Tour 2015: Voorbeschouwing – het Puntenklassement
Peter Sagan nam vorig jaar de groene trui mee naar huis - Foto: Sirotti
woensdag 1 juli 2015 om 09:00

Tour 2015: Voorbeschouwing – het Puntenklassement

Tijdens de Tour de France wordt er niet alleen tegen de tijd en voor de gele trui gestreden. Er zijn ook nog een aantal nevenklassement. Eén daarvan is het puntenklassement, waar over het algemeen de beste sprinter van het peloton voor in aanmerking komen. Wie dit klassement wint, mag aan het einde van de Tour le Maillot Vert mee naar huis nemen. Wie komen er dit jaar in aanmerking? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Zoals gezegd, in principe staat de winnaar van het puntenklassement voor de beste sprinter in het peloton. De historie kent ook jaargangen waarbij veelzijdige renners als Eddy Merckx of Sean Kelly met de groene trui huiswaarts keerden.

De eerste keer werd de prijs gewonnen door de Zwitser Fritz Schär, nadat in 1953 het systeem met de punten werd ingevoerd als nevenklassement. Erik Zabel is recordhouder. Tussen 1996 en 2001 won de Duitser zes maal.

Erik Zabel in de Tour de France van 2007- Foto: Sirotti

De laatste jaren is het puntensysteem deels op de schop gegaan om de etappewinnaars van de vlakke massasprints een betere kans te geven om de titel ‘beste sprinter van de Tour’ naar zich toe te trekken. Toch was het de laatste drie edities steeds Peter Sagan die met de eer ging lopen. Hij behaalde namelijk niet alleen punten in de ‘vlakke’ etappes, maar ook in de lastigere ritten wist hij te scoren.

Ook vorig seizoen won de Slowaakse alleskunner het puntenklassement. Hij slaagde er niet in om tijdens drie weken Tour een rit te winnen, maar had toch 149 punten meer dan tweevoudig ritwinnaar Alexander Kristoff (431 om 282). Marcel Kittel won maar liefst vier etappes, maar had in Parijs uiteindelijk meer dan tweehonderd punten achterstand op Sagan.

Winnaars in de laatste tien edities
2005: flag-no Thor Hushovd
2006: flag-au Robbie McEwen
2007: flag-be Tom Boonen
2008: flag-es Oscar Freire
2009: flag-no Thor Hushovd
2010: flag-it Alessandro Petacchi
2011: flag-gb Mark Cavendish
2012: flag-sk Peter Sagan
2013: flag-sk Peter Sagan
2014: flag-sk Peter Sagan

Puntentelling
Niet in elke etappe zijn evenveel punten te verdienen. In vlakke ritten krijgt de etappewinnaar veel meer punten bijgeschreven dan de winnaar van een bergrit. Ook bij tussensprint kunnen de renners punten verzamelen. De ritten zijn verdeeld in drie categorieën.

Categorie ritten:
* Makkelijke etappes (etappes 2, 5, 6, 7,15 en 21)
* Etappes in het middengebergte (etappes 3, 4, 8, 10, 13, 14 en 16)
* Etappes door het hooggebergte en de tijdrit (etappes 1, 11, 12, 17, 18, 19 en 20)
* In de ploegentijdrit zijn geen punten te verdienen voor het individuele puntenklassement

Sirotti

De beste sprinters komen elkaar in juli tegen – Foto: Sirotti

Te verdienen punten:
* Makkelijke etappes: 50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2
* Middengebergte: 30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2
* Hooggebergte plus tijdrit: 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1
* Tussensprints: 20-17-15-13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1

Om aan het einde van de Tour de France mee te doen in het puntenklassement moet een renner wel de eindstreep van de laatste etappe in Parijs halen.

Favorieten

Cycling: 79th Tour of Swiss 2015 / Stage 3

Peter Sagan was tweemaal succesvol in de Ronde van Zwitserland – Foto: Sirotti


In het klassement om de groen trui was Peter Sagan de laatste jaren oppermachtig. Dat maakt hem topfavoriet voor de komende editie. De entourage rond hem is echter flink veranderd. De afgelopen twee jaar bij Cannondale was de ploeg volledig op hem ingericht, maar nu is dat anders. Tinkoff-Saxo rijdt met name voor de klassementsambities van Alberto Contador. Sagan kan desondanks rekenen op de steun van Matteo Tossato en Daniele Bennati in de sprint, maar zijn ploeg zal de gaten op vluchters niet snel voor hem dichten.

Foto: Sirotti

John Degenkolb is de nieuwe sterkhouder van Giant-Alpecin – Foto: Sirotti

Er is verder behoorlijk wat concurrentie uit de hoek van andere sprinters die punten kunnen scoren in de wat lastigere etappes. John Degenkolb reed de afgelopen twee jaar tijdens de Tour niet volledig voor eigen rekening . De Duitser is nu ‘verlost’ van zijn ploeggenoot Marcel Kittel en is de aangewezen afmaker bij Giant-Alpecin. Eerder dit jaar schreef Dege al het wereldkampioenschap der sprinters, Milaan-San Remo, op zijn naam. Met onder meer de Nederlanders Koen de Kort, Tom Dumoulin en Ramon Sinkeldam beschikt hij over een ijzersterke groep helpers.

