Tour 2016: Dumoulin verpulvert concurrentie in tijdrit, Mollema stijgt naar tweede plaats
Foto: Sirotti
vrijdag 15 juli 2016 om 17:30

Tour 2016: Dumoulin verpulvert concurrentie in tijdrit, Mollema stijgt naar tweede plaats

Tom Dumoulin heeft op indrukwekkende wijze de 37,5 kilometer lange tijdrit in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Nederlander van Giant-Alpecin was op weg naar Le Caverne de Pont een stuk sneller dan de concurrentie. Chris Froome eindigde als tweede op ruim een minuut en was daarmee the best of the rest. Ook Bauke Mollema deed uitstekende zaken. Hij stijgt dankzij een zesde tijd naar de tweede plaats in het klassement.

Dennis zet eerste richttijd neer
Rohan Dennis begon vandaag als eerste topfavoriet aan de rit tegen de klok. De Australiër van BMC, die vorig jaar in Utrecht de tijdritzege greep, zette een eerste richttijd neer. Dennis deed 51 minuten en 56 seconden over het traject en was daarmee 51 tellen sneller dan Maciej Bodnar van Tinkoff. Zijn tijd hield echter niet lang stand, want Nélson Oliveira (Movistar) bleek tien seconden rapper. De Portugees pakte zijn winst vooral in de omhooglopende kilometers. Na het eerste klimmetje had Oliveria al 24 seconden voorsprong.

Kiryienka en Cancellara stellen teleur
Vasil Kiryienka (Sky) kon de verwachtingen vandaag allesbehalve waarmaken. De wereldkampioen leek het rustig aan te doen en eindigde op ruim zes minuten van Oliveira. Fabian Cancellara wist evenmin te overtuigen. De renner van Trek-Segafredo was bijna twee minuten langzamer dan zijn collega van Movistar. “Ik had slechte benen”, zou hij later op Twitter verklaren. “Het hielp ook niet om mijn ploeggenoot (Edward Theuns, red.) op de grond te zien liggen.”

Oliveira houdt hot seat lang warm
De tijd van Oliveria hield lang stand. Ook Tony Martin (Etixx-Quick-Step) bleek niet goed genoeg. De voormalig wereldkampioen was ruim een minuut te langzaam. Jérome Coppel (IAM Cycling) kwam het dichtst bij de beste tijd. De Fransman was op het derde tussenpunt nog twee seconden sneller dan Oliveria, maar op het einde kwam hij vier seconden te kort voor de nieuwe toptijd.

Dumoulin verpulvert concurrentie
Die nieuwe toptijd zou uiteindelijk komen van Tom Dumoulin. De Nederlander van Giant-Alpecin was op het eerste tussenpunt al tien seconden sneller en breidde zijn voorsprong vervolgens alleen maar verder uit. Eerst naar dertig seconden op het tweede meetpunt, dan 56 seconden bij de derde tijdmeting en uiteindelijk zelfs naar één minuut en 31 seconden op de finish. Kort na zijn tijdrit zag Dumoulin nog maar één gevaar: Chris Froome. Dat vertelde hij tegen de aanwezige media.

Froome is ‘best of the rest’
Froome bleek inderdaad de enige die op het eerste tussenpunt nog enigszins in de buurt van Dumoulin kon komen. De geletruidrager klokte na zeven kilometer de zesde tijd en was daarmee zeventien tellen langzamer dan de Nederlander. Bij de volgende tijdmeting had Froome een achterstand van 32 seconden en dus werd duidelijk dat Dumoulin de etappe zou winnen. De geletruidrager eindigde uiteindelijk op één minuut en drie seconden van de winnaar.

Mollema naar tweede plaats in klassement
Ook Bauke Mollema deed vandaag uitstekende zaken. De Nederlander eindigde als zesde op één minuut en 53 seconden. Mollema gaat daarmee Adam Yates (18e op 3m01s) en Nairo Quintana (20e op 3m08s) voorbij in het klassement, waardoor hij op de tweede plaats komt. Zijn achterstand op geletruidrager Froome is nu één minuut en 47 seconden.


RIDE Magazine
110 Reacties
Sorteer op:
1 3 4 5
15 juli 2016 21:07
Het wordt een mooie week voor de escapados, SKy interesseert het geen ene ruk wie de etappe wint. DeGendt , Navarro & friends kunnen los gaan. Sagan pakt de groene trui met 300 punten voorsprong!!!! Mooi dat de parcoursbouwers van de TDF de spanning er zo goed hebben weten in te houden....
15 juli 2016 21:12
Wow Dumoulin, wat heb ik genoten van hoe die op de fiets zit. Zoveel controle over de fiets, maar ook zijn lichaam en houding inclusief zijn romp stabiliteit. Vaak onderschat, maar machtig mooi om te zien. Hierdoor kan hij zoveel power overbrengen op zijn pedalen. Machtig mooi.

Mollema, wat kan ik zeggen. Superlatieven schieten mij tekort voor hetgeen hij doet gister op de Ventoux en vandaag in de tijdrit. Hoop voor hem dat hij dit de komende anderhalve week vast kan blijven houden. Dan is er niemand buiten Froomey die het hem moeilijk kan maken.

Ben nooit geen fan geweest van Valverde, maar hij doet nu toch nog toe een hele mooie Giro en Tour Combi. Onopvallend hier in de Tour, maar hij laat een hele hoop mannen achter zich die zich volledig gefocussed hebben op de tour. Knap van deze ouwe taaie rot.
15 juli 2016 21:15
Bizar het verschil tussen Nibali en Valverde...
15 juli 2016 21:24
Iemand de foto van de val van Allaphilippe al gezien?

https://mobile.twitter.com/hetiskoers/status/754026598878314497

@janjanssen
Hou toch eens op... Voor Kelderman waren nog 8 ploeggenoten gestart en die hadden echt wel de ploegleiding kunnen informeren dat het niet verstandig was.
15 juli 2016 21:32
Een Indurain prestatie van Tom. Ik wist dat het goed zat. Hij vloog over de Franse wegen.
15 juli 2016 22:07
Volgend jaar bij Trek Contador voor Giro-Vuelta en Mollema kopman voor de Tour. Zou voor beiden een goede zaak zijn. Alleen moet de ploeg in de breedte veel meer uitgebouwd worden. Bij pech of een valpartij op een slecht moment moet je op je ploeg kunnen rekenen, alleen dan kan je misschien een grote ronde winnen.
15 juli 2016 22:31
Even wat anders er circuleren filmpjes dat Quintana zich vasthoudt tijdens de klim van de Ventoux aan neutrale motor...Heel leep..maar echt goed te zien. En daarvoor ook nog beloond worden...
16 juli 2016 00:28
@vanuit de kantlijn
En heb je ook nog iets positiefs te melden?
Jouw leven zal vast erg zuur zijn.
16 juli 2016 01:11
He Specialized2016, sssst, niet te hard zeggen. Straks moet de jury nog reageren... en die jongens hebben t al zo moeilijk...
16 juli 2016 07:28
@Profronde, lees maar goed terug....
1 3 4 5

Om te reageren moet je ingelogd zijn.