Tour 2018: Voorbeschouwing – Het Bergklassement

Door , woensdag 4 juli 2018 om 21:30
Tour 2018: Voorbeschouwing – Het Bergklassement

Johnny Hoogerland in de bolletjestrui tijdens de Tour 2011 - foto: Sirotti

Al jaren wordt de beste klimmer in de Tour de France ermee beloond: de bolletjestrui. Voor de buitenwereld een van de meest herkenbare shirtjes uit het wielerpeloton. Ieder jaar levert het, vooral in de eerste een laatste week, weer een mooie strijd op. Wie gaat dit jaar aan de haal met het bergklassement? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
In 1933 introduceerde de Tourorganisatie voor het eerst het bergklassement. Dat jaar ging Vicente Trueba er mee aan de haal. Grote namen als Fausto Coppi, Gino Bartali en Eddy Merckx zouden in de decennia erna volgen. De bolletjestrui deed een stuk later dan het bergklassement zijn intrede. Pas in 1975 introduceerde de organisatie de witte trui met de rode bollen, op verzoek van sponsor Chocolat Poulain die op zoek was naar een herkenbaar ontwerp. Dat jaar mocht Joop Zoetemelk na de proloog de trui als eerste aantrekken. Lucien Van Impe, in eerste instantie wat gegeneerd door het bijzondere patroon, zou de trui van Zoetemelk overnemen en ook mee naar huis nemen.

Barguil won vorig jaar op de top van de Izoard etappe 18in de bolletjestrui – foto: Sirotti

De absolute kampioen van het bergklassement is Richard Virenque. Hij won het maar liefst zeven keer. Ook was er door de jaren heen enkele keren Nederlands succes. Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse schreven het klassement in respectievelijk 1988 en 1989 op hun naam. De laatste Nederlander die de trui mocht dragen was Johnny Hoogerland. Hij kreeg hem in 2011 vijf maal omgehangen. Vorig jaar schreef Warren Barguil het nevenklassement op zijn naam.

De afgelopen 26 jaar was Carrefour de shirtsponsor van het bergklassement. Na dit seizoen komt daar echter verandering in. De supermarktketen stopt eind dit kalenderjaar alle sponsoring van de ASO. Komend jaar zien we dus sowieso een ander logo op het rood-witte tenue.

Laatste tien winnaars bolletjestrui Tour de France
2008: flag-es Carlos Sastre
2009: flag-it Franco Pellizotti
2010: flag-fr Anthony Charteau
2011: flag-es Samuel Sánchez
2012: flag-fr Thomas Voeckler
2013: flag-co Nairo Quintana
2014: flag-pl Rafał Majka
2015: flag-gb Chris Froome
2016: flag-pl Rafał Majka
2017: flag-fr Warren Barguil

Puntentelling
Dit jaar zijn er op 53 passages punten te verdienen. De cols zijn, zoals ieder jaar, ingedeeld in vijf categorieën: vierde, derde, tweede, eerste en buitencategorie. Een berg krijgt een categorie toegewezen aan de hand van lengte en stijgingspercentage. De renner die als eerste bovenkomt krijgt de meeste punten, enzovoorts. De puntentelling is als volgt:

  • 4e categorie: 1
  • 3e categorie: 2 – 1
  • 2e categorie: 5 – 3 – 2 – 1
  • 1e categorie: 10 – 8 – 6 – 4 – 2 – 1
  • Buitencategorie: 20 – 15 – 12 – 10 – 8 – 6 – 4 – 2

In 2017 werd er op slechts één berg (de Izoard) dubbele punten vergeven. Dit jaar gebeurt dat drie keer, namelijk op de toppen van de laatste passages van de etappes in de Pyreneeën. Dat zijn de Col du Portillon, Col de Portet en de Col d’Aubisque.

Mochten twee renners in het klassement eindigen met een gelijk aantal punten, dan gaat winst naar de coureur die het vaakst als eerste boven kwam op een beklimming van de buitencategorie. Als ook daar twee renners gelijk uitkomen, wordt er op een zelfde vlak gekeken naar cols van de eerste categorie, vervolgens de tweede categorie, daarna de derde categorie en uiteindelijk de vierde categorie. Een laatste tie-breaker is de stand in het algemeen klassement na de laatste etappe.

Favorieten
Het is ieder jaar weer een flinke uitdaging om te voorspellen wie zich in de strijd om het bergklassement gaan mengen. Voor weinig coureurs is het vooraf een serieus doel. Vaak mengen renners zich halverwege de ronde in de strijd om de bollentrui, omdat ze hem na een aanvalspoging omgehangen krijgen of omdat hun klassement door pech in duigen is gevallen.

