Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 21
foto: Sirotti
zondag 26 juli 2015 om 08:30

Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 21

En zo staat het peloton opeens in Parijs. Na een dagenlang slagveld op de flanken van de diverse Alpencols, vliegen de renners richting de Franse hoofdstad voor het mooiste criterium dat er bestaat. Tien rondjes Champs-Elysées op hoge snelheid, waarna de sprinters het slotstuk mogen schrijven. En dan zit de Tour de France van 2015 erop.

Parcours
Het parcours van de slotrit kan niet veel simpeler. 40 kilometer sightseeing, proosten met champagneglaasjes, geintjes uithalen met collega’s en poseren voor de camera’s en dan als gekken over de klinkertjes van de Champs-Elysées rammen. Vluchtersgroepjes zullen vooruit rijden en achteraan het peloton zitten de vermoeide mannen te happen naar adem. Het mag dan feitelijk een etappe voor de show zijn, het gaat kanonhard en wie ziek, zwak of misselijk is, krijgt het heel moeilijk. Vraag dat maar aan Lieuwe Westra, die twee jaar geleden op veertig kilometer voor het einde van de Tour afstapte.

PROFIL (1)

In al dat gejakker gaat er ook nog wel eens iemand onderuit. Jean-Christophe Péraud smakte vorig jaar nog tegen de vlakte en moest door zijn ploegmaats teruggebracht worden. Geen gemakkelijke taak, maar de nummer twee van het eindklassement zou gewoon in de buik van het peloton finishen. De haven mag dan in zicht zijn, het blijft oppassen geblazen.

Favorieten
Tenzij je Alexandre Vinokourov heet en in 2005 het onmogelijke presteert, moet je de laatste Touretappe zien te winnen in een sprint. En wie sprint zegt, zegt anno 2015 André Greipel. Drie ritzeges in the pocket, barstend van het zelfvertrouwen en met een ploeg die voor hem door het vuur gaat, moet de Duitser er eigenlijk gewoon een vierde van maken op de mooiste plek die er voor een sprinter bestaat. Lukt het hem, dan is hij met recht de opvolger van Marcel Kittel, die in de afgelopen twee jaar vier ritten won, waaronder die in Parijs.

Greipel weer de beste - foto: Sirotti

De tegenstand komt uit de gebruikelijke hoek. Natuurlijk moeten we Mark Cavendish noemen, ook al heeft deze veelwinnaar bijna geen renner meer om hem heen die hem kan helpen. De grote motoren uit zijn ploeg zitten al thuis en Cavendish zal het vuile werk zelf moeten opknappen. Daarin is hij echter uitermate bedreven en winnen in Parijs is hem ook bepaald niet vreemd.

Het is Mark Cavendish die mag juichen - foto: Sirotti

Als er iemand nog een ritzege verdient, is het Peter Sagan. Hij grossiert deze Tour in ereplaatsen en heldendaden, maar tot een dagzege is het vooralsnog niet gekomen. Sprinten kan hij uitstekend, al is het nog maar de vraag of hij het in een man tegen man-gevecht écht kan opnemen tegen iemand als André Greipel. Overigens hoeft het in zijn geval niet eens per se in een sprint; met zijn onconventionele stijl zou hij zomaar eens een Vinokourovje kunnen uithalen.

En dan blijven er nog twee echte favorieten over. John Degenkolb en Alexander Kristoff zijn eveneens nog zonder zege en zitten er altijd goed bij. Als alles een keer hun kant op valt, kunnen ze wel degelijk zo’n massasprint winnen. Net als Sagan zijn ze op pure snelheid de mindere van Greipel, maar wie weet raakt de Gorilla even opgesloten waardoor één van hen kan zegevieren.

John Degenkolb

John Degenkolb – foto: Marcel Koch

Mocht een andere renner dan de bovenstaande vijf winnen, dan mogen we spreken van een echte verrassing. Namen die op dit lijstje mogen staan zijn: Bryan Coquard, Davide Cimolai, Michael Matthews en Arnaud Démare. Tyler Farrar en Edvald Boasson Hagen wonnen in het verleden nog wel eens een massasprint, maar doen al een tijdje niet meer mee op dat front.

Favorieten volgens WielerFlits
**** André Greipel
*** John Degenkolb, Mark Cavendish
** Peter Sagan, Alexander Kristoff, Arnaud Démare
* Bryan Coquard, Davide Cimolai, Michael Matthews, Edvald Boasson Hagen

RIDE Magazine
51 Reacties
Sorteer op:
25 juli 2015 19:42
Met een goede trein, Der John !
25 juli 2015 19:46
Als Tinkov werkelijk ballen heeft, laat hij zijn hele ploeg morgen voor Sagan rijden. Inclusief Contador.
25 juli 2015 19:47
Ik denk niet dat ie de vorm heeft om te winnen, maar ben wel benieuwd naar Kristoff. Tot nu toe 1x 200m te vroeg op kop en 1x door zn eigen renner ingesloten en 1x op waarde geklopt (nadat ie zn benen stil moest houden om niet weer te vroeg op kop te komen)...
25 juli 2015 19:50
Kristoffs acceleratievermogen is nog niet goed. Het kost altijd enorm veel moeite om te reageren als Greipel of iemand anders versnelt. Daarom gaat hij altijd van vroeg(zelfs in het zadel) aan om te voorkomen dat iemand supersnel vooruit schiet.
25 juli 2015 20:01
Denken jullie dat matthews top 5 kan rijden morgen?

