Tour 2018: Dumoulin pakt in extremis ritzege, Froome knikkert Roglič van het podium
zaterdag 28 juli 2018 om 17:12

Tom Dumoulin heeft in extremis de twintigste etappe de Tour de France gewonnen door Chris Froome en Geraint Thomas te kloppen in Espelette. Even zag het ernaar uit dat Froome de etappe zou winnen, maar door een tijdcorrectie mocht Dumoulin alsnog het podium bestijgen. Primož Roglič stelde teleur en werd door Froome van het podium geknikkerd.

De Tour de France kende zijn climax in de 31 kilometer lange tijdrit naar Espelette. De gele trui van Thomas leek op voorhand onhaalbaar te zijn voor de drie kemphanen Dumoulin, Roglič en Froome. Zij zouden strijden om de tweede plaats.

Craddock als eerste van start
Toen de middag begon, rolde de rode lantaarn Lawson Craddock als eerste het startpodium af. Meedoen om de knikkers kon hij niet, maar de kop was eraf. Na hem was het Amund Grøndahl Jansen die de eerste scherpe tijd van de dag klokte. Hij mocht met zijn tijd van 44 minuten en 54 seconden dan ook even in de hot seat zitten.

Hepburn zet scherpe tijd, Castroviejo bijt zich stuk op tijd
Maciej Bodnar en Michael Hepburn doken vervolgens al gauw onder de tijd van de LottoNL-Jumbo-renner. Vooral Hepburns tijd was indrukwekkend. Met zijn tijd van 42 minuten en 15 seconden dook hij meer dan twee minuten onder die van Bodnar. De tijd van de Mitchelton-SCOTT-coureur bleef daarna enkele uren staan.

Zweeds kampioen tijdrit Tobias Ludvigsson beet zich stuk op de tijd van de Australiër en ook de renners van Sky wisten de tijd niet te verbeteren. Jonathan Castroviejo kwam aan de finish negen seconden te kort en ook Wout Poels moest zijn meerdere erkennen in Hepburn.

Soler maakt indruk, Kragh Andersen en Kwiatkowski maken meer indruk
Marc Soler, deze Tour de meesterknecht van El Tridente, kwam anoniem de tussentijden door, maar maakte op de slotklim zijn achterstand op Hepburn nipt goed. In Espelette hield de Spanjaard slechts één seconde over.

De tijd van Soler leek scherpgezet te zijn voor de klassementsrenners, maar niks was minder waar. Søren Kragh Andersen wist een kwartier later liefst een halve minuut van Solers tijd af te halen, waarna de Deen van Sunweb zich naar de hot seat mocht verplaatsen. Lang kon hij daar niet van genieten, want Michal Kwiatkowski dook vlak na Andersen één seconde onder zijn tijd. Nu was de tijd wel scherpgezet; Adam Yates kon daar niks aan veranderen.

Klassementsrenners aan de beurt: Dumoulin, Froome en Thomas strijden om ritwinst
Daarna was het de beurt aan de klassementsrenners. Bob Jungels en Ilnur Zakarin maakten indruk met hun tussentijden, maar Jungels kwam net niet aan de tijd van de Pool en ook Zakarin beet zich uiteindelijk nog stuk op de tijd van Kwiato.

Mikel Landa, Romain Bardet en Steven Kruijswijk bekommerden zich niet om de dagwinst, maar reden allen om de vijfde plaats. Al bij het eerste tussenpunt werd duidelijk dat Kruijswijk die voor zich op zou eisen. De Brabander van LottoNL-Jumbo dook al bij het eerste tussenpunt ruim onder de tijd van de Bask en de Fransman. In het restant behield Kruijswijk deze voorsprong, waardoor de Nederlander de Tour de France morgen zal besluiten in de top-5.

In de strijd om de podiumplekken maakte Thomas korte metten met de laatste ambities van Roglič, Dumoulin en Froome. Hij klokte de beste tussentijden en maakte duidelijk dat hij de verdiende winnaar van de Tour is. Aan de streep eindigde de geletruidrager alsnog achter Dumoulin en Froome. Dumoulin bleek op de slotklim de tijd van de twee Britten nog bijgehaald te hebben, waardoor hij zowel de rit won als de tweede plaats in het klassement veiligstelde.

Daarachter stelde Roglič teleur. Hij kon niet mee in het duel Froome-Dumoulin om de tweede plaats en de ritzege en viel van het podium af.