Dan is er nog de vraag wat de klassementsrenners doen. Vorig jaar kregen de vluchters meerdere malen de kans om om de dagzege te strijden, waardoor zij ook de strijd om de bergtrui uiteindelijk mochten uitvechten. Een klassementsman die het bergklassement op zijn naam schrijft is niet ondenkbaar. Zo won Quintana de bolletjestrui in 2013 en Chris Froome in 2015. Met de kleine hoeveelheid punten die er te verdienen vallen dit jaar, lijkt de strijd om de bollen des te meer in de hand van de sterke blokken als Sky en Movistar te liggen.

Desalniettemin zijn er van tevoren een aantal coureurs die zich niet richten op een klassement, die kansrijk geacht mogen worden. Zo is er Daniel Navarro van het ProContinentale Cofidis. De afgelopen maand toonde de Spanjaard dat hij goed in vorm is in aanloop naar de Tour. Hij schreef in het Criterium du Dauphiné bijna de slotrit naar de Mont Blanc op zijn naam en moest in het eindklassement van de Route d’Occitanie alleen Alejandro Valverde voor zich dulden.

Pierre Rolland heeft de stijgende lijn te pakken – Foto: Sirotti

Een man die op Franse bodem zal willen schitteren is Pierre Rolland. De coureur van EF Education First-Drapac wist al tweemaal een dagzege te boeken in de Tour, maar de voorbije jaren waren minder succesvol. In dienst van zijn Amerikaanse werkgever wist hij pas twee zeges te boeken. In de Dauphiné lijkt hij de weg omhoog echter weer gevonden te hebben. In het algemeen klassement eindigde hij als achtste nadat hij vier etappes in de top-20 afsloot. Als hij in zijn laatste trainingen die stijgende lijn heeft weten voort te zetten, mag het Franse publiek veel verwachten van Rolland.

De Gendt gaat op jacht naar dagzeges – ASO/A.Broadway

Een renner die gegarandeerd veel in de aanval gaat, is Thomas De Gendt. De 34-jarige Belg was verspreid over 42 dagen in twee grote rondes maar liefst vijftien keer onderdeel van de vroege vlucht. Ook dit jaar mogen we verwachten dat hij op zoek gaat naar dagzeges en als bijgevolg wellicht de bollentrui. In het hooggebergte komt de Vlaming echter vaak net te kort en in de sprint om de punten zal hij het tegen veel renners moeten afleggen, al liet hij vorig jaar in de Vuelta zien wel degelijk over snelle benen te beschikken.

Nog een coureur die we naar alle waarschijnlijkheid veelvuldig in de aanval gaan zien, is Lilian Calmejane. De 25-jarige klimmer reed tot dusver twee grote rondes: de Vuelta a España van 2016 en de voorbije Tour. In beide rondes wist hij een etappe te winnen, een streak die hij door zal willen zetten. Binnen zijn ploeg Direct Energie is geen uitgesproken kopman waar hij werk voor moet verrichten, dus de Fransman kan naar hartelust op jacht naar bergpunten.

Rafał Majka heeft ook de nodige ervaring met aanvallend koersen. Hij nam de eindzege in het bergklassement immers al twee keer mee naar huis. Dit jaar focust de Pool zich echter op een klassement. Dat een man van het klassement het nevenklassement op zijn naam schrijft, is zoals eerder benoemd niet ondenkbaar en dan is Majka een uitstekende kandidaat. De truien uit 2014 en 2016 smaken ongetwijfeld naar meer.

Gaudu in het offensief in de diepe finale van de Waalse Pijl 2017 – foto: Sirotti

Met de afwezigheid van Thibaut Pinot ontbreekt het bij Groupama-FDJ aan een absolute kopman in de bergen. Die rol kan David Gaudu op zich nemen. Het jonge Franse rondetalent verbaasde vorig seizoen vriend en vijand met zijn rappe ontwikkeling. Dit jaar rijgt hij de ereplaatsen wat minder aaneen, maar in de Tour de l’Ain en de Dauphiné behoorde hij weer tot de top. Een klassement lijkt nog te hoog gegrepen voor Gaudu, wellicht dat hij zich daarom richt op de bollen.

Titelverdediger Warren Barguil kan natuurlijk ook niet uitgevlakt worden. Vorig jaar was hij de betere van Primož Roglič, die hij voorbleef met meer dan het dubbele aantal punten. Dit jaar wil het echter nog niet vlotten. In 36 koersdagen eindigde hij slechts twee keer in de top-10. In de Dauphiné toonde hij zich daarentegen wel al wat meer van voren en het Franse kampioenschap eindigde hij als zevende. Lukt het de coureur van Fortuneo-Samsic om op het perfecte moment te pieken?

