Tour 2016: Voorbeschouwing – Het Puntenklassement
donderdag 30 juni 2016 om 06:00

Tour 2016: Voorbeschouwing – Het Puntenklassement

De kleur groen is in de Tour de France synoniem voor het puntenklassement. De voorbije jaren domineerde Peter Sagan deze competitie. Wie houdt hem van zijn vijfde zege op rij? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Sinds 1953 draagt de leider in het puntenklassement de groene trui. De Nederlander Wout Wagtmans had de eer om het tricot voor het eerst om zijn schouders te laten glijden. De Zwitser Fritz Schär was dat jaar de eerste renner die de trui mee naar huis mocht nemen.

Vier keer won een Nederlander het klassement. Jan Janssen deed dit in 1964, 1965 en 1967. Jean-Paul van Poppel was in 1987 de laatste Nederlandse winnaar. Recordhouder is de Duitser Erik Zabel. Hij wist het klassement tussen 1996 en 2001 zes maal op rij te winnen.

Erik Zabel is recordhouder

Erik Zabel is recordhouder – Foto: Sirotti

Vorig jaar ging de overwinning met Peter Sagan, die 432 punten verzamelde. André Greipel (366 pt.) en John Degenkolb (298 pt.) volgden op respectabele afstand.

Laatste tien winnaars van de puntentrui
2006: flag-au Robbie McEwen
2007: flag-be Tom Boonen
2008: flag-es Oscar Freire
2009: flag-no Thor Hushovd
2010: flag-it Alessandro Petacchi
2011: flag-gb Mark Cavendish
2012: flag-sk Peter Sagan
2013: flag-sk Peter Sagan
2014: flag-sk Peter Sagan
2015: flag-sk Peter Sagan

Puntentelling
In 2011 werd het puntensysteem op de schop gegooid. In plaats van drie kleine tussensprints waar de winnaar zes punten ontving, is er nu één belangrijke tussenspurt waar er twintig punten voor de eerste renner klaar liggen. Daarnaast wordt er een onderscheid gemaakt in de moeilijkheidsgraad van de ritten. In vlakke ritten zijn aan de finish de meeste punten te verdienen.

Punten aan de finish:
Etappes zonder bijzondere moeilijkheden
Etappes 1,2,3,4,6,11,14,16 en 21
50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2 punten voor de eerste 15 renners

Etappes over geaccidenteerd parcours
Etappes 5,7,10 en 12
30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2 punten voor de eerste 15 renners

Moeilijke ritten
Etappes 8,9,15,17,19 en 20
20-17-15-13-11-10-9-87-6-5-4-3-2-1 punten voor de eerste 15 renners

Tijdritten
Etappes 13 en 18
20-17-15-13-11-10-9-87-6-5-4-3-2-1 punten voor de eerste 15 renners

Tussenspurts:
20-17-15-13-11-10-9-87-6-5-4-3-2-1 punten voor de eerste 15 renners

Favorieten

Peter Sagan in de groene trui

Gaat Sagan voor zijn vijfde groen op rij? – Foto: Sirotti

Peter Sagan geldt ook dit jaar als onbetwiste topfavoriet voor de groene trui. De regerend wereldkampioen won vorig jaar mede dankzij vijf tweede plaatsen het puntenklassement. Zijn aanvallende rijstijl gaf echter de doorslag. Door slim zijn momenten uit te kiezen, behaalde Sagan behoorlijk wat punten in de tussensprints. Het is nog maar de vraag of hij dit jaar wederom vol in de aanval kan gaan, of dat zijn aanvalslust zal worden beteugeld door de klassementsambities van kopman Alberto Contador. De veelzijdige Slowaak moet het tijdens vlakke massasprints normaal gesproken afleggen tegen de topspurters, maar met een dominant optreden in de Ronde van Zwitserland liet hij zien dat hij er klaar voor is om dit jaar wederom zijn stempel op de Ronde van Frankrijk te drukken.

