Tour 2016: Chris Froome daalt naar dubbelslag
foto: Sirotti
zaterdag 9 juli 2016 om 17:17

Tour 2016: Chris Froome daalt naar dubbelslag

De achtste etappe van de Tour de France 2016 is gewonnen door Chris Froome. De Tourwinnaar van 2015 maakte met zijn Sky-ploeg de finale hard en verraste de concurrentie op de top van de laatste klim, om in de afdaling van de Peyresourde richting Bagnères-de-Luchon zijn voorsprong alleen maar uit te breiden.

Snel begin
Met nog steeds alle 198 renners aan de start vertrok het peloton onder een stralend blauwe lucht in Pau voor 184 kilometer koers. De openingsfase was uiterst attractief en snel. Geen enkele vluchtersgroep kreeg de ruimte. De Nederlanders lieten zich goed zien. Onder meer Tom Dumoulin, Wout Poels, Stef Clement en Dylan van Baarle wilden mee in de kopgroep. Pas na de tussensprint – waar Matthews won – kregen een paar renners de ruimte.

Pinot en Majka in de aanval
Thibaut Pinot wilde zich revancheren voor zijn slechte dag van gisteren. De Fransman kreeg Rafal Majka met zich mee op de flanken van de Tourmalet. Door het hoge tempo bestond het peloton nog maar uit zo’n vijftig renners. Voor Greg Van Avermaet ging het te hard. De geletruidrager moest vroeg lossen en leek afscheid te nemen van zijn tricot. Tony Martin maakte in zijn eentje de oversteek uit de favorietengroep. Hier bepaalde Sky het tempo, wat te hoog bleek voor Julian Alaphilippe, de nummer drie in het klassement. Op de Tourmalet (van buitencategorie) was Pinot als eerste boven, dit leverde hem een beloning van 5000 euro op. Het gat met de favorieten bedroeg ruim twee minuten.

Waar Pinot strijdt om de bollen, gaat Majka er mee heen
Op de tweede klim van de dag, Hourquette d’Ancizan (tweede categorie), trok de trein van Sky door en snoepten de knechten van Chris Froome een halve minuut van het verschil af. Pinot pakte hier eveneens de meeste punten voor het bergklassement. Op de flanken van de derde beklimming, de Col de Val Louron-Azet van eerste categorie, deed ook Movistar een duit in het zakje. Dit was funest voor de drie koplopers, die al op 42 kilometer gegrepen werden. Op de top probeerde Majka nog de bergpunten te pakken, maar Froome en Poels staken daar een stokje voor. Desondanks pakte de Poolse kampioen genoeg om morgen in de bollentrui te starten.

Sky-trein dendert door
In de afdaling van de Val Louron-Azet kwam Kelderman ten val in een bocht, waardoor hij de aansluiting verloor met de favorietengroep. Na een fietswissel wist hij zonder veel moeite terug te keren. De trein van Sky hield een straffe snelheid aan op de Peyresourde, waardoor de favorietengroep uitgedund werd. Onder andere Warren Barguil, die gisteren al in de problemen kwam, hing aan het elastiek. Op dat moment kwam het vuurwerk. Sergio Henao trok ten aanval. Valverde, Froome, Quintana en Daniel Martin sprongen direct op zijn wiel. De BMC-mannen reden de rest (met Mollema en Kelderman) terug in het wiel.

09-07-2016 Tour De France; Tappa 08 Pau - Bagneres De Luchon; 2016, Team Sky; Froome, Christopher; Col De Peyresourde;

Froome in de afzink – foto: Sirotti

Eindelijk vuurwerk op de Peyresourde
Froome was zelf de volgende die demarreerde. Quintana plakte direct op zijn wiel, maar de Brit kon de versnelling niet doorzetten. Henao en Froome speelden het spel slim en vielen om de beurt aan. Contador en Kelderman konden de tempowisselingen niet volgen. Bardet zag daarna op een stil moment zijn kans schoon, maar hij werd overvleugeld door Quintana. De Sky-toppers waren attent en reageerden snel. Vlak onder de top van de Peyresourde hield Henao het tempo hoog in dienst van zijn kopman.

Froome de meesterdaler
Een verrassende move van Froome volgde op de top: hij viel aan in de afdaling. Hij sloeg direct een gat. Als een erkend daler trapte de Tourwinnaar van vorig jaar, al zitten op zijn stang, bij in de afdaling. Valverde leidde de achtervolging, maar kwam niet dichterbij. Sterker nog, Froome pakte alleen maar extra tijd. Solo arriveerde hij aan de finish in Bagnères-de-Luchon.

In de achtergrond pakte op dertien seconden achterstand Daniel Martin zes bonificatieseconden, voor Joaquim Rodriguez, die vier tellen boni krijgt. Bauke Mollema was aanwezig in die groep. De groep met onder meer Barguil, Kelderman en Contador verloor ruim anderhalve minuut.

