Tour 2016: Grootse solozege Tom Dumoulin op Arcalis
foto: Sirotti
zondag 10 juli 2016 om 17:20

Tour 2016: Grootse solozege Tom Dumoulin op Arcalis

Tom Dumoulin heeft de koninginnenrit van de Tour de France door de Pyreneeën gewonnen. In de regen en hagel soleerde onze landgenoot van Giant-Alpecin naar de overwinning in Andorra Arcalis, nadat hij weg was gesprongen uit een grote kopgroep. Met deze zege volgt de Limburger Lars Boom op als laatste Nederlander met een ritzege in de Tour. Chris Froome behoudt zijn gele trui.

Na twee ritoverwinningen in de Vuelta van 2015 en een ritzege in de voorbije Giro is het nu de derde grote ronde op rij waarin Dumoulin een etappezege boekt.

Spaanse combine zet Froome onder druk
Direct vanuit de start in Vielha liep de weg omhoog. De Port de la Bonaigua van eerste categorie was de ideale start voor klimmers om ten aanval te trekken. Het peloton veerde op toen twee Spanjaarden de handen ineen sloegen. Alberto Contador en Alejandro Valverde sprongen uit het peloton naar een grote groep met ontsnapten. Froome moest direct zijn sterkste klimmers inzetten om het gat niet te groot te laten worden. Aan de top werd de rekening opgemaakt: Contador was niet sterk genoeg, Valverde maakte wel deel uit van de kopgroep samen met twee ploegmaats.

Sky steekt stokje voor coup Valverde
In de afdaling liet Sky merken dat een kopgroep mét Valverde geen kans van slagen had. El Imbatido kreeg dat door en liet zich terugzakken, waarna de Sky-trein het tempo drukte en de overgebleven kopgroep van twintig renners vrij baan gaf. Hierin zaten onder meer wereldkampioen Peter Sagan, Thibaut Pinot, bolletjestruidrager Rafal Majka, Thomas De Gendt, Luis Leon Sanchez, Diego Rosa en Rui Costa. Vanuit Nederlands oogpunt waren Tom Dumoulin (Giant-Alpecin), Stef Clement (IAM Cycling) en George Bennett van LottoNL-Jumbo present.

Tien minuten
Terwijl de kopgroep zes minuten voorsprong kreeg, stapte Contador in de ploegleiderswagen; hij gooide de handdoek in de ring na een week van ellende. Maar de Tour wacht op niemand en dus gingen De Gendt, Pinot en Majka door met het strijden om bergpunten. Bij het binnenrijden van Andorra doorkruiste het verschil tussen beide groepen ook de grens van de tien minuten. Op de top van de Col de la Cormella sprong De Gendt weg voor de punten, waarna hij solo doortrok. Hij pakte dertig tellen.

10-07-2016 Tour De France; Tappa 09 Vielha - Andorra Arcalis; 2016, Giant-alpecin; Dumoulin, Tom;

foto: Sirotti

Kopgroep
Op de zeer steile flanken van de Beixalis moest de Belg echter parkeren en ontstond een select groepje. Bennett voelde zich sterk en versnelde meerdere malen, maar kon geen gat slaan. Richting de voet van Arcalis maakten de overgebleven leiders er een vermakelijke strijd van met demarrages over en weer. Dumoulin koos het juiste moment en begon met een voorgift van een kleine minuut aan de beklimming.

Achter Dumoulin was het vooral Pinot die de snelheid bepaalde, maar hij kreeg nauwelijks bijval. Rui Costa ging in de achtervolging, gevolgd door Majka en Pinot. De bollentruidrager reed zijn Franse concurrent uit het wiel en sloot aan bij Costa. Ondertussen was de regen op de slotklim veranderd in hagel, maar dat deerde Dumoulin niet. Een strak tempo leidde hem naar de etappezege, veertig seconden voor Costa en Majka.

10-07-2016 Tour De France; Tappa 09 Vielha - Andorra Arcalis; 2016, Bmc Racing; 2016, Orica - Bikeexchange; Porte, Richie; Yates, Adam;

foto: Sirotti

Favorieten
In de favorietengroep was het Sky dat het tempo bepaalde op de Beixalis. Pas aan de voet van Arcalis trok de Britse formatie opnieuw door. Dit was er te veel aan voor Kelderman en Rolland. Henao opende de debatten, waardoor Dan Martin moest reageren. Froome was de volgende die er de pees op legde, maar alles kwam weer tezamen. Aru kon de versnellingen niet volgen.

Mollema voelde zich sterk in het oer-Hollandse zeikweer en trok meerdere keren door. Froome liet echter niets toe en koos ook zelf voor de aanval. Samen met Porte, Yates, Martin en Quintana vormde hij de prominentengroep. Op zes en een halve minuut van Dumoulin kwamen zij over de finish, waardoor Froome zijn leiderstrui kan behouden. Een groepje met Mollema volgde op twintig tellen.

