Tour 2016: Grootse solozege Tom Dumoulin op Arcalis
foto: Sirotti
zondag 10 juli 2016 om 17:20

Tour 2016: Grootse solozege Tom Dumoulin op Arcalis

Tom Dumoulin heeft de koninginnenrit van de Tour de France door de Pyreneeën gewonnen. In de regen en hagel soleerde onze landgenoot van Giant-Alpecin naar de overwinning in Andorra Arcalis, nadat hij weg was gesprongen uit een grote kopgroep. Met deze zege volgt de Limburger Lars Boom op als laatste Nederlander met een ritzege in de Tour. Chris Froome behoudt zijn gele trui.

Na twee ritoverwinningen in de Vuelta van 2015 en een ritzege in de voorbije Giro is het nu de derde grote ronde op rij waarin Dumoulin een etappezege boekt.

Spaanse combine zet Froome onder druk
Direct vanuit de start in Vielha liep de weg omhoog. De Port de la Bonaigua van eerste categorie was de ideale start voor klimmers om ten aanval te trekken. Het peloton veerde op toen twee Spanjaarden de handen ineen sloegen. Alberto Contador en Alejandro Valverde sprongen uit het peloton naar een grote groep met ontsnapten. Froome moest direct zijn sterkste klimmers inzetten om het gat niet te groot te laten worden. Aan de top werd de rekening opgemaakt: Contador was niet sterk genoeg, Valverde maakte wel deel uit van de kopgroep samen met twee ploegmaats.

Sky steekt stokje voor coup Valverde
In de afdaling liet Sky merken dat een kopgroep mét Valverde geen kans van slagen had. El Imbatido kreeg dat door en liet zich terugzakken, waarna de Sky-trein het tempo drukte en de overgebleven kopgroep van twintig renners vrij baan gaf. Hierin zaten onder meer wereldkampioen Peter Sagan, Thibaut Pinot, bolletjestruidrager Rafal Majka, Thomas De Gendt, Luis Leon Sanchez, Diego Rosa en Rui Costa. Vanuit Nederlands oogpunt waren Tom Dumoulin (Giant-Alpecin), Stef Clement (IAM Cycling) en George Bennett van LottoNL-Jumbo present.

Tien minuten
Terwijl de kopgroep zes minuten voorsprong kreeg, stapte Contador in de ploegleiderswagen; hij gooide de handdoek in de ring na een week van ellende. Maar de Tour wacht op niemand en dus gingen De Gendt, Pinot en Majka door met het strijden om bergpunten. Bij het binnenrijden van Andorra doorkruiste het verschil tussen beide groepen ook de grens van de tien minuten. Op de top van de Col de la Cormella sprong De Gendt weg voor de punten, waarna hij solo doortrok. Hij pakte dertig tellen.

10-07-2016 Tour De France; Tappa 09 Vielha - Andorra Arcalis; 2016, Giant-alpecin; Dumoulin, Tom;

foto: Sirotti

Kopgroep
Op de zeer steile flanken van de Beixalis moest de Belg echter parkeren en ontstond een select groepje. Bennett voelde zich sterk en versnelde meerdere malen, maar kon geen gat slaan. Richting de voet van Arcalis maakten de overgebleven leiders er een vermakelijke strijd van met demarrages over en weer. Dumoulin koos het juiste moment en begon met een voorgift van een kleine minuut aan de beklimming.

Achter Dumoulin was het vooral Pinot die de snelheid bepaalde, maar hij kreeg nauwelijks bijval. Rui Costa ging in de achtervolging, gevolgd door Majka en Pinot. De bollentruidrager reed zijn Franse concurrent uit het wiel en sloot aan bij Costa. Ondertussen was de regen op de slotklim veranderd in hagel, maar dat deerde Dumoulin niet. Een strak tempo leidde hem naar de etappezege, veertig seconden voor Costa en Majka.