PIC528704107

Er prijken al achttien overwinningen op de erelijst van Alexander Kristoff dit jaar – Foto: Sirotti

Alexander Kristoff eindigde de voorbije twee jaar als tweede in het strijd om het groen. De Noor in Russische loondienst heeft in het voorjaar al bewezen dat hij nog sterker is geworden dan in 2014. In de Ronde van Vlaanderen bevestigde hij zijn progressie tot een sterkere renner dit seizoen. Tot nu toe is hij ook de zegekoning van 2015 met achttien overwinningen.

PIC535657470

Michael Matthews won in de roze trui tijdens de Ronde van Italië – Foto: Sirotti

Ook Michael Matthews is een renner die het Sagan moeilijk kan maken in de lastigere etappes. In het verleden heeft de Australische sprinter al laten zien moeilijke etappes te kunnen winnen in andere grote rittenkoersen. Nu maakt de renner van Orica-GreenEDGE zijn Tourdebuut en zal hij zeker niet kansloos zijn voor het groen. Krijgt hij hierin de hulp van Simon Gerrans?

Source: Tour of Turkey

Mark Cavendish won in 2012 de groene trui – Foto: Tour of Turkey

Zou een pure sprinter dit jaar weer voor de groene trui kunnen gaan? Dan zal het waarschijnlijk van Mark Cavendish of André Greipel moeten komen. In de lastigere etappes hebben de voormalige ploeggenoten bij Columbia misschien niet veel kansen op punten, maar in de vlakke ritten hebben ze een streepje voor. De twee geboren spurters hebben bij respectievelijk Etixx-Quick-Step en Lotto Soudal een sterke ploeg om zich heen. Cavendish won de groene trui al eens in 2011.

PIC542733268

In het Critérium du Dauphiné mocht Nacer Bouhanni het groen al even aantrekken – Foto: Sirotti

Daarnaast zijn er drie Fransen die als outsider bestempeld mogen worden. Tot vorig jaar waren Arnaud Démare en Nacer Bouhanni nog ploeggenoten . Toen concurreerden ze al hevig met elkaar, maar dit zou nu in de Ronde van Frankrijk tot een nieuw hoogtepunt kunnen komen. Démare heeft nog geen topseizoen, maar won in mei wel twee ritten in de Ronde van België. Bouhanni liet in juni ook al zien in goede vorm te verkeren met twee overwinningen in het Critérium du Dauphiné en een zege in Halle-Ingooigem. Een val in het Franse kampioenschap gooide echter roet in het eten, maar vooralsnog staat hij op de deelnemerslijst. Of wordt Bryan Coquard de beste Fransman? Vorig jaar eindigde de 23-jarige renner van Europcar als derde in het puntenklassement.

PIC524742309

Kan Edvald Boasson Hagen nog wedijveren met de topsprinters? – Foto: Sirotti

Ook buiten de Franse landsgrenzen zijn er nog outsiders te vinden. Edvald Boasson Hagen stapte deze winter over van Sky naar MTN-Qhubeka. Kan hij de kampioenstrui van Noorwegen omruilen voor een groen tricot? Bij zijn Zuid-Afrikaanse ploeg krijgt hij in ieder geval de steun van Tyler Farrar. Ook bij Bora-Argon 18 staat een rappe man aan het vertrek. Het is echter wel de vraag hoe Sam Bennett zich zal houden bij zijn debuut in een grote ronde.

Op papier zijn ook Jens Debusschere, Tony Gallopin en Greg Van Avermaet kanshebbers voor de groene trui. Debusschere en Gallopin moeten in de pikorde bij Lotto Soudal echter wel André Greipel voor zich dulden. Naar alle waarschijnlijkheid zal Van Avermaet vanwege de zwangerschap van zijn vriendin de Tour niet uitrijden. Zoals eerder vermeld is dat een absolute voorwaarde.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
*** John Degenkolb, Alexander Kristoff
** Mark Cavendish, André Greipel, Michael Matthews
* Arnaud Démare, Nacer Bouhanni, Bryan Coquard, Edvald Boasson Hagen

Sprinters Tour de France 2015

[poll id=”62″]