RIDE Magazine
122 Reacties
Sorteer op:
10 juli 2016 17:35
Mollema ook mooi gekoerst! Quintana kan blijkbaar niet beter. Maar die krijgt nog voldoend gelegenheid.
10 juli 2016 17:35
Gelukkig is de Tour nog niet over. Quintana wacht af, en terecht. Er komt nog zoveel aan. De Tour win je in bed en Parijs is nog heel erg ver.
10 juli 2016 17:35
Goed gereden Kelderman! !!!!!! Pfffffffff dag witte trui
10 juli 2016 17:36
Geweldige overwinning. Renner naar mjn hart.
10 juli 2016 17:36
Dumoulin heeft het fantastisch gespeeld. Je eigen krachten kennen en inschatten, gewoon heel erg knap. Een grootse prestatie van een ongelofelijk eerlijke en sympathieke man!

Dan de klassementsrenners. Froome is lang niet meer zo superieur als vorige jaren. Quintana is een saaie piet, want waarom je grootste concurrent niet testen? Hij laat zich in de tijdrit straks op de pijnbank leggen. Wat is Yates een sterke gast, die hoort met Porte en Martin bij de beste 5 bergop. Aru komt de derde week nog wel.
10 juli 2016 17:37
@krypton

Hij zat constant binnen één seconde op het wiel van Froome dus van dat niet beter kunnen, lijkt mij sterk.
10 juli 2016 17:38
Wel een beetje treurige foto. Probeer er snel eentje te krijgen van die ongelooflijke vreugde-uitbarsting van Dumoulin aan de finish. Dik verdiend!
10 juli 2016 17:38
Kelderman wat ben jij slecht op lange beklimmingen zeg. Hoe kan hij ooit 7e zijn geworden in de Giro.
10 juli 2016 17:39
Wow dumoulin wint, Mollema goed en toch al 3 x een sneer naar Kelderman.


Losers!

Mijn reactie: Wooooooooooohooooooooo
10 juli 2016 17:39
Wel bizar dat de eerste aanvallen op de slotklim steeds van sky zelf moeten komen. Iedereen wacht tot sky aangeeft dat het mag.

Maar die Tom, wat een zege. Echt bijzonder deze zege. Die van Boom was ook onder barre omstandigheden. Heroïsche shit!
10 juli 2016 17:39
Man, man, man, ben ik de enige die Contador mist? Zoals de favorieten hier fietsen, had hij zonder zijn val écht nog een kans gehad op een Tourzege. En hij had tenminste aangevallen.

Quintana? Laat ons hopen dat er eens iets uitkomt, maar dit is slappe koffie, hé. Geen enkele counter? Kom aan, man. Of hadden ze hem verteld dat hij - in tegenstelling tot gisteren - altijd op het wiel van Froome moest blijven? Ja, dan is demarreren ook niet mogelijk, natuurlijk :)

Flauwe koers. Maar netjes van Dumoulin.
10 juli 2016 17:40
Slimste van de kopgroep, perfect gedaan. Erachter liepen ze ook wel te kloten zeg, Pinot is helemaal bolletjeswappie en de heren Costa en Majka hopen op een ander om het dicht te rijden. Goed voor Dumoulin dat het aan het einde kiezelhard hagelde, binnen 2,74 jaar herinnert zich men dat het de hele dag dit weer was, let maar op.
10 juli 2016 17:40
Dumoulin geweldig, daar stopt het ook mee voor vandaag.
10 juli 2016 17:40
Mooi, Nederland en België hebben al een etappe gewonnen op een grootse manier.
10 juli 2016 17:41
Rit in de Giro, vuelta, tour. Op naar Rio...
10 juli 2016 17:41
Geweldige overwinning van Tom! Hier doe je het toch voor als wielrenner! Veel mooier dan 8e worden in het klassement. Proficiat!

Mooie strijd verder gezien tussen de klassementsrenners. Ook Purito gewoon goed. Bij de beste 10 onder de klassementsrenners. Hij zat volledig aan zijn limiet. Dan kun je niet meer dan aanklampen.
10 juli 2016 17:41
Quintana is de slimste van allemaal. Die wacht op de Alpen.
10 juli 2016 17:42
Grootste verrassing wat mij betreft > Daniel Martin, die was helemaal waus
10 juli 2016 17:42
Had hem vanmorgen nog uit mijn scorito gegooid omdat ik dit niet had verwacht. But who cares. Heerlijk dit.
10 juli 2016 17:42
Geweldige overwinning van Dumoulin, prachtig!
Beetje zonde dat mensen liever zeiken op Kelderman (die hard gevallen is gisteren) in plaats van genieten van deze historische overwinning.
10 juli 2016 17:43
Mollema en Dumoulin!!
10 juli 2016 17:43
Fantastische zege van Dumoulin; zijn demarrage was goed getimed en vervolgens heel goed afgemaakt, zat goed in zijn ritme.
Het spel daar achter was ook smullen, prachtige etappe. En het typische Pyreneeën-weer maakte het natuurlijk extra bijzonder.
Het duurde even maar het is nu echt los, de Tour.
10 juli 2016 17:43
Blijft Mollema regelmatig dan ligt top-5 in het verschiet.
10 juli 2016 17:44
En Mollema kan zomaar top 5 gaan rijden. Achter hem in het algemeen klassement is alleen Porte nog een bedreiging. Voor hem zijn Yates, Martin, Bardet en Rodriquez te pakken.
10 juli 2016 17:44
En ja hoor, Dafne doet er nog een schepje bovenop. Mooie sportdag!

Nu zelf maar ff een stukje wegpeddelen, WielerFlits is vanavond voor de successupporters.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.