603172640

Alweer de 31e gele trui voor Froome – foto: Sirotti

RIDE Magazine
115 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 5
9 juli 2016 17:18
Knettergek!
9 juli 2016 17:19
De rest wil gewoon niet winnen. Wat een zielig hoopje makke schapen.
9 juli 2016 17:19
Jammer, zo jammer. Quintana verpest het niet alleen voor zichzelf, maar ook voor het geel van Valverde. Ongelofelijk..
9 juli 2016 17:19
Geweldige aanval van Froome. Mollema goed. Jammer van Kelderman. 1 minuut verloren in de strijd om wit
9 juli 2016 17:20
WTF did i just watch?
9 juli 2016 17:20
Een teken van zwakte(onzekerheid) als je het mij vraagt;)
Grote risico's met wat slippertjes voor wat kruimels.

Maar hij heeft het zondee kleerscheuren overleefd dus wie ben ik;p
9 juli 2016 17:20
Quintana de dombo van de dag. Ongelofelijk zeg. Hij zat in het wiel! Hallo, het is wel je grootste concurrent die vertrekt, Nairo!! Stom stom!!

Mannen als Purito, Mollema en Valverde is veel minder aan te rekenen, want die zaten aan hun limiet op de top. Maar Quintana, jongens toch. Hoe dom.

Grande Froome! Ik hoop dat hij de Tour wint!
9 juli 2016 17:20
“Froome ziet er breekbaar uit”
Kaarten geschud. Indurain, Armstrong, Froome. Parijs is nog tergend ver. Samen naar de slachtbank.
9 juli 2016 17:20
procyclingstats haalt Tony en Daniel door elkaar
9 juli 2016 17:20
Ongelooflijk...

Maar eigenlijk gewoon wederom een saaie etappe.
9 juli 2016 17:20
Typisch Engelse houding van Froome in de afdaling.
(Greame Obree)
9 juli 2016 17:20
Daniël Martin, geen Tony Martin
9 juli 2016 17:20
Vandaag Froome, morgen Quintana.....
9 juli 2016 17:21
Dit valt te waarderen! Heerlijk slot van de etappe.

Jammer van Kelderman
9 juli 2016 17:21
Iedereen kan naar huis Froome is van robot geëvolueerd in een coureur.
9 juli 2016 17:21
Briljant van Froome. Misschien niet de mooiste fietser, maar hier kan je alleen waardering voor hebben.
9 juli 2016 17:22
De Tour na één week al gedaan.

Mollema trouwens goed er bij. Kelderman kan nu lekker gaan aanvallen.
9 juli 2016 17:22
Mooi van Froome, zeg. Een mooi slot van een tegenvallende etappe. Wel respect voor Froome dat hij het in een afdaling doet. BMC best behoudend gereden, neem zelf ook initiatief.
9 juli 2016 17:22
De Tour is voorbij. Parijs is vlakbij Bagnères de Luchon.
9 juli 2016 17:22
Tsja
9 juli 2016 17:22
pff tour beslist jammer maar helaas quintana kan niet froome hoeft alleen te volgen de rest is blij dat ze de bij zitten . contador buiten ze valpartij zowiezo niet goed genoeg . nou komende 3 jaar weten we weer wie de tour gaan winnen . 2e amstrong tijdperk . desondanks zeer respect voor froome wat een oppermacht wat een topper
9 juli 2016 17:22
Heerlijke actie van Froome. :)
Prachtige afdaling gezien. Hopelijk houden mensen nu op dat Froome een zwakke daler is. Of een renner een goede of slechte daler is lijkt altijd in begin carriere bepaald te worden en dan moet dat zo blijven. Maar Froome daalde afgelopen jaren al steeds beter.
9 juli 2016 17:22
Slimme aanval van Froome, maar hij zag er bergop niet meer superieur uit. Wel jammer dat er pas op twee/drie kilometer van de top wordt aangevallen. Het wordt er namelijk allemaal niet leuker op.
9 juli 2016 17:23
Haha, mooie move van Froome en Sky. 's Ochtends iedereen in slaap sussen, nee we gaan niks doen, en dan vol in de aanval in de afdaling. Mollema ook weer ouderwets goed.

Kelderman minder, of dat nou door die val kwam weet ik niet, want dit is wel zo'n beetje z'n niveau van de laatste tijd. Hij gaat zo de top-10 niet halen, dus tijd verliezen en voor een ritzege gaan is het devies.
9 juli 2016 17:24
@VanSpringel,
Ik vind zijn houding op de fiets ook wel wat hebben van zijn huidige ploeggenoot Kwiatkowski. Dat trappen, terwijl je op de buis zit.
1 2 3 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.