Tour 2017: Lilian Calmejane troeft Robert Gesink af na lange vlucht
foto: ASO
zaterdag 8 juli 2017 om 16:55

Tour 2017: Lilian Calmejane troeft Robert Gesink af na lange vlucht

Lilian Calmejane (Direct Energie) heeft zijn lange vlucht in de achtste etappe van de Tour de France succesvol afgerond. Het Frans toptalent reed op de beklimming van de Côte de la Combe de Laisia-Les Molunes weg uit een groepje met Robert Gesink (LottoNL-Jumbo), die op plek twee strandde. Guillaume Martin bezorgde Wanty-Groupe Gobert een podiumplaats.

Démare vroeg in de problemen
De rit van vandaag leende zich ideaal voor vluchters, en dus was de strijd voor een plek in de vroege ontsnapping van de dag op het scherpst van de snee. Toch waren Greg Van Avermaet (BMC), Alexey Lutsenko (Astana) en Sylvain Chavanel (Direct Energie) na 20 kilometer pas de eersten die meer dan een halve minuut wisten te pakken. Dat Chavanel meeschoof was geen verrassing: hij was in 2010 nog winnaar in aankomstplaats Station des Rousses, eveneens na een lange ontsnapping.

Maar dit avontuur ging niet door, want enkele kilometers kwam was de tussensprint. Sunweb bracht alles samen in functie van Michael Matthews, die in een pittig sprintje wel André Greipel (Lotto Soudal) moest laten voorgaan. Groene truidrager Marcel Kittel (Quick-Step Floors) eiste de derde plaats op. Frans kampioen Arnaud Démare (FDJ) was op dat moment al lang afgehaakt en zou nog een lastige dag in de achterhoede tegemoet gaan, in gevecht met de tijdslimiet.

46 renners in vroege ontsnapping
Uiteindelijk wisten liefst 46 renners zich af te scheiden, al lieten de manschappen van Sky het verschil nooit ver oplopen. De best geplaatste van de koplopers: Pierre-Roger Latour (AG2R La Mondiale), die op 1:07 van leider Froome stond. Onder hen ook vijf Nederlanders: Koen de Kort (Trek-Segafredo), Laurens ten Dam (Sunweb), Robert Gesink (LottoNL-Jumbo), Marco Minnaard (Wanty-Groupe Gobert) en Maurits Lammertink (Katusha).

Vooral de Belgen en de Fransen in deze groep toonden zich bedrijvig. Onder hun impuls scheden zich vele kleine groepjes af, maar pas op de Côte de Viry (tweede categorie) trokken de sterkste renners ten strijde. In eerste instantie reden Jan Bakelants (AG2R La Mondiale), Greg Van Avermaet (BMC), Serge Pauwels (Dimension Data) en Warren Barguil (Sunweb) weg, later voegden Robert Gesink, Simon Clarke (Cannondale-Drapac), Lilian Calmejane (Direct Energie) en Van Avermaets ploegmaat Nicholas Roche zich hierbij. Ook Michael Valgren (Astana) zou de sprong nog maken, vanuit het peloton.

foto: ASO

Calmejane te sterk voor Gesink
Sky liet de teugels nooit echt vieren, waardoor de leiders met slechts anderhalve minuut aan de laatste beklimming van de Côte de la Combe de Laisia-Les Molunes mochten beginnen. Van Avermaet, Barguil, Valgren en Bakelants gingen vrij snel overboord. Uiteindelijk was het Calmejane die met de sterkste versnelling kwam. Niemand had daar echt een antwoord op, maar op eigen tempo hield Gesink wel goed stand. Zijn achterstand schommelde constant rond de tien seconden, in de laatste kilometer van de klim liep dat nog op tot 28 seconden. Daarmee nam Calmejane een serieuze optie op winst.

Bij de favorieten voor het eindklassement gebeurde er eigenlijk niets. Sky hield de controle, zonder veel slachtoffers te maken en dichterbij te komen op de koplopers. Dat inspireerde Guillaume Martin (Wanty-Groupe Gobert) nog wel tot een tegenreactie, maar de echte grote namen hielden zich nog gedeisd. In de laatste kilometers voor de aankomst probeerde Daniel Martin (Quick-Step Floors) het nog wel even, zonder succes.

Kramp geeft Gesink nog even hoop
Daar trok Calmejane zich weinig van aan. Op het plateau na de beklimming van de Côte de la Combe de Laisia-Les Molunes liep het Frans toptalent meter voor meter weg van Gesink, al kende hij nog even een bang moment. Op een lastige strook bergop kreeg hij af te rekenen met een kramp in zijn rechterbeen, maar Calmejane herstelde snel en trok de winst naar zich toe. Gesink moest tevreden zijn met de tweede plaats.