10-07-2016 Tour De France; Tappa 09 Vielha - Andorra Arcalis; 2016, Bmc Racing; 2016, Orica - Bikeexchange; Porte, Richie; Yates, Adam;

foto: Sirotti

Favorieten
In de favorietengroep was het Sky dat het tempo bepaalde op de Beixalis. Pas aan de voet van Arcalis trok de Britse formatie opnieuw door. Dit was er te veel aan voor Kelderman en Rolland. Henao opende de debatten, waardoor Dan Martin moest reageren. Froome was de volgende die er de pees op legde, maar alles kwam weer tezamen. Aru kon de versnellingen niet volgen.

Mollema voelde zich sterk in het oer-Hollandse zeikweer en trok meerdere keren door. Froome liet echter niets toe en koos ook zelf voor de aanval. Samen met Porte, Yates, Martin en Quintana vormde hij de prominentengroep. Op zes en een halve minuut van Dumoulin kwamen zij over de finish, waardoor Froome zijn leiderstrui kan behouden. Een groepje met Mollema volgde op twintig tellen.

RIDE Magazine
122 Reacties
Sorteer op:
10 juli 2016 17:44
Wat een held. Mentaal ook erg sterk. Chapaeu. Mollema ook zeer goed. Ook leuk dat hij wat probeerde, in tegenstelling tot hubba bubba-nairo
10 juli 2016 17:46
Mooie overwinning zonder meer, maar de media statements van de ploeg en dumoulin zelf kunnen we beter met een korreltje zout nemen. Die bespelen alleen maar de tegenstanders.
10 juli 2016 17:46
Wat een heroische overwinning. Voor mij de mooiste nederlandse etappeoverwinning die ik in m'n leven gezien heb.
10 juli 2016 17:46
Ik vind Quintana juist slim vandaag, veel verschil viel er niet te maken op de laatste stuk. Laat Froome maar steeds met het nare idee gaan slapen dat die kleine er nooit af gaat en nog een klap in huis heeft de harder aankomt dan een bola vol op de achterschedel. Daarentegen kan Froome overschakelen op de fijne gedachte dat gabber Porte nog altijd van hem is, de schattebout, friends will be friends.
10 juli 2016 17:46
Heel mooi van Dumoulin, de kop erbij gehouden en slim gereden.
Mollema ook heel goed. En jammer van Kelderman, denk dat het AK nu wel vergeten kan worden en dat hij zich op ritten zal gaan focussen.
10 juli 2016 17:46
Heerlijke overwinning. Klassementsmannen dicht bij elkaar, dat houdt het leuk! Alleen moet iemand Porte nog even informeren dat hij niet meer voor Sky koerst maar toch echt bij BMC zit.
10 juli 2016 17:46
Voor degenen die hier kelderman zo zitten te bashen, misschien nog eens goed naar de beelden van gisteren kijken hoe gehavend hij was. In jullie ogen is Contador dan wel helemaal een prutser, die is vandaag zelfs afgestapt. Ga nu maar gewoon lekker genieten van die geweldige zege van Dumoulin, ipv ergens in een hoekie liggen huilen...
10 juli 2016 17:47
Geweldig wat een topdag! Soow als er nog twijfel bestond voor wat jaloerse mensen uit het andere kamp: BAM!!

Heerlijk epische aankomst ook.. Er is iets met koplampen die op het wegdek spiegelen waar ik ontzettend van geniet altijd.

Kelderman volg dit voorbeeld! Vergeet wit en klassement en klap er in de laatste 2 weken.
10 juli 2016 17:47
Froome gaat de tour niet winnen.....Hij heeft zich vandaag kapot moeten rijden Quintana heeft alleen maar hoeven te volgen....De nederlanders vandaag fantastisch.
10 juli 2016 17:47
Dat Kelderman tegenvalt is niet erg. Kan hij nu eindelijk in de aanval gaan. Dumoulin had anders ook niet gewonnen vandaag.
10 juli 2016 17:49
Kelderman verliest vandaag 3 en een halve minuut. Geen witte trui meer. Dan maar voor etappezeges gaan
10 juli 2016 17:50
Froome wint de Tour echt dik.

