Tour 2016: Organisatie zet Yates tweede in het klassement na val over boog
foto: Kramon/ORICA-BikeExchange
vrijdag 8 juli 2016 om 21:16

Tour 2016: Organisatie zet Yates tweede in het klassement na val over boog

Adam Yates is gestegen in het algemeen klassement. De Brit van Orica-BikeExchange was gedemarreerd uit de de favorietengroep, maar kwam ten val over de ingestorte 1 kilometer-boog. Hierdoor besloot de organisatie de tijden aan het 3 kilometer-punt op te nemen.

Yates lag daar zeven seconden voor op de favorietengroep. Door dat voordeel is de klimmer nu gestegen naar de tweede plek in het algemeen klassement, op 5m50s van geletruidrager Greg Van Avermaet. Hierdoor neemt Yates ook de witte jongerentrui over van Julian Alaphilippe. De Fransman pronkte vanmiddag nog wel op het podium met de witte trui, maar Yates zal morgen – voor de start – zijn witte tricot overhandigd krijgen.

Alle verschillen zijn opgenomen aan het 3 kilometer-punt in de daguitslag en ook zo doorgevoerd in het algemeen klassement. Bekijk hieronder of op de website van de organisatie de nieuwe klassementen.

Boog stort in door riem van toeschouwer
De ASO heeft bekendgemaakt dat de boog instortte toen een riem van een toeschouwer vast kwam te zitten achter een kabel. Hierdoor werd de stekker uit generator getrokken. Deze generator stond er om de boog strak te houden. Van sabotage was geen sprake, aldus Philippe Sudres tegen CyclingNews. Hij bevestigde dat de beveiliging opgeschroefd zal worden rondom deze constructies.

RIDE Magazine
55 Reacties
Sorteer op:
8 juli 2016 21:22
Ronduit raar, nog niet eerder vertoond volgens mij en lont in het kruidvat voor ploegen om na elke koers om rectificatie te gaan bedelen alsmede dat het de deur losgooit voor fanatieke Wffrs om aankomende dagen te 'ja maar bij Yates..'-en. Wanneer pas je dit soort tegemoetkomingen door en wanneer niet ? Onbeantwoordbaar, onuitvoerbaar, laat de discussie maar beginnen !
8 juli 2016 21:26
Belachelijk!
Anders had yates die tijd nooit gepakt.
Ik snap dat je iets moet bedenken vanwege die boog maar dit is niet de oplossing
8 juli 2016 21:29
goed opgelost! yates kan hier niks aan doen. en door deze beslissing verliest een fransman een leiderstrui!
8 juli 2016 21:31
Raar de daguitslag klopt nu geen zak meer van. Bennet krijgt een minuut extra aan zijn broek en barguil krijgt extra seconde toegespeeld.
8 juli 2016 21:32
Nu willen ze zelfs in Frankrijk politiek correct gaan doen... De wereld is om zeep...
8 juli 2016 21:33
Voor Yates zeker terecht, maar voor renners die terug aan kwamen sluiten in de slotkilometer slaat het natuurlijk nergens op. Die zouden gewoon de tijd moeten krijgen van de groep waarin ze finishten; die hadden verder niks met die vallende boog te maken. (wellicht kwamen ze zelfs op 2 km van het einde alweer aansluiten in de favorietengroep)
8 juli 2016 21:33
Die Yates heeft wel de gewoonte om dingen te behalen naar gepruts van de organisatie. Nu wit omdat ze een boog niet serieus kunnen beveiligen, San Sebastian gewonnen omdat motoren Van Avermaet onderuit rijden.
8 juli 2016 21:36
Yates is behoorlijk geraakt aan zijn schouder en aan zijn kin. Het is nog maar de vraag of hij morgen goed de bergen doorkomt. Ik denk dat hij liever heel was gebleven en nog serieus voor de witte trui had kunnen strijden. Dat wordt nu heel moeilijk. Dan lijkt me de beslissing van de jury de enige juiste.
8 juli 2016 21:38
Verrassend, ik had verwacht dat ze hem dezelfde tijd zouden geven als de favorieten. Dat hij geen tijd verliest op het peloton is natuurlijk terecht, maar dat hij die paar seconden voorsprong die laatste kilometers zou houden is natuurlijk maar zeer de vraag.