Marcel Kittel in de groene trui

Kan Kittel een rol van betekenis spelen in de strijd om het groen? – Foto: Sirotti

De overheersing van Sagan in de voorgaande edities is wellicht de reden dat vooraf opvallend weinig renners ambitie voor het groen hebben uitgesproken. Op papier komen de voornaamste concurrenten voor Sagan uit Duitsland en dan komt de naam van Marcel Kittel al snel naar boven. Na een kwakkeljaar bij Giant-Alpecin beleeft hij dit jaar in dienst van Etixx-Quick Step een ware wederopstanding. Kittel is misschien wel de snelste sprinter van het peloton en zal ongetwijfeld een of meerdere etappezeges voor zich opeisen. Om ook de strijd aan te gaan met Sagan voor de groene trui, zal hij ook een manier moeten vinden om punten te verzamelen in de tussensprints. Misschien dat zijn ploeggenoten een rol kunnen spelen in het wegkapen van deze dure punten?

André Greipel in de groene trui

André Greipel in de groene trui – Foto: Sirotti

Dat de groene trui tegenwoordig niet automatisch naar de beste sprinter van de Tour gaat, bewijst het verhaal van André Greipel. De kopman van Lotto Soudal won vorig jaar bij afwezigheid van Kittel maar liefst vier etappes, maar had in Parijs een straatlengte achterstand op Sagan. Gesteund door zijn sprinttrein, zal hij zich ook dit jaar aanvankelijk met name richten op dagsucces. Levert dat genoeg punten op om een rol te kunnen spelen voor groen?

John Degenkolb is een andere Duitser die normaal gesproken tot de kanshebbers voor het groen gerekend mag worden. De oud-winnaar van Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix is na een zwaar trainingsongeval in januari weer op de weg terug. In het Criterium du Dauphiné behaalde hij in Belley al een plek bij de beste tien. Hij zal zich in eerste instantie richten op dagsucces, maar bij een succesvolle reeks kan het groen zomaar weer in beeld komen.

Michael Matthews

De veelzijdige Matthews is een kanshebber – Foto: Sirotti

Orica-GreenEDGE heeft in de persoon van Michael Matthews een renner in huis die in theorie in staat moet zijn om het Sagan lastig te maken. De Australiër – die naar verluidt volgend seizoen de kleuren van Giant-Alpecin verdedigt – is het type renner dat ook op lastige terreinen uit de voeten kan. De aanwezigheid van Simon Gerrans in de Australische formatie zorgt er echter voor dat hij het kopmanschap moet delen.Vorig jaar brak hij bij zijn debuut in de Tour al op de tweede dag in de rit naar Hoei zijn rib, maar dit jaar komt hij terug voor sportieve revanche. Ook Matthews richt zich in eerste instantie op dagsucces en was in vijf voorgaande rondes al vijf keer succesvol.

Een renner die niet direct tot de spurters gerekend wordt, maar wel veel punten zou kunnen verzamelen is Greg Van Avermaet. Van Avermaet is een renner die bekend staat om zijn onophoudelijke aanvalslust en dat zou hem ook deze Tour wel eens de nodige punten kunnen gaan opleveren. Vorig jaar keerde hij vervroegd huiswaarts vanwege de geboorte van zijn kind, maar het jaar ervoor eindigde hij als negende.

Edvald Boasson Hagen

Kan Edvald Boasson Hagen zich mengen in de strijd om het groen – Foto: Sirotti

De Noren hebben met Edvald Boasson Hagen en Alexander Kristoff twee renners die zowel in de sprints als op geaccidenteerd terrein kunnen scoren. Afgelopen weekend klopte Boasson Hagen tegenstrever Kristoff in het Noors kampioenschap. Boasson Hagen is in dienst van Dimension Data bezig aan een sterk seizoen. Hij won al etappes in Qatar, Oman, zijn eigen Noorwegen en het Criterium du Dauphiné. In die laatste wedstrijd won hij alvast het puntenklassement. Wat kan hij in de Tour? Landgenoot Kristoff werd in 2014 (toen hij de etappes naar Saint-Etienne en Nimes won) tweede in het klassement en is daardoor wederom een renner om rekening mee te houden.

