Tour 2016: Medisch bulletin na openingsrit
foto: Sirotti
zondag 3 juli 2016 om 09:05

Tour 2016: Medisch bulletin na openingsrit

Na de openingsrit naar Utah Beach likken vijf van de 198 gestarte renners hun wonden. Michael Mørkøv en Sam Bennett (foto) lijken er het ergst aan toe, na hun zware val tijdens de massasprint van gisteren. Ook Alberto Contador is vermeld in het medisch rapport.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Contador haalt opgelucht adem na ‘stomme’ val
De Tour de France 2016 was nog geen vijf uur oud toen een van de topfavorieten al onderuit schoof. Contador was de ongelukkige. “Dit is niet de beste manier om aan je Tour te beginnen”, verklaart de Spanjaard na afloop tegen onder meer Het Nieuwsblad. “Ik ben over mijn hele rechterzijde geschaafd, van aan mijn enkel tot aan mijn rechterschouder. Gelukkig liep ik geen breuken op en moet ik nu al niet naar huis. Hopelijk overleef ik de komende dagen en ben ik op tijd hersteld voor de bergritten. Er zijn enkele plaatsen in mijn schouder waar ik twijfels over heb, maar ik wil optimistisch blijven en in de eerste plaats denken aan mijn herstel. Ik viel in een bocht waar een verkeerseiland lag. Ik raakte dat met mijn voorwiel en kwam zo ten val. Stom, maar gelukkig ben ik hier nog.”

Mørkøv: “Ik hoop zondag aan de start te kunnen verschijnen”
De andere grote pechvogel van de dag was Katusha-renner Mørkøv, die in de volle sprint een toeschouwer raakte. “Ik weet niet meer hoe de val gebeurde. Ik reed dicht tegen de dranghekken, maar was er zeker van dat ik genoeg plaats had om te passeren. Plots raakte ik uit balans. Ik denk dat één van de toeschouwers me geraakt heeft en daardoor ging ik neer. Mijn hoofd doet wat pijn, maar ik heb vooral veel last van mijn bovenbeen. Ik heb mijn stuur keihard geraakt en heb daardoor een grote bloeduitstorting. Het is moeilijk om recht te staan voorlopig, maar ik hoop dat ik door een goede behandeling en veel ijs toch nog kan starten morgen. Het zou jammer zijn mocht mijn Tour hier al ophouden. Ik heb heel hard gewerkt om erbij te kunnen zijn en we hebben veel doelen in deze Tour met de ploeg.” Katusha meldde aan TV2 inmiddels dat Mørkøv zal starten.

Ook Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) en Timo Roosen (LottoNL-Jumbo) kwamen ten val, maar meldden zich niet bij de dokterswagen. Beiden hebben schaafwonden zonder al te veel erg. In het jury-rapport staat bovendien vermeld dat alle renners die hinder ondervonden van valpartijen in de laatste drie kilometer, dezelfde tijd als winnaar Mark Cavendish hebben gekregen. Dit is overigens een standaard-regel bij vlakke aankomsten. Bora-Argon 18 heeft via onderstaand gesprek met Bennett aangekondigd dat hij net als Mørkøv zal starten.

Overzicht medisch rapport

  • flag-jp Yukiya Arashiro (Lampre-Merida): wonde aan de linkerhand
  • flag-ie Sam Bennett (Bora-Argon 18): schaafwonden en kneuzingen aan de rechterpink, bloeduitstorting op de rug. Voor radiografie naar het ziekenhuis. Daar werden geen breuken vastgesteld. Zijn ploeg Bora-Hansgrohe bepaalt later vandaag of hij aan de start verschijnt.
  • flag-us Brent Bookwalter (BMC): kneuzing en schaafwonde rechterelleboog
  • flag-es Alberto Contador (Tinkoff): schaafwonden aan de rechterschouder, -elleboog, -heup en -knie
  • flag-dk Michael Mørkøv (Katusha): bloeduitstorting rechterdij, kneuzingen en schaafwonden aan beide handen.

RIDE Magazine
16 Reacties
Sorteer op:
3 juli 2016 09:25
Geen bulletin van Boasson?
3 juli 2016 09:28
Dan valt t wellicht mee :-)
3 juli 2016 09:38
Roosen's val dus zonder erg?
3 juli 2016 09:43
Contador vandaag gewoon sagan volgen, dan houdt hij z'n verlies beperkt
3 juli 2016 09:48
Zag er toch naar uit dat Hagen ook wel wat vlees/schaafwonden had, of?
3 juli 2016 09:59
En Ion Izagirre? Kwam op enkele minuten als een van de laatsten over de meet ... reden bij jullie bekend?
3 juli 2016 10:02
Hagen is een Noor, die hebben geen dokter nodig. Schaafwonden en botbreuken helen vanzelf wel.
3 juli 2016 10:09
Zal me niks verbazen als Ion een vooruitziende blik had en bij zichzelf dacht: "Gaan jullie maar lekker sprinten, ik zie jullie straks wel bij de finish."
3 juli 2016 10:13
Zou het niet eens tijd worden om dubbele dranghekken in de laatste km te plaatsen?

De toeschouwers hangen dusdanig ver over de hekken dat ze zich eigenlijk op het parcours bevinden
3 juli 2016 10:44
"Edvald Boasson Hagen van Dimension Data ging ook onderuit. De Noorse ploeggenoot van ritwinnaar Mark Cavendish kon het feestje van het Zuid-Afrikaanse team echter gewoon meevieren".
3 juli 2016 11:06
Woorden Contador,

"I had a bad night but my moral is still very strong."
3 juli 2016 11:35
Dit is de eerste dagen eigenlijk het belangrijkste topic van de dag.
3 juli 2016 11:38
Super topic, bedankt !
3 juli 2016 12:14
Als dit met Contador op dag één gebeurt weet je al genoeg. Die gaat de Tour niet winnen.
3 juli 2016 12:38
Dit gaat inderdaad effect hebben. Achja, de tour laten ontbranden kan die nog steeds.
3 juli 2016 13:46
Ik denk ook dat contador de tour niet meer gaat winnen. Was trouwens zijn eigen schuld de val, hij verklaarde dat hij met zijn voorwiel de rand raakte maar imo gleed zijn voorwiel gewoon weg.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.