Zou mijn pool nog kunnen redden
25 juli 2015 20:10
Ik denk een sprint.

Heel de fluorgele brigade op kop voor Sagan!

Of zou ie gaan aanvallen? Dat zou pas een stunt zijn haha! Hij heeft de groene trui toch al.
25 juli 2015 20:13
Misschien dat het morgen eens niet op een massasprint gaat uitdraaien. Ik zie er nog wel iemand of een drietal er tussenuit knijpen die de meute voor gaat blijven.
25 juli 2015 20:13
@Jordi123

Matthews top 5 in een volledig vlakke sprint ? Dan moet het toch raar gaan lopen morgen maar wie weet.
Ik gok op de Gorilla , vlak voor Cavendish en Sagan
25 juli 2015 20:16
Het belangrijkste is natuurlijk dat Gesink naar een plaats in de top 31 sprint. ;-)
25 juli 2015 20:18
@LL
Sagan in een massasprint Greipel en Cavendish kloppen op de Champs-ELysees lijkt mij een beetje teveel gevraagd. Die brigade is ook niet zo sterk met Contador, Kreuziger, Majka, Rogers en Tossato voor een trein. Sagan moet het weer zelf doen.
25 juli 2015 20:23
Ik hoop dat Quintana het op de kant gaat gooien. Altijd maar zo'n geneutraliseerde koers naar Parijs toe.
25 juli 2015 20:28
Morgen veel regen in Parijs, liggen toch een keer de steentjes nat deze Tour!
25 juli 2015 20:28
@ Mauke: op de kant gooien tijdens een rondje? Wordt lastig! ;)
25 juli 2015 20:31
1) Degenkolb
2) Greipel
3) Sagan
4) Cavendisch
25 juli 2015 20:31
@vanuit de kantlijn.
As het morgen regent in Parijs, dan wordt de laatste etappe voor het algemeen klassement geneutraliseerd en kan er alleen gestreden worden om de etappe-zege.
25 juli 2015 20:34
@Koffiemolen: het was een deels ironische opmerking. Maar wel jammer dat deze etappe bijna als een veredeld criterium wordt beschouwd. Als ik op 1 dag van het eind op 1 minuut 12 zou staan, dan zou ik helemaal los gaan in de laatste etappe. Met heel de ploeg demarreren, de hulp van de Serpa's inroepen, geen idee wat, maar probeer het gewoon. Natuurlijk is de kans dat het lukt minder dan een honderste van een procent, maar toch, wie niet waagt...
25 juli 2015 20:44
@maukebollema2
optie 1:
eigenlijk zouden ze het parkoers van de laatste etappe nog een beetje moeten laten lijken op een mini Bastenaken-Luik-Parijs-Roubaix met finish op een muurtje in Parijs;)
optie 2: afsluiten met een tijdrit met wat klimmetjes erin
25 juli 2015 20:47
@robotour: optie 2 is wel eens het geval geweest, maar ik vind het een beetje saai om met een tijdrit te eindigen. Optie 1 zou wel een goed idee zijn. Nu heeft iedereen op een dag voor het einde altijd al het idee dat de Tour is gereden.
25 juli 2015 20:54
@Mauke

Ik kan me nog een mooie stunt van oude snoepert Rumsas herinneren. Haalde het overigens helaas niet.
25 juli 2015 21:07
@nasibal: kan ik me niet meer herinneren, maar heb het even teruggezocht, was een leuke actie ja. Maar ik vind het vooral jammer dat ik die etappe van Zoetemelk en Hinault nooit hebben mogen meemaken.
25 juli 2015 21:17
Cavendish won er een keer toen hij zich in de laatste 100 m losrukte samen met zijn ploegmaat Renshaw.Ik was toen aanwezig, samen met mijn man.Een dergelijk scenario is nu weer mogelijk. Maar dan met Trentin in de rol van Renshaw.Cav op 1 en Trentin op 2.
25 juli 2015 21:24
Ik hoop op Sagan morgen. Het is hem echt gegund. Maar ik denk dat Cavendish wint.
25 juli 2015 21:38
Qua trucs zie ik weinig mogelijkheden. Al zou theoretisch gezien MTN een treintje kunnen opzetten voor Hagen, maar als verrassing Farrar kunnen inzetten, waarbij Hagen een gat laat vallen in de laatste bocht.
25 juli 2015 21:47
In de top-20 moeten voor de nummers 7/8/9 en 13/14/15 oppassen voor breukjes in het peloton. Vorig jaar waren er toch wat kleine tijdverschillen. Maar dan zie je bijna altijd dat directe concurrenten bij elkaar in het wiel zitten.
25 juli 2015 22:01
Dat bergje van 4e categorie ligt m.i. te ver van de finish om voor een definitieve schifting te zorgen. Sprint dus, die beslist wordt op de Champs Elysees.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.