RIDE Magazine
72 Reacties
Sorteer op:
8 juli 2017 16:55
Jaaahaaaaaa :D
Wat een schitterende overwinning, wat een mooie etappe.
En als bonus dan ook nog een bollen, yesss!
Het zou een hoop mensen sieren als ze even komen toegeven dat ze er toch heel erg naast zaten. Dat deze ploeg zonder Coquard dus echt geen etappes ging pakken.
8 juli 2017 16:57
Mooie winnaar maar had liever Gesink op het podium gezien.
Hopelijk komt dat nog.
8 juli 2017 16:57
zo, die Calmejane!
prachtige etappe, Gesink goed geprobeerd, maar er was gewoonweg iemand beter.
8 juli 2017 16:57
Klasse Gees, dit is hoe je de zeiksnorren de mond snoert. Jammer dat er één beter was, over een klein weekje weer! Morgen lijkt me wat veel gevraagd...
8 juli 2017 16:58
Mooie etappe, verdiende winnaar. Die Calmejane is een natuurtalent, geen schande om het tegen hem af te leggen, Gesink is goed op weg en ik zie hem nog meer ritten meezitten en knokken voor de overwinning.
8 juli 2017 16:58
De gees ook wel redelijk tot goed vandaag. Hopelijk morgen weer en werk maken van de bolletjestrui
8 juli 2017 16:58
Chapeau Calmejane.
Hoed af en diepe buiging Gesink.
Heerlijke wedstrijd peloton.
8 juli 2017 16:59
Even een feitje: Calmejane won dit jaar in drie koersen een etappe. In alledrie de koersen haalde hij ook de eindzege.

Zal het dan toch...
8 juli 2017 16:59
Wat een schitterende etappe. Was mooi om te zien.
8 juli 2017 16:59
Gesink mondjes gesnoerd!! 1e kans en meteen mee en op het podium. Prachtige etappe gezien, waar spektakel. Mooie winnaar ook. Gesink al redelijk fris tijdens zijn interview. Morgen relatieve rustdag voor hem zei die. Roglic en Bennett dus.

Een aantal mensen mogen wel even excuses komen aanbieden.
8 juli 2017 17:00
Schitterende etappe, verdiende winnaar, jammer van de Voeckler actie. Ik was nou juist blij dat zijn tijdperk bijna op zijn eind is, zit niet te wachten op een opvolger (op manier van koersen na dan).
8 juli 2017 17:00
Netjes van gesink. Persoonlijk lastminute gesink kreuziger en majka uit scorito gehaald, oeps
8 juli 2017 17:00
uitstekende TV dit, ik ben tevreden
8 juli 2017 17:00
Gesink geweldig gereden. Blijven proberen. Zeggen dat je gaat aanvallen en het vervolgens ook doen in een etappe als deze verdient alle respect. Mooie winnaar. Voeckler heeft een opvolger. Bekkentrektechnisch ook. Klassementsrenners mogen morgen los...
8 juli 2017 17:00
Hoed af voor Calmejane en Gesink. Calmejane was sterker, maar de Alpen en Pyreneeën liggen Gesink beter. Hij heeft in ieder geval laten zien dat hij het hoofd koel kan houden in de kopgroep. Die ritzege komt er wel.
8 juli 2017 17:01
Heerlijke etappe met een mooie winnaar. Dit zou een mooie etappe voor Bauke zijn geweest.

Gesink goed gereden maar moest telkens in de reactie. Heeft wellicht te maken met zijn vorig leven, namelijk die van klassementsrenner.
8 juli 2017 17:03
Top hoor Gesink! Gewoon doorknokken.
8 juli 2017 17:04
Gesink pakt er nog wel eentje, in de Vuelta was het ook niet gelijkt prijs. En Calmejane gaat deze doldrieste rijstijl toch nooit ofte nimmer drie weken volhouden, al zou het wel heel vet zijn.

Sodemetoeter wat een rit ook!
8 juli 2017 17:04
Gesink grote klasse. Wat een vechtlust. Misschien net iets teveel moeten geven om er steeds bij te zitten, maar diepe buiging en erg genoten. En wat zijn die Sky's verrekte sterk.
8 juli 2017 17:04
Speciaal ontbijtje gehad die Fransman
8 juli 2017 17:04
Ik heb er nog niks van gezien want in het buitenland maar vind het nu al leuker om te volgen dan Gesink als aanklampende klassementsman in de Tour. Mooie winnaar ook, dit moet episch zijn voor deze jongen.
8 juli 2017 17:05
Mooie overwinning zeg! En in Frankrijk staat er alweer een nieuwe generatie na Pinot/Bardet. Met Calmejane, Latour en wellicht ook Gaudu. Gesink gewoon goed! TLJ gaat nog wel hun etappe pakken. Is het niet Gesink dan wel Bennett, Roglic of wellicht Groenewegen
8 juli 2017 17:05
Geweldige overwinning van Calmejane, wat een leeuwenhart! Dapper gestreden van Gesink, toch knap dat hij woord houdt.
Enerverende etappe maar op de laatste klim slokt Sky alles weer op en steekt een nachtkaars op.
8 juli 2017 17:06
Jammer voor Gesink maar een mooie strijd. Ik hoop dat dit hem inspireert tot meer en niet het hoogtepunt geweest blijkt te zijn. Want tweede plaatsen in etappes, die zijn niks waard.
8 juli 2017 17:07
Calmejane mooie winnaar, net iets beter dan Gesink vandaag. Met die kramp van de Fransman leek het even alsof het verhaal alsnog een perfect slot kreeg voor Gesink. Hij heeft zich in elk geval meteen heel goed getoond in de eerste serieuze klimetappe!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.