Tour 2018: Hoe Julian Alaphilippe de bolletjestrui veroverde

Door , zaterdag 28 juli 2018 om 13:11
Tour 2018: Hoe Julian Alaphilippe de bolletjestrui veroverde

foto: Sirotti

Julian Alaphilippe zal komende zondag in Parijs worden gehuldigd als winnaar van het bergklassement. De Fransman van Quick-Step Floors wist in de laatste Pyreneeënrit naar Laruns de benodigde punten te sprokkelen, waardoor hij zijn landgenoot Warren Barguil en Rafał Majka met een zee van voorsprong achter zich zal houden. Een kanttekening: Alaphilippe zal wel de komende twee etappes moeten overleven.


De 26-jarige Alaphilippe kreeg na de gewonnen Alpenetappe naar Le Grand-Bornand voor het eerst de bergtrui om zijn schouders gehangen. De puncheur legde een eerste fundament door als eerste boven te komen op de Col de Bluffy, Montée du plateau des Glières, Col de Romme en de Col de la Colombière, goed voor een totaal van 41 punten.

In de daaropvolgende Alpenrit naar La Rosiére wist hij als eerste boven op de eerste klim van de dag – de Montée de Bisanne – alvorens hij moest lossen uit de kopgroep. Aangezien dit een klim was van de buitencategorie, mocht hij twintig punten bijschrijven.

In de laatste bergrit naar de top van Alpe d’Huez trok hij eveneens ten aanval. Door als eerste en tweede boven te komen op respectievelijk de Col de la Madeleine en Lacets de Montvernier, verliet hij de Alpen als leider in het bergklassement. Met 84 punten had hij een nog altijd beperkte voorsprong van 14 punten op landgenoot Warren Barguil.

foto: Sirotti

Alaphilippe vergroot voorsprong in overgangsritten én de Pyreneeën 
Na de vlakke dertiende etappe naar Valence, ging Alaphilippe de dag nadien opnieuw in de aanval onderweg naar Mende. Ondanks het feit dat hij Omar Fraile moest laten voorgaan in de strijd om de dagzege, wist hij wel zes bergpunten te sprokkelen. In de vijftiende etappe naar Carcassone wist hij ook nog twee puntjes te verzamelen.

Dit betekende dat de Quick-Step Floors-renner met een voorgift van 22 punten op Barguil begon aan de driedaagse Pyreneeëntocht. In de eerste bergrit naar Bagnéres-de-Luchon wist Alaphilippe een dubbelslag te slaan. Want naast een prestigieuze tweede ritzege wist hij ook dertig punten te sprokkelen op de verschillende cols.

Naaste belager Barguil keek hierdoor plotsklaps tegen een achterstand aan van 49 punten, waardoor Alaphilippe zich al langzaam rijk mocht rekenen. Hij nam de laatste twijfels weg door in de twee resterende Pyreneeënritten respectievelijk 18 en 30 punten te veroveren, onder meer door als eerste boven te komen op de Col du Tourmalet.

In voetsporen van Hinault en Virenque
Alaphilippe zal zonder pech in Parijs worden gehuldigd als bergkoning. Met een totaal van 140 punten houdt hij Barguil (91) en Majka (76) ruim achter zich. Hij mag zich de 21e Franse bergkoning noemen. Onder meer Bernard Hinault, Thierry Claveyrolat en Richard Virenque gingen hem voor.

Eindstand bergklassement 
1. flag-fr Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) – 170 punten
2. flag-fr Warren Barguil (Fortuneo-Samsic) – 91 punten
3. flag-pl Rafal Majka (BORA-hansgrohe) – 76 punten
4. flag-gb Geraint Thomas (Sky) – 74 punten
5. flag-nl Tom Dumoulin (Sunweb) – 63 punten

Dit artikel delen:

2 Reacties

Hollow Knight 28 juli 2018 om 14:03

Hopelijk blijft hij zo koersen ipv. voor een klassement te gaan. Ritten winnen en bolletjestrui dragen is veel prestigieuzer dan een anonieme top tien plek in het klassement.

LutsenkoFan 28 juli 2018 om 14:07

Leuk zo'n artikel, dat hebben jullie nog niet eerder gedaan toch?

Edit: Uiteraard, dat mogen we wel benoemen

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.