km aan 8,7%
Col de la Morte (1368 m) – 2e cat. – 3,1 km aan 8,4%
Col du Glandon (1924 m) – Hors Cat. – 21,7 km aan 5,1%
Lacets de Montvernier (782 m) – 2e cat. – 3,4 km aan 8,2%

Favorieten
De etappe naar Pra Loup zorgde voor de nodige opschudding. Tejay van Garderen verliet de ronde, Alberto Contador verloor tijd na een valpartij en Nairo Quintana en Chris Froome tonden zich de sterksten der favorieten, voor Alejandro Valverde.

Nibali valt de favorieten aan - foto: Sirotti

Vincenzo Nibali – foto: Sirotti

De vraag is altijd of de favorieten een kopgroep zoveel ruimte geven dat er een strijd op twee fronten komt: in de kopgroep om de dagzege, en onder de favorieten om belangrijke secondes. De kans is echter groot dat de grote kleppers deze etappe niet laten schieten, mede door de belangrijke bonificatieseconden aan de finishlijn. Vincenzo Nibali is zo’n renner die die boni’s goed kan gebruiken. De Italiaanse kampioen zou zijn slag kunnen slaan in de lange afdaling van de Glandon, maar zou ook op de Lacets de Montvernier weg kunnen springen en het gat vast te houden in de laatste kilometers. Dit deed hij ook in de etappe naar Gap. In de afzink van de Col d’Allos nam hij de leiding, maar kon hij geen verschil maken.

Chris Froome zit nog in de gele trui, maar moet aanvallen pareren. In de etappe naar Mende kwam hij vroeg geïsoleerd op de slotklim, terwijl hij naar Gap juist twee man aan zijn zijde had. Op Pra Loup wist hij de versnellingen van Quintana te counteren. Aanvallen is niet nodig voor de Brit, maar waar hij tijd kan pakken, zal hij dat doen. Een uitval op Lacets de Montvernier en een tijdrit naar de streep: Waarom niet? En kan Wout Poels weer een belangrijke rol spelen voor Sky?

Alejandro Valverde - foto: Sirotti

Alejandro Valverde – foto: Sirotti

Mocht de groep met favorieten nog intact zijn, dan is Alejandro Valverde een gevaarlijke klant. De Spanjaard staat achter zijn ploegmaat Nairo Quintana in het klassement en beschikt over een vinnige sprint. Ook in de slotfase van de rit naar Pra Loup sprong de Spaanse kampioen weg bij Nibali. Gaat hij voor een podiumplek in Parijs? Quintana, zijn naam is genoemd. De kleine Colombiaan zal aanvallen als die mogelijkheid zich toedient, zo deed hij ook meerdere keren in de etappe 17. Is vandaag de dag waarop hij daadwerkelijk tijd terugpakt op Froome?

Robert Gesink staat zesde. Hij staat al op enkele minuten van de top en moet hopen dat hij ruimte krijgen bij een eventuele aanval. De kopman van LottoNL-Jumbo heeft de kracht om alleen te rijden en het af te maken, getuige hun sterke tijdritten. Om zijn plek in het klassement vast te houden, moet hij een halve minuut verdedigen op de alsmaar sterkere Nibali. Alberto Contador is de slotweek van de Tour slecht begonnen in de rit naar Pra Loup. De Spanjaard kwam in de afdaling van de Allos ten val en was op achtervolgen aangewezen. Hij heeft zich na de Giro nog niet kunnen onderscheiden. Kan hij vandaag het tij keren en tijd winnen om het zich op het podium niet te verliezen?

PIC524950425

Pierre Rolland – foto: Sirotti

Voor de Fransen is het hopen op een bevlieging en een vrijgeleide van Pierre RollandRomain Bardet of Warren Barguil. Rolland en Bardet staan net buiten de top tien en kunnen daar optimaal gebruik van maken. Of zij de ruimte krijgen om in de vroege vlucht te zitten, is wel de vraag. Of zal Thibaut Pinot er weer op uit trekken, nadat hij in Pra Loup als vierde strandde na zijn eigen fout in de afdaling van de Allos? Bauke Mollema zal zijn mindere eerste Alpendag willen goedmaken in deze etappe. Nu hij op ruim elf minuten staat, is ruimte krijgen makkelijker. Ook iemand als Samuel Sanchez mag nu voor eigen kans gaan, na het afstappen van Van Garderen.

Een bepalende factor gaat zijn hoe groot de kopgroep is, en welke klassementsmannen een mannetje meesturen met die eventuele kopgroep. Chris Froome houdt zijn mannen graag bij zich, al waren naar Pra Loup Richie Porte en Nicholas Roche mee. Quintana en Valverde zouden Gorka Izagirre of Winner Anacona vooruit kunnen sturen, terwijl Nibali renners als Jakob Fuglsang of Tanel Kangert in zijn ploeg heeft die dat kunnen. Contador heeft met Rafal Majka, Michael Rogers en Roman Kreuziger ook renners die diep in de finale nog van belang kunnen zijn.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Vincenzo Nibali
*** Alejandro Valverde, Nairo Quintana
** Chris Froome, Robert Gesink, Alberto Contador
* Pierre Rolland, Samuel Sanchez, Romain Bardet, Bauke Mollema