Bryan Coquard

Breekt Bryan Coquard deze Tour door – Foto: Sirotti

Bryan Coquard is bij de Franse sprinters de man in vorm. De 24-jarige renner van Direct Energie won begin deze maand nog twee etappes in de Route du Sud. Ook Coquard wacht nog op zijn eerste Touretappe. Bij twee eerdere deelnames was een tweede plaats zijn beste resultaat. In tegenstelling tot Bouhanni haalde hij wel tweemaal Parijs. In 2014 eindigde hij al eens als derde in het puntenklassement.

Het uitrijden van La Grande Boucle is een voor de hand liggende voorwaarde om het groen mee naar huis te mogen nemen. Dat klinkt logisch, maar niet iedere renner zal de Tour uitrijden. Mark Cavendish heeft bijvoorbeeld naast de Tour ook zijn zinnen gezet op succes tijdens de Olympische Spelen. Cavendish is naast Sagan de enige renner op de deelnemerslijst die de groene trui al eens wist te veroveren. Gezien zijn Olympische droom later dit jaar is het nog maar de vraag of hij energie gaat besteden aan de tussensprints. Of is de jacht op punten juist een goede training? Zijn ploeg Dimension Data zal sowieso keuzes moeten maken. Het licht voor de hand dat het Cavendish uitspeelt in de vlakke ritten, terwijl Boasson Hagen op lastiger terrein zijn gang mag gaan.

Naast de daadwerkelijke kanshebbers op groen, herbergt het peloton ook een groep sprinters die in de massasprints hun mannetje kunnen staan. Zij zullen naar verwachting geen grote rol spelen in de strijd om de puntentrui, maar gaan waarschijnlijk toch de nodige punten voor zich opeisen. Ramunas Navardauskas is bij Cannondale een renner die zich door te mengen in de sprints voor een verrassing kan zorgen. Bij Bora-Argon 18 gaat de Ier Sam Bennett voor dagsucces. Fortuneo-Vital Concepts beschikt over de Brit Dan McLay. Lampre-Merida kan rekenen op de rappe Davide Cimolai, die in de Ronde van Catalonië nog een rit won. Trek-Segafredo schuift voor de vlakke ritten Edward Theuns naar voren terwijl AG2R La Mondiale de kleine routinier Samuel Dumoulin geselecteerd heeft.

Dylan Groenewegen

Wat kan Dylan Groenewegen in zijn eerste Tour – foto: Marcel Koch

Bij LottoNL-Jumbo is de hoop gevestigd op Dylan Groenewegen. De 23-jarige Amsterdammer maakt zijn Tourdebuut en hoopt zich te kunnen meten met de toppers. Om een serieuze kanshebber op de puntentrui te zijn is het nog iets te vroeg. Parijs halen zou al een puike prestatie zijn.

Favorieten volgens Wielerflits.nl
**** Peter Sagan
*** Marcel Kittel, André Greipel
** Alexander Kristoff, Michael Matthews, Greg Van Avermaet
* Bryan Coquard, Edvald Boasson Hagen, John Degenkolb, Mark Cavendish

[poll id=”264″]

RIDE Magazine
62 Reacties
Sorteer op:
29 juni 2016 10:27
Eens met LL, ook omdat ik Sagan in etappe 2 nog best kans zie maken, zo'n verschrikkelijk ding is die aankomst nou ook weer niet (het is geen Huy).
29 juni 2016 10:31
@LynaLid,
Boasson Hagen meesprinten in vlakke etappes? Daar hebben ze Cavendish toch voor? Ik denk dat Boasson Hagen juist dan voor Cavendish moet rijden i.p.v. zelf mag sprinten. Of mis ik iets?
29 juni 2016 10:37
Waarom is iedereen zo overtuigd van het niet uitrijden van Bouhanni. Lijkt mij na Kittel en Greipel de snelste sprinter. En klimt beter dan in ieder geval Kittel.