RIDE Magazine
46 Reacties
Sorteer op:
1 juli 2015 09:48
Als bijvoorbeeld Cavendish de 4 vlakke etappes op zijn naam schrijft geef ik hem de meeste kans maar anders Sagan.
1 juli 2015 09:50
Matthews mag wat mij betreft ook 3 sterren. Die kan op veel soorten terrein mee en sprint, mits gemotiveerd ook mee op het vlakke.
1 juli 2015 09:52
ik hoop op Degenkolb of Sagan
en ander Kristoff
1 juli 2015 09:52
Natuurlijk wint Sagan dit, als hij blijft meedoen aan de tour de komende paar jaren dan zal het ook niet echt gaan veranderen tenzij er een nog groter talent komt (wat ik niet zie gebeuren)
1 juli 2015 09:53
Ben benieuwd of Matthews er nu wel echt voor gaat. Afgestapt in de Giro en de Ronde van Zwitserland met oog op de Tour, dus dan mag hij het nu wel laten zien.
1 juli 2015 09:57
Er is maar een favoriet en dat is natuurlijk Sagan. Ben het bijna 100% eens met de sterrenverdeling. Maar Matthews heeft al aangegeven dat hij niet voor de puntentrui zal rijden.
1 juli 2015 09:58
Ik geloof niet in Matthews voor het groen. Dit is nog altijd maar zijn eerste Tour dus ik verwacht eerder dat hij er een paar ritjes uitpikt om mee te doen en niet de hele Tour. Bovendien is al regelmatig gebleken dat bij Orica er niet altijd voor uitsluitend 1 man gewerkt wordt. Ik denk dat Gerrans dus ook wel een paar kansen zal krijgen om aankomsten die normaal gezien Matthews ook aankan. Verder lijkt Matthews toch echt wel net dat tikje te traag op volledig vlakke aankomsten.
1 juli 2015 10:01
Zoo, deze is echt wel spannend tussen Sagan, Kristoff, Matthews en Degenkolb! De sprinters die niet goed kunnen klimmen acht ik eigenlijk kansloos voor de groene trui dit jaar.
1 juli 2015 10:03
Sterkhouder, prachtig woord!
1 juli 2015 10:09
Niks spannends aan, wordt gewoon Sagan.

Bouhanni was voor mij zijn grootste uitdager, maar nu wellicht Cavendish. Kristoff en Degenkolb pakken op de vlakke sprints helemaal niet gegarandeerd veel meer punten, en kunnen allebei veel te slecht klimmen om alle extra punten van Sagan terug te pakken. Dus Cavendish is misschien nog wel zijn grootste uitdager, als die de sprints op het vlakke echt bijna allemaal kan winnen.

Overigens denk ik dat vooral Valgren Andersen een hele belangrijke helper voor Sagan gaat worden, die kan een gruwelijk tempo rijden voordat Bennati het laatste beetje doet.
1 juli 2015 10:18
De vraag is of Degenkolb, Kristoff, Cavendish en andere Greipels zich uberhaupt gaan moeien in de tussensprints. Lijkt me dat ze vooral bezig zullen zijn met ritwinst en Sagan naar jaarlijkse traditie de enige renner is die bezig is met puntjes sprokkelen. Op die manier is er natuurlijk geen strijd voor deze trui in verval.
Ik kijk met weemoed terug naar de tijd waarin er 6, 4 en 2 punten te verdienen waren bij een tussensprint.
1 juli 2015 10:53
Dit jaar lijkt het meer dan ooit voor Sagan met zo weinig vlakke ritten.
1 juli 2015 10:56
@redactie onder de foto van cavendish staat dat die de groene trui in 2012 won en in het verhaal staat 2011..

Hopelijk wint degenkolb de groene trui maar het zou wel weer sagan worden
1 juli 2015 11:06
Dat denk ik ook Leor. Geloof niet dat de topsprinters punten gaan sprokkelen zoals Sagan dat altijd doet.
1 juli 2015 11:08
En wie gaat de beste Franse sprinter worden volgens jullie?
-Bouhanni
-Démare
-Coquard
1 juli 2015 11:12
Ik ga hier toch voor Kristoff. Op het vlakke zie ik hem meer punten pakken dan Sagan en in enkele zwaardere etappes acht ik hem vrijwel gelijkwaardig; de twee Muren en kasseien bijv.
1 juli 2015 11:14
Ik geloof niet zo in Matthews, die is niet constant genoeg voor het groen.
1 juli 2015 11:18
@ hf

Acht jij Kristoff echt gelijkwaardig aan Sagan op bijvoorbeeld de Mur de Bretagne? En veel overgangsetappes later in de Tour?
1 juli 2015 11:22
@Ghostry ik verwacht niet al te veel van Bouhanni
- Demare
- Coquard
- Brice Feillu
1 juli 2015 11:25
@ treb

Brice Feillu..? Zou ik even dubbelchecken als ik jou was :)
1 juli 2015 11:30
Klimmer Brice Feillu? Serieus of verward je hem met zn broer Romain. Maar die start niet.
Bouhanni is dit jaar de sterkste van de drie maar de vraag is hoe fit hij is.
1 juli 2015 11:35
@HF2013, In de vlakke sprints geef ik hem iets meer kans inderdaad, maar op de muren??? Kristoff zie ik echt niet bij de eerste 3 eindigen in bretagne en zeker niet in Huy.
1 juli 2015 11:36
Opvallend dat Cimolai nergens wordt genoemd. Niet dat hij de trui zal pakken, maar het is zeker een van de sprinters die zich voorin zal melden op het vlakke. Of heb ik iets gemist rondom hem?
1 juli 2015 11:42
Cimolai is gewoon niet snel genoeg
1 juli 2015 11:42
Ik versta niet waarom Degenkolb tot de favorieten behoort. Heeft zich volledig op de klassiekers toegelegd dit jaar en met, op het rondje in Beieren na, nog geen enkele massasprint gewonnen.
Sagan duidelijk favoriet met Kristoff en Cav als runner-up.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.