Snap dat commentaar op Porte ook niet, die rijdt gewoon om tijd op de rest te pakken, hij weet toch wel dat hij de Tour niet wint.
10 juli 2016 17:52
Goedzo eens Kelderman ook voor een etappe, was vorig jaar al heel dichtbij
10 juli 2016 17:53
Fantastisch natuurlijk. Echt fantastisch.

Kelderman verliest "slechts" 3 minutenn fus valt wel mee.
10 juli 2016 17:54
Jammer dat kelderman zijn 7e plek ooit in de giro niet Kan bevestigen. Dumoulin met kruiswijk zijn toch wel veruit de beste Hollandse ronderenners!
10 juli 2016 17:54
Als de reden van Keldermans verlies vandaag zijn val is, dan kan hij, mits hij daarvan herstelt, nog wel een goed klassement rijden volgens mij. Om een rit te winnen zal hij bovendien nog wat verder moeten komen te staan in het klassement.
10 juli 2016 17:55
Ik snap het commentaar op Porte wel doch met disclaimers > die neemt vandaag gewoon de rol van laatste wagon op zich en laat zijn beter ervoor staande ploeggenoot achter zonder om te kijken. Ik denk dat hij een mooie rit wil en die heeft ie vandaag verdiend, eigenlijk wel begrijpelijk ook want klamper van Garderen gaat dat podium ook moeilijk halen denk ik en wie weet mag die ook voorop blijven van SKY doen, een vriendendienst via omweg zeg maar.
10 juli 2016 17:56
Porte verliest nog twee seconden op Froome en Quintana dus hij had ook bij Quintana in het wiel kunnen gaan zitten. Zo leek hij wel een knecht van Froome.
10 juli 2016 17:56
Saai, van die etappes voor de vluchters.

Ha, niet normaal wat was dit vet!! Wát een etappe!! En wat een fenomeen is Dumoulin aan het worden. Toen ie weg stoof en ff zes versnellingen zwaarder trapte dan de rest wist je het eigenlijk al. En dat dan weer wat nog ff omsloeg. Het leidde allemaal tot een heroïsche overwinning, echt geniaal! En ook ge-no-ten van De Cauwer en Wuyts, die weer in topvorm waren en niet konden ophouden met genieten van "onze Tom".

Quote:
HoofdIsVrij - 10 juli 2016 om 11:43
Grote groep komt los, SKY rijdt tot 3 kilometer voor de top van de Arcalis strak tempo, Quintana demareert, Froome gaat mee. Halve kilometer later demareert Froome weer, komt alleen over de finish.

Dus, geen zin om nog te kijken.


Heb je een beetje een leuke dag gehad, zonder tv? :)
10 juli 2016 17:57
Ben nooit zo weg geweest van Daniel Martin maar die vind ik wel lekker rijden nu. Die BMC-ers werken wel op de lachspieren. Meintjes weet ook opvallend goed aan te klampen, heeft toch wel weer een stap gezet.
Zijn er nou nog steeds lui die volhouden dat een zege behaald vanuit een kopgroep niet zoveel voorstelt?
10 juli 2016 18:00
Super. En Mollema die zelfs een aanvalletje op geel doet. Het moet niet gekker worden.

Groenewegen al binnen?
10 juli 2016 18:02
@horsm
Jazeker, 125e op dik 35 minuten
10 juli 2016 18:03
Super van Tom! Puntje van de stoelwerk ( in de achtertuin). En oja jerteg, wees toch eens een keer iets positiever. Er wint een Nederlander in een heroische rit, en jij lijkt niet happy.
10 juli 2016 18:07
Weer een ontzettend saaie Tour etappe. Als het zo blijft doorgaan, mag je van mij de Tour gewoon cancellen. Hier is niets meer aan.
10 juli 2016 18:10
legendarisch, episch noem maar op !!!! een woord Dumoulin!!!! Fantastisch!!! Mollema klasse gereden, heeft het ook geprobeerd, zijn we ook van dat gelul af dat ie nooit wat probeert....Quintana gaat nog komen, die is elke keer in de derde week het beste van het veld.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.