En in een hectische sprint waar het echt wringen wordt, geef ik hem meer kans dan Greipel. Niet genoeg voor het groen, maar lijkt me toch een grotere kanshebber dan bijvoor Kristoff en v Avermaet.....
29 juni 2016 10:50
Wat een sterk veld aan sprinters.
1 Kittel, 2 Bouhani, 3 Coquard, 4 Greipel, 5 Matthews, 6 Sagan
In mijn ogen zijn dit de sterkste (op volgorde) en die het gaan uit vechten in de sprint. Ik doel nu niet op de groene trui!
29 juni 2016 11:08
@LL eens. Er is niemand die naast Sagan dag in dag uit voor elk punt aan het rijden is. Sterker nog dat kunnen ze niet al zouden ze het willen. Als Kittel vol moet gaan rijden op de tussensprints komt hij aan de finish tekort. Als Sagan er zin in heeft is het voor de Pyreneeën beslist.
29 juni 2016 11:12
Ik denk juist dat Boason Hagen wel ver kan komen. Cavendish gaat denk ik na rit 10 of 11 naar huis en dan is Boason Hagen de aangewezen man in de sprints. Dat hij in vorm is heeft hij al bewezen de afgelopen wedstrijden. Voor de absolute nummer 1 plaats is Sagan natuurlijk de aangewezen persoon. Mede omdat de eerste etappes Cavendish wel zal worden uitgespeeld bij DDD. Hoewel ik denk dat etappe 2 en 5 wel iets is voor Boason Hagen. In TdS kon hij immers lang mee met de klimmers.
29 juni 2016 11:16
Voor deze puntentrui is een heuvel over kunnen essentieel. En bij de tussensprints valt weer veel te rapen. Sagan is natuurlijk dik topfavoriet, al vond ik Hagen erg sterk in de Dauphiné. Misschien kunnen Coquard of Matthews het groen winnen, maar die kans acht ik erg klein. Hij zal weer voor Sagan worden!
29 juni 2016 11:20
tisyaboy.. Matthews sprint niet eens top-10 vlak meestal gok ik... jij zet m voor Sagan?
29 juni 2016 11:28
En toch zie ik matthews hier ook een heel eind komen, als het in de ploeg een beetje loopt tenminste. Heb het gevoel dat hijsen ijzersterke Tour gaat rijden in ieder geval :).
29 juni 2016 11:46
Matthews gaat niet voor groen. Zou ook niet echt kans maken, want is in normale sprints echt een stuk trager dan Sagan en een hoop anderen.

Coquard, Hagen en Greipel zijn denk ik de enigen die er voor gaan. Waarbij na 3 dagen duidelijk is dat het kansloos is voor hun en het gewoon weer naar Sagan zal gaan. Al hoop ik dus dat Hagen weer de vorm van jaren terug heeft, en in ontsnappingen een hele hoop punten erbij kan pakken. Dan wordt het misschien nog een béétje interessant. Hoewel een showtje van Sagan voor elk punt ook prachtig is.
29 juni 2016 12:09
Ik zie rond de 6 etappes voor Greipel (Kittel) en rond de 11 voor Sagan. Dit betekent dat Sagan de eerste 6 etappes kansrijk is voor de top 3 of zelfs winst. Hoe doet hij dat? Ik vrees dat hij het weer gewoon doet, maar dat hou je toch niet vol?!!
29 juni 2016 12:21
Ik snap niet waarom iedereen Hagen zo hoog verwacht in het puntenklassement, Als hij in de sprintetappe's waar Cavendish nog actief is meerijd, mag hij waarschijnlijk niet voor eigen kans sprinten, dus haalt dan sowieso in de eerste 3 sprintetappe's geen trui punten, dan begin je al met een hele grote achterstand op de pure sprinters.

