Tour 2016: Voorbeschouwing – Het Puntenklassement
donderdag 30 juni 2016 om 06:00

Tour 2016: Voorbeschouwing – Het Puntenklassement

De kleur groen is in de Tour de France synoniem voor het puntenklassement. De voorbije jaren domineerde Peter Sagan deze competitie. Wie houdt hem van zijn vijfde zege op rij? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Sinds 1953 draagt de leider in het puntenklassement de groene trui. De Nederlander Wout Wagtmans had de eer om het tricot voor het eerst om zijn schouders te laten glijden. De Zwitser Fritz Schär was dat jaar de eerste renner die de trui mee naar huis mocht nemen.

Vier keer won een Nederlander het klassement. Jan Janssen deed dit in 1964, 1965 en 1967. Jean-Paul van Poppel was in 1987 de laatste Nederlandse winnaar. Recordhouder is de Duitser Erik Zabel. Hij wist het klassement tussen 1996 en 2001 zes maal op rij te winnen.

Erik Zabel is recordhouder

Erik Zabel is recordhouder – Foto: Sirotti

Vorig jaar ging de overwinning met Peter Sagan, die 432 punten verzamelde. André Greipel (366 pt.) en John Degenkolb (298 pt.) volgden op respectabele afstand.

Laatste tien winnaars van de puntentrui
2006: flag-au Robbie McEwen
2007: flag-be Tom Boonen
2008: flag-es Oscar Freire
2009: flag-no Thor Hushovd
2010: flag-it Alessandro Petacchi
2011: flag-gb Mark Cavendish
2012: flag-sk Peter Sagan
2013: flag-sk Peter Sagan
2014: flag-sk Peter Sagan
2015: flag-sk Peter Sagan

Puntentelling
In 2011 werd het puntensysteem op de schop gegooid. In plaats van drie kleine tussensprints waar de winnaar zes punten ontving, is er nu één belangrijke tussenspurt waar er twintig punten voor de eerste renner klaar liggen. Daarnaast wordt er een onderscheid gemaakt in de moeilijkheidsgraad van de ritten. In vlakke ritten zijn aan de finish de meeste punten te verdienen.

Punten aan de finish:
Etappes zonder bijzondere moeilijkheden
Etappes 1,2,3,4,6,11,14,16 en 21
50-30-20-18-16-14-12-10-8-7-6-5-4-3-2 punten voor de eerste 15 renners

Etappes over geaccidenteerd parcours
Etappes 5,7,10 en 12
30-25-22-19-17-15-13-11-9-7-6-5-4-3-2 punten voor de eerste 15 renners

Moeilijke ritten
Etappes 8,9,15,17,19 en 20
20-17-15-13-11-10-9-87-6-5-4-3-2-1 punten voor de eerste 15 renners

Tijdritten
Etappes 13 en 18
20-17-15-13-11-10-9-87-6-5-4-3-2-1 punten voor de eerste 15 renners

Tussenspurts:
20-17-15-13-11-10-9-87-6-5-4-3-2-1 punten voor de eerste 15 renners

Favorieten

Peter Sagan in de groene trui

Gaat Sagan voor zijn vijfde groen op rij? – Foto: Sirotti

Peter Sagan geldt ook dit jaar als onbetwiste topfavoriet voor de groene trui. De regerend wereldkampioen won vorig jaar mede dankzij vijf tweede plaatsen het puntenklassement. Zijn aanvallende rijstijl gaf echter de doorslag. Door slim zijn momenten uit te kiezen, behaalde Sagan behoorlijk wat punten in de tussensprints. Het is nog maar de vraag of hij dit jaar wederom vol in de aanval kan gaan, of dat zijn aanvalslust zal worden beteugeld door de klassementsambities van kopman Alberto Contador. De veelzijdige Slowaak moet het tijdens vlakke massasprints normaal gesproken afleggen tegen de topspurters, maar met een dominant optreden in de Ronde van Zwitserland liet hij zien dat hij er klaar voor is om dit jaar wederom zijn stempel op de Ronde van Frankrijk te drukken.

Marcel Kittel in de groene trui

Kan Kittel een rol van betekenis spelen in de strijd om het groen? – Foto: Sirotti

De overheersing van Sagan in de voorgaande edities is wellicht de reden dat vooraf opvallend weinig renners ambitie voor het groen hebben uitgesproken. Op papier komen de voornaamste concurrenten voor Sagan uit Duitsland en dan komt de naam van Marcel Kittel al snel naar boven. Na een kwakkeljaar bij Giant-Alpecin beleeft hij dit jaar in dienst van Etixx-Quick Step een ware wederopstanding. Kittel is misschien wel de snelste sprinter van het peloton en zal ongetwijfeld een of meerdere etappezeges voor zich opeisen. Om ook de strijd aan te gaan met Sagan voor de groene trui, zal hij ook een manier moeten vinden om punten te verzamelen in de tussensprints. Misschien dat zijn ploeggenoten een rol kunnen spelen in het wegkapen van deze dure punten?

