Tour 2016: Tot op heden geen mechanische doping
foto: Sirotti
zaterdag 23 juli 2016 om 11:25

Tour 2016: Tot op heden geen mechanische doping

De UCI en de ASO controleren deze Tour de France fel op mechanische doping. Bijna elke rit vinden er onverwachte controles plaats, maar tot op heden is er nog geen enkele renner betrapt op het frauderen met een motortje. Dat bevestigt Thierry Braillard aan het Algemeen Dagblad.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Meer dan duizend controles
Braillard is de Franse staatssecretaris van Sport. Volgens hem zijn er geen valsspelers onder de 198 gestarte renners. “Meer dan 1.500 fietsen zijn gecontroleerd door de warmtecamera’s met hoge resolutie en we kunnen verzekeren dat er in deze Tour niemand gefraudeerd heeft met zijn fietsen. De controles zijn steeds onverwacht uitgevoerd, zonder dat de ploegen wisten waar of wanneer ze zouden plaatsvinden. Vandaag hebben we de fietsen voor de zevende keer in deze Tour gecontroleerd en tot op vandaag waren alle controles negatief.”

RIDE Magazine
21 Reacties
Sorteer op:
23 juli 2016 11:31
Rijden met motortjes komt helemaal niet voor in het profpeloton, durf ik mijn handen voor in het vuur te steken.
23 juli 2016 11:32
Over gewone doping hoor je ook weinig deze tour. Zijn we er van af? Nieuwe niet op te sporen spullen? Of zou het lab door Russen gerund worden?
23 juli 2016 11:34
Net zoals velen hun handen voor Armstrong in het vuur staken. Het zal ongetwijfeld ook in het profpeloton voorkomen, maar mogelijk in veel kleinere mate dan medische doping. Ik vermoed wel dat alle teams zo slim zijn geweest om na alle ophef nu juist niet in de tour met motortjes te rijden.
23 juli 2016 11:38
@nasibal dus dat verklaart de zwakte van tlj deze tour.
23 juli 2016 11:48
Gedurfde uitspraak: de cleanste Tour van de laatste decennia?
Geen spectaculaire aanvalspogingen, alle grote namen aan elkaar gewaagd, laten allemaal hun "menselijke" kanten zien (ja, zelfs Froome), geen magische heropstanding van Aru ;), ....
Misschien is het wel een goed teken dat de Tour, voor velen, zo saai was?
23 juli 2016 12:02
@Boehoe

Nah, als ik de meeste forumbezoekers hier mag geloven is TLJ altíjd zwak.
23 juli 2016 12:07
Controleer ook de wielen he jongens!
23 juli 2016 12:09
Perfect geisoleerde warmtebronnen wellicht onzichtbaar voor warmtecamera's?
23 juli 2016 12:12
Niet?

Ummmmm..... Quintana??????
23 juli 2016 12:22
@ nickdt:
geen Yates? ;)
23 juli 2016 12:26
Nibali wordt wel verdacht van een motortje in zijn fiets door sommige... zijn wiel bleef gisteren blijkbaar doordraaien ofzo bna zijn val achter Froome. Beetje hetzelfde verhaal als met Hesjedal toen.
23 juli 2016 12:46
@Tokstar
Het zou maar zo kunnen ja. Ik zal zeker niet beweren dat iedereen schoon is. Maar wel dat er nog maar in veel mindere mate gebruikt kan worden dan vroeger, vanwege betere controles. Alleen deze Tour al, de favorieten hebben nooit ver bij elkaar weg kunnen rijden. Niemand komt (ver) weg van de Sky-trein, maar Froome houdt ook zo weinig overschot over dat hij ook niet meer dan max 20 sec wegrijdt bij de concurrenten. Tijdritten uitgezonderd.
GvA is de enige die met een écht groot verschil heeft gewonnen (2'34 op de nummer 2). Verder Cummings, Zakarin en Dumoulin (tijdrit) die met een minuutje voorsprong eindigden. Maar alle favorieten zijn altijd dicht bij elkaar gefinisht, toch zeer aan elkaar gewaagd.

En geen mechanische doping wil ik best geloven. Ze hadden van tevoren aangekondigd goed te gaan controleren. Dan moet je wel aardig wat lef hebben wil je het toch proberen, wetende/hopende dat jouw motortje niet wordt opgemerkt bij een controle?
23 juli 2016 12:51
is er gisteren weer iets gebeurd? ik had tot ik dit las nergens van gehoord

ASTANA PRO TEAM OFFICIAL STATEMENT ON VINCENZO NIBALI WHEEL
22/07/2016 / PRESS RELEASES
In relation with the suspects about the Vincenzo Nibali's rear wheel rotation during his fall in today's stage at Tour de France, the Astana Pro Team informs that during the three weeks of race we have been subjected to the UCI checks daily, always resulting perfectly in order.
The Astana Pro Team and Vincenzo Nibali reserve the right to take legal action in case someone will to threaten the image of the Team or of the athlete.

In a separate note, the Astana Pro Team wish to thank its partner Corima Wheels and Ceramic Speed Bearings to have provided such great products that apparently take a much longer time to stop the round in particular case of fall.
23 juli 2016 12:58
En wielen die je een aantal watt meer oplevert? kun je dan spreken van mechanische doping, of gewoonweg van beter materiaal en gewoonweg het geld hebben om het te gebruiken.
23 juli 2016 13:04
Is er al een röntgenfoto van de rijders zelf gemaakt ?
In bodybuilding zijn implantaten in de mode, zou carbon ipv bot niet sterker en lichter zijn ?
23 juli 2016 13:06
"We kunnen verzekeren dat er in deze Tour niemand heeft gefraudeerd met zijn fietsen."
Kletskoek, hoe kun je zoiets zeker weten na zovele jaren van bedrog, ook van controlerende instanties?
23 juli 2016 13:53
Jan jansen na het controleren van 1500 fietsen mag je best een soortgelijke stelling droppen, vind ik. Maar er zullen er altijd blijven die ook dit onvoldoende bewijslast vinden.

Tja...
23 juli 2016 13:58
'The Astana Pro Team and Vincenzo Nibali reserve the right to take legal action in case someone will to threaten the image of the Team or of the athlete.'

Ik weet niet of je hier heel hard om moet lachen of huilen.
23 juli 2016 14:24
Duh, als de controles niet van te voren waren aangekondigd dan had dit bericht een grotere waarde gehad. Als er grote snelheidscontroles worden aangekondigd rijdt iedereen ook netjes op snelheid...
23 juli 2016 14:54
Wim Kruithof,
Voor de mechanische doping geldt hetzelfde als voor de andere doping. Men is altijd opzoek naar nieuwe en niet detecteerbare middelen. En hoe vaak is er in het verleden al niet gesjoemeld met controles?
Armstrong is nooit positief gecontroleerd, weet je nog?
23 juli 2016 18:18
Haha wat een fop bericht vd ASO. Schone fietsen... laten we ons daar op richten

Om te reageren moet je ingelogd zijn.