Of denken jullie dat hij in de sprints wel zijn eigen kans mag gaan en zich niet hoeft aan te sluiten in de trein van Cavendish
29 juni 2016 12:24
Kittel hoort geen 4 sterren te krijgen. Er zijn maar 5 sprints waarin hij zich gaat mengen ( als hij geluk heeft) verder doet ie niet aan tussensprints.
29 juni 2016 12:52
Het maakt niet uit hoe de puntentelling is, als Sagan in orde blijjft wint ie het groen altijd
29 juni 2016 13:34
Hopelijk lukt het Groenewegen om elke tussensprint en eindsprint mee te doen. Niet dat ik denk dat hij een kans maakt om het groen te winnen maar hij zou daarmee een bak aan ervaring opdoen. Verder hoop ik enorm dat het Groenewegen lukt om de Tour uit te rijden aangezien hij daarmee extra inhoud zal ontwikkelen.
29 juni 2016 13:47
@ghostwriter,

Wat heeft Groenewegen in die tussenspurts te zoeken? Zo weinig mogelijk inspanning onderweg en hopen dat er een paar concurrenten al een jasje hebben uitgedaan bij die tussenspurts. Maar Kittel zal ook van dat principe zijn.
29 juni 2016 13:56
Ik denk en hoop dat Hagen en Cavendish beide gaat sprinten in vlakke etappes. Cavendish met en Hagen zonder trein
29 juni 2016 14:08
Dat zou zomaareens kunnen. Kan ook zomaar zijn dat Hagen aan geen enkele vlakke sprint meedoet. Al zal het wel kriebelen bij 'm.
29 juni 2016 14:25
bouhani kan dus geschrapt worden, rijdt de tour niet
29 juni 2016 14:36
Ik ga iets raars zeggen en dat is dat ik Groenewegen best wel een kansje gun als 'ie de tour uit gaat rijden. Na Sagan zie ik Coquard toch wel echt voor de trui gaan maar denk dat Greipel door de punten in dagklasseringen toch nog een treetje hoger eindigt. Kittel zeer waarschijnlijk ook maar geef ik voor winst eigenlijk amper een kans, dan moet Sagan het echt af laten weten.

****
Sagan

***
Greipel, Coquard

**
Kittel, Groenewegen, Matthews

*
Cavendish, Degenkolb, Kristoff, Van Avermaet
29 juni 2016 14:37
@redactie, wederom chapeau om de fantastische voorbeschouwingen! Voor de verschillende aspecten van de koers, uitgebreide analyse, uitleg en historie en goeie achtergrond van alle renners. Top bezig, jullie maken me hongerig voor de tour!
29 juni 2016 15:10
Wat een blind chauvinisme in Groenewegen, heeft nog nooit een grote ronde gereden en nu stemmen zoveel mensen op Groenewegen??!!
Tuurlijk hij is een favoriet voor de vlakke etappes, maar niet voor de groen trui.
29 juni 2016 15:28
Matthews maakt volgens mij ook weinig kans. Hij is echt niet snel genoeg in de vlakkere sprints. Ook zijn vorm is niet geweldig dat hij boven verwachting gaat presteren. Degenkolb en Avermaet trouwens ook kansloos.
29 juni 2016 15:51
Bouhanni start niet !
29 juni 2016 16:01
Hoezo wordt Edward Theuns als sprinter genoemd terwijl Jasper Stuyven al als een van de eerste bekend gemaakt was? Lijkt me dat vooral zijn kaart getrokken gaat worden? Tevens heeft hij meer successen geboekt..

Om te reageren moet je ingelogd zijn.