RIDE Magazine
145 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 6
22 juli 2015 19:06
Ik hoop dat de favorieten voor de overwinning strijden dit keer.
22 juli 2015 19:11
Morgen gaat Pierre Rolland voor de etappezege. Europcar heeft nog niets. Het zal vanaf de start ook weer een strijd zijn om mee te zitten in de ontsnapping. Hopelijk wordt de Sky-brigade vroeg opgerookt. Vermoedelijk heeft Contador hele stoute plannen om op de Col de Morte al weg te muizen. Gesink gaat het morgen lastig krijgen op de Glandon om zijn klassement in tact te houden, op veel steun hoeft hij waarschijnlijk niet te rekenen.
22 juli 2015 19:11
haha, die sterverdeling.
22 juli 2015 19:15
misschien is dit meer iets voor Mollema op de laatste klim demarreren en dan nog een afdaling
Gesink kan dit denk ik ook wel goed
22 juli 2015 19:18
Morgen wint Hesjedal
22 juli 2015 19:19
Dat is handig, dankzij de samenvatting van Robotour hoef ik morgen niet te kijken.
22 juli 2015 19:19
Weening!
22 juli 2015 19:21
Ik zal het Jullie nog sterker vertellen.
Ik denk dat Movistar zich al bij de winst van Froome heeft neergelegd, zelfs al voor vandaag.

Die zijn gewoon uit alle macht bezig om met twee man op het podium te staan in Parijs.
In plaats van Vandaag Alberto te laten lopen en Sky de ploeg op te laten roken om hem terug te halen zet Movistar de troepen op kop en brengt nota bene Piti Froome netjes terug in het wiel van Bertje.

Alle speculaties over eventuele allianties kunnen weer overboord, het is zoals het is.

Sky zal nu het gevecht verleggen naar de vijfde plaats van Thomas aangezien froome zelfs met twee kurken in zijn neus de tegenstand degradeerd als hij zou willen.
Nu gaan ze Thomas met die vijfde plek belonen voor het werk dat hij al maanden en jaren voor de ploeg doet.

Nibali doet hevig zijn best om mannen als Gesink, Bertje en Thomas in te halen wetende dat het podium al lang buiten zijn bereik was.

Alleen Bertje heeft een daadwerkelijke poging gedaan het Vroem moeilijk te maken en werd daarin tegengewerkt door landgenoot en boezemvriend Piti.

Kortom, voor iedereen achter Vroem is het nu consolideren en hopen op een moment van zwakte van de anderen.
22 juli 2015 19:24
Leuke voorbeschouwing. Dacht eerst dat de klassementsmannen hier en groupe binnen zouden komen. Maar er is nog wel eea mogelijk. Verwacht daarin het meeste van Nibali. Iemand uit een kopgroep wint.

Die laatste bbeklimming ziet er echt VET uit
22 juli 2015 19:27
Purito wint hem morgen, is de perfecte rit om de bollentrui voorgoed te nemen.
22 juli 2015 19:29
Deze wordt voor Sanchez, uit een kopgroep. Met een beetje mazzel kan hij de top tien binnenkomen.
22 juli 2015 19:30
Als er geen kopgroep voorblijft lijkt me deze voor valverde. Daalt zeker niet minder dan nibali en wint in de vlakke eindsprint
22 juli 2015 19:30
Jammer dat de etappe weer niet vanaf het begin wordt uitgezonden. Ik zie Froome toch nog wel ergens een moeilijk moment krijgen de komende dagen.
22 juli 2015 19:33
Ha morgen op de rollers warming-up. Dat gaat morgen in het begin weer oorlog worden
22 juli 2015 19:35
Is Gallopin zn vorm volledig kwijt of gaat tie t de komende dagen in de kopgroep proberen?
22 juli 2015 19:36
Vluchter die de bolletjestrui wil winnen ruikt zijn kans morgen.
22 juli 2015 19:37
Alles wijst er toch op dat er opnieuw een vlucht wegblijft. Dus de usual suspects.

De favorieten zullen voor de ritzege strijden op de Alp. Niet eerder.
22 juli 2015 19:38
Purito versus Daniel Martin morgen. Weer niet de favorieten natuurlijk, tenzij Contador er gewoon vol in durft te vliegen. Die laffe hazen van Movistar doen het iig niet.

Waarom krijgt Mollema een ster? :D
22 juli 2015 19:39
Hoeveel bergpoints te verdienen morgen?
22 juli 2015 19:42
Purito heeft zich vandaag direct laten uitzakken! Die wil morgen toeslaan
22 juli 2015 19:43
De gedachte dat Mollema (of zelfs Gesink) ruimte zouden krijgen vanwege hun achterstand lijkt me naïef. Na vandaag zal iedereen in de toptien er vooral op gebeten zijn de eigen positie te verdedigen. Om op te schuiven zul je beter moeten zijn dan je naaste concurrenten !
Dat wordt dus nog behoorlijk moeilijk.
Hooguit Nibali en Contador zullen hun positie nog met risico's willen verbeteren. Met gevaar voor verdere daling....
22 juli 2015 19:44
Die slotbeklimming is kwa uiterlijk de mooiste klim van de hele Tour

Klik
22 juli 2015 19:44
Morgen voor de aanvallers. Rodriguez, Majka, Rolland, Kruijswijk zal het opnieuw proberen en ik denk dat de mannen achterin het klassement ook proberen. Bardet, Mollema en misschien Barguil, Sanchez en heel misschien Talansky opnieuw.
22 juli 2015 19:58
wederom zonde dat we zo'n spectaculair begin niet kunnen zien. Pas na het laatste bergje van 3e cat. wordt er ingeschakeld, waardeloos die franse tv.. zo'n sportevenement als de tour de france moet toch met de tijd meegaan en op z'n minst een livestream aanbieden?
22 juli 2015 20:00
@snellerfietsen
er zijn 46 punten te halen morgen.
1 2 3 6

Om te reageren moet je ingelogd zijn.