André Greipel in de groene trui

André Greipel in de groene trui – Foto: Sirotti

Dat de groene trui tegenwoordig niet automatisch naar de beste sprinter van de Tour gaat, bewijst het verhaal van André Greipel. De kopman van Lotto Soudal won vorig jaar bij afwezigheid van Kittel maar liefst vier etappes, maar had in Parijs een straatlengte achterstand op Sagan. Gesteund door zijn sprinttrein, zal hij zich ook dit jaar aanvankelijk met name richten op dagsucces. Levert dat genoeg punten op om een rol te kunnen spelen voor groen?

John Degenkolb is een andere Duitser die normaal gesproken tot de kanshebbers voor het groen gerekend mag worden. De oud-winnaar van Milaan-San Remo en Parijs-Roubaix is na een zwaar trainingsongeval in januari weer op de weg terug. In het Criterium du Dauphiné behaalde hij in Belley al een plek bij de beste tien. Hij zal zich in eerste instantie richten op dagsucces, maar bij een succesvolle reeks kan het groen zomaar weer in beeld komen.

Michael Matthews

De veelzijdige Matthews is een kanshebber – Foto: Sirotti

Orica-GreenEDGE heeft in de persoon van Michael Matthews een renner in huis die in theorie in staat moet zijn om het Sagan lastig te maken. De Australiër – die naar verluidt volgend seizoen de kleuren van Giant-Alpecin verdedigt – is het type renner dat ook op lastige terreinen uit de voeten kan. De aanwezigheid van Simon Gerrans in de Australische formatie zorgt er echter voor dat hij het kopmanschap moet delen.Vorig jaar brak hij bij zijn debuut in de Tour al op de tweede dag in de rit naar Hoei zijn rib, maar dit jaar komt hij terug voor sportieve revanche. Ook Matthews richt zich in eerste instantie op dagsucces en was in vijf voorgaande rondes al vijf keer succesvol.

Een renner die niet direct tot de spurters gerekend wordt, maar wel veel punten zou kunnen verzamelen is Greg Van Avermaet. Van Avermaet is een renner die bekend staat om zijn onophoudelijke aanvalslust en dat zou hem ook deze Tour wel eens de nodige punten kunnen gaan opleveren. Vorig jaar keerde hij vervroegd huiswaarts vanwege de geboorte van zijn kind, maar het jaar ervoor eindigde hij als negende.

Edvald Boasson Hagen

Kan Edvald Boasson Hagen zich mengen in de strijd om het groen – Foto: Sirotti

De Noren hebben met Edvald Boasson Hagen en Alexander Kristoff twee renners die zowel in de sprints als op geaccidenteerd terrein kunnen scoren. Afgelopen weekend klopte Boasson Hagen tegenstrever Kristoff in het Noors kampioenschap. Boasson Hagen is in dienst van Dimension Data bezig aan een sterk seizoen. Hij won al etappes in Qatar, Oman, zijn eigen Noorwegen en het Criterium du Dauphiné. In die laatste wedstrijd won hij alvast het puntenklassement. Wat kan hij in de Tour? Landgenoot Kristoff werd in 2014 (toen hij de etappes naar Saint-Etienne en Nimes won) tweede in het klassement en is daardoor wederom een renner om rekening mee te houden.

Bryan Coquard

Breekt Bryan Coquard deze Tour door – Foto: Sirotti

Bryan Coquard is bij de Franse sprinters de man in vorm. De 24-jarige renner van Direct Energie won begin deze maand nog twee etappes in de Route du Sud. Ook Coquard wacht nog op zijn eerste Touretappe. Bij twee eerdere deelnames was een tweede plaats zijn beste resultaat. In tegenstelling tot Bouhanni haalde hij wel tweemaal Parijs. In 2014 eindigde hij al eens als derde in het puntenklassement.