Maar het zijn ook maar een paar seconden. Jammer voor Alaphilippe dat hij de trui verliest, maar het klassement gaat morgen en overmorgen sowieso op de schop.
8 juli 2016 21:40
Ik vind dit wel een goede oplossing.
De fout ligt bij de organisatie, ik trek de vergelijking met een gesloten overweg, dan worden ook de verscholen opgenomen en verrekend.
8 juli 2016 21:42
lekker dan, geen wit om de schouders op het podium, die eer mis je al.
en morgen word die eraf gereden omdat die behoorlink viel, als ik dat zo zag
8 juli 2016 21:43
Met name van belang voor Pinot, die nu een minuut extra (schat ik) aan zijn broek krijgt. En Barguil? Hij sloot net voor die boog aan, maar was nog gelost op 3 km (leek het).

In een situatie als dit kan de jury het nooit goed doen. Beste was als er op 1000 meter een tijdopname was. Dan werd er net wat minder met de tijden gerommeld dan nu.
8 juli 2016 21:43
Terecht dat mensen als pinot en anderen die gelost waren tijd erbij krijgen, ze zijn alleen genaderd doordat ze van voren stil stonden. Verrassend omdat Franse favorieten tijd verliezen in de ronde van Frankrijk maar mijns inziens 100% terecht.
8 juli 2016 21:46
Kan er mij echt wel in vinden in deze oplossing. 'Organisatie zet...'; is dit niet eerder 'Jury zet' of beslist de ASO over zo'n zaken?
8 juli 2016 21:56
hoeveel extra tijd is Pinot nu kwijt?

(altijd nog minder dan wanneer de boog niet omlaag gekomen was)
8 juli 2016 21:58
Ze finish is on ze finish line? Of course ze finish in on ze finishline!
8 juli 2016 22:05
Morgen gaat er sowieso met minuten worden gesmeten
8 juli 2016 22:06
Top dat de organisatie zo'n beslissing durft te nemen, temeer daar die ten nadele van enkele Fransen is. Zeer terecht overigens; nu konden nog veel renners (zoals Bennett) aansluiten, terwijl ze al flink op achterstand waren gereden. En Yates was goed weg, die hadden ze echt niet meer gepakt denk ik, ook omdat het slechts om de 6e plek zonder tijdwinst ging.
8 juli 2016 22:06
Als ik naar die uitslag kijk snap ik er niks meer van. Van plaats 1 t/m 80 hebben ze in de tijden zitten rommelen zoals ik het zie.
Hadden ze niet gewoon Yates terug kunnen plaatsen en al het andere zo kunnen laten? Al het andere werd al opgelost doordat de favorieten halt hielden en niemand op achterstand reed.

Barguil krijgt overigens gewoon dezelfde tijd als de andere favorieten (terecht ook want die zat er al weer bij) als ik het goed begrijp.
8 juli 2016 22:07
De jury doet iets naar eer en geweten omdat ze een nare bijsmaak hebben van het incident. Goed gedaan door de Tour. Doen ze niks dan wordt er ook gezeurd..
8 juli 2016 22:12
ik vind het wel terecht want ik denk dat Yates anders misschien nog wel meer seconden zou hebben gepakt,al1 jammer dat ze em de 6e plaats in de rit uitslag dan ook niet geven.
komende 2 dagen gaan ze met minuten gooien en zien we wie de echte leiders zijn inde tour.
8 juli 2016 22:13
Pinot verliest 18 seconden extra.
8 juli 2016 22:21
Van avermaet ook wat extra seconden aan zijn broek genaaid door het wederom falen van de tour. Niet dat het wat uitmaakt aangezien hij de trui morgen toch waarschijnlijk zou moeten afgeven.
8 juli 2016 22:25
Ik denk dat Yates wel meer had gepakt.
8 juli 2016 22:27
De best mogelijke beslissing lijkt me. Natuurlijk was het nog beter geweest als die boog gewoon was blijven staan, maar gezien de omstandigheden is dit het eerlijkste wat ze konden doen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.