Het uitrijden van La Grande Boucle is een voor de hand liggende voorwaarde om het groen mee naar huis te mogen nemen. Dat klinkt logisch, maar niet iedere renner zal de Tour uitrijden. Mark Cavendish heeft bijvoorbeeld naast de Tour ook zijn zinnen gezet op succes tijdens de Olympische Spelen. Cavendish is naast Sagan de enige renner op de deelnemerslijst die de groene trui al eens wist te veroveren. Gezien zijn Olympische droom later dit jaar is het nog maar de vraag of hij energie gaat besteden aan de tussensprints. Of is de jacht op punten juist een goede training? Zijn ploeg Dimension Data zal sowieso keuzes moeten maken. Het licht voor de hand dat het Cavendish uitspeelt in de vlakke ritten, terwijl Boasson Hagen op lastiger terrein zijn gang mag gaan.

Naast de daadwerkelijke kanshebbers op groen, herbergt het peloton ook een groep sprinters die in de massasprints hun mannetje kunnen staan. Zij zullen naar verwachting geen grote rol spelen in de strijd om de puntentrui, maar gaan waarschijnlijk toch de nodige punten voor zich opeisen. Ramunas Navardauskas is bij Cannondale een renner die zich door te mengen in de sprints voor een verrassing kan zorgen. Bij Bora-Argon 18 gaat de Ier Sam Bennett voor dagsucces. Fortuneo-Vital Concepts beschikt over de Brit Dan McLay. Lampre-Merida kan rekenen op de rappe Davide Cimolai, die in de Ronde van Catalonië nog een rit won. Trek-Segafredo schuift voor de vlakke ritten Edward Theuns naar voren terwijl AG2R La Mondiale de kleine routinier Samuel Dumoulin geselecteerd heeft.

Dylan Groenewegen

Wat kan Dylan Groenewegen in zijn eerste Tour – foto: Marcel Koch

Bij LottoNL-Jumbo is de hoop gevestigd op Dylan Groenewegen. De 23-jarige Amsterdammer maakt zijn Tourdebuut en hoopt zich te kunnen meten met de toppers. Om een serieuze kanshebber op de puntentrui te zijn is het nog iets te vroeg. Parijs halen zou al een puike prestatie zijn.

Favorieten volgens Wielerflits.nl
**** Peter Sagan
*** Marcel Kittel, André Greipel
** Alexander Kristoff, Michael Matthews, Greg Van Avermaet
* Bryan Coquard, Edvald Boasson Hagen, John Degenkolb, Mark Cavendish

[poll id=”264″]

RIDE Magazine
62 Reacties
Sorteer op:
29 juni 2016 16:06
@yoeri: zoek de interviews van de afgelopen dagen maar op. Stuyven wil de eerste week door komen en 'geen anonieme tour rijden'. Theuns heeft wel de ambitie zich te meten met de topsprinters. Maar het is inderdaad wel even afwachten wat de ploegleiding daar van gaat vinden.
29 juni 2016 16:39
Het zou me verbazen als Degenkolb een rol van betekenis gaat spelen. Ik zou het die jongen enorm gunnen na alles wat hij heeft moeten doorstaan, maar zijn recente optredens zorgen niet voor veel optimisme voor goede klasseringen in de sprints. In dat kader verbaast het me ook dat Giant een sprinttrein meeneemt. Vertrouwen op goede sprints van Degenkolb lijkt me in dit geval een beetje te optimistisch.
29 juni 2016 17:16
groenewegen als 2e in de lijst machtig
29 juni 2016 23:55
Ben wel benieuwd naar het niveau van Kittel. In de Giro stak hij er echt bovenuit maar in de Ster en het Duits nationaal kampioenschap kwam het er niet uit.
30 juni 2016 00:03
Gaat er iemand voor IAM-Cycling sprinten? Krijgt Richeze een kans als Cavendish teleurstelt? Hij deed het fantastisch in de ronde van Zwitserland.
30 juni 2016 08:55
Ik heb te weinig gezien van de andere renners, maar Coquard en EBH hebben wel heel sterk gereden in de laatste wedstrijden. Ik hoop dat ze in de buurt kunnen blijven van Sagan.
30 juni 2016 08:58
Gaat Sagan niet gewoon afstappen na twee weken ivm RIO mountainbike ambities?
30 juni 2016 11:09
Sagan natuurlijk. Met al zijn 2e* en 3e* plaatsen die hij gaat halen in de heuvelsprints, gaat hij zeker de groene trui pakken.

*ironie.
30 juni 2016 12:15
Zou wel heel mooi zijn als Groenewegen (ooit een keer) de groene trui wint, en hij dan in het groen over groene wegen naar het podium mag fietsen...
30 juni 2016 14:56
Sagan makkelijk weer.
30 juni 2016 15:47
"Het licht voor de hand dat het Cavendish uitspeelt in de vlakke ritten". Licht??? LOL.
1 juli 2016 14:59
Coquard en Sagan gaan het samen uitmaken

Om te reageren moet je ingelogd zijn.