De afgelopen dagen leek zijn Tourdeelname opeens onzeker. De ASO leek er alles aan te doen om hem thuis te houden, maar na het stoppen van de salbutamol-zaak door de UCI besloot de Tourorganisatie hun zaak ook te laten vallen. Chris Froome staat zaterdag dus gewoon aan de start van La Grande Boucle. De Brit hoopt zijn vierde grote ronde op rij (!) te winnen en zou zomaar het bergklassement op zijn naam kunnen schrijven. Een andere klassementsman die in het bergklassement goed uit de voeten kan is Romain Bardet. De Fransman heeft geen sterke tijdrit, dus zal hij zijn winst vooral in het hooggebergte moeten boeken. Kijk niet raar op als hij en passant de bergtrui meepakt.

Froome won in de voorbije Giro het bergklassement – foto: Sirotti

Vincenzo Nibali is ook een klasssementsman van wie we een goede klassering in het bergklassement kunnen verwachten. De afgelopen jaren heeft hij meermaals aangetoond de aanval niet te schuwen. Dat zal in de Franse grote ronde net zo zijn. Daarnaast kan de Haai van Messina dalen als de beste. Vier etappes finishen dit jaar na een afdaling van een serieuze col. De kans dat de Italiaan kort voor de top een aanval lanceert om als eerste aan de afdaling te beginnen – en zo de volle mep bergpunten pakt – is niet ondenkbaar.

Outsiders
Dan zijn er nog een pak outsiders. Denk aan klassementsmannen als Nairo QuintanaGeraint Thomas en Richie Porte. Die drie heren kunnen op papier met de besten bergop mee en zullen zich dus ook in de strijd om het bergklassement kunnen mengen. Die vlieger gaat ook op voor Alejandro ValverdeEl Imbatido heeft tevens een ongenaakbare sprint bergop die hem goed van pas kan komen. Vanuit Nederlands perspectief is Tom Dumoulin interessant om te volgen. Daarnaast kan LottoNL-Jumbo-renner Primož Roglič wellicht verrassen.

Zien we Dumoulin weer in een leiderstrui? – foto: Sirotti

En wat kan Mikel Landa in de verschillende klassementen? De Bask weet hoe het is om een bergklassement te winnen. Dat deed hij vorig jaar in de Giro d’Italia. In de Tour bewees hij vervolgens dat hij mee kan doen om de eindwinst in een grote ronde. Weet hij die twee te combineren? Bij Dimension Data start Serge Pauwels in een vrije rol. Namens Quick-Step Floors zou Julian Alaphilippe in de bergen zijn benen kunnen laten spreken. Bij UAE Emirates is Darwin Atapuma een outsider. De Colombiaan werd vorig jaar vierde in het klassement om de bolletjestrui.

Dan zijn er nog een pak coureurs die zich waarschijnlijk in een dienende rol moeten schikken. Zo is er megatalent Egan Bernal, die in Frankrijk debuteert in een grote ronde. Hoogstwaarschijnlijk staat het strakke regime van Sky hem niet toe vaak aan te vallen. Bij Mitchelton-Scott zet men alles op een goed klassement van klimmer Adam Yates, waardoor Mikel Nieve (vierde in het bergklassement van de voorbije Giro) waarschijnlijk niet de vrijheid krijgt om op avontuur te gaan. Pierre Latour is nog een man die zijn kilometers waarschijnlijk in dienst moet afwerken, van Romain Bardet wel te verstaan. En wat te denken van Marc Soler? De jonge Spanjaard zal zich veelal moeten wegcijferen voor El Tridente bij Movistar, maar wie weet is er ruimte om te profiteren van de interne strijd.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Pierre Rolland
***  Warren Barguil, Thomas De Gendt
** Lilian Calmejane, Rafał Majka, Daniel Navarro
* David Gaudu, Chris Froome, Romain Bardet, Vincenzo Nibali

[poll id=”841″]

Dit artikel delen:

29 Reacties

ThomasTiti 3 juli 2018 om 08:08

Edit redactie: aangepast

tetedelacourse 3 juli 2018 om 08:25

Ik vind dit voor de poultjes een van de lastigste klassementen om te voorspellen. Zeker gezien er ook in de Giro dit jaar al weinig kansen waren voor de ontsnapping.

Jean Dumas 3 juli 2018 om 08:40

Het bergklassement van deze Tour leent zich ervoor door een klassementsman gewonnen te worden. Landa is daarom mijn favoriet, al denk ik dat hij zelfs hier nog concurrentie uit eigen gelederen kan ondervinden.

wienesroa 3 juli 2018 om 08:41

Is misschien iets voor Gesink, om met een schuin oog hierheen te kijken. Moet hij toch aan kunnen? Roglic gewoon zo lang mogelijk laten aanklampen, nu de sky trein meedoet, is ondersteuning bergop toch beperkt tot zo lang mogelijk aan elastiek.. En de rest in dienst van Groenewegen.

Jandepandaman 3 juli 2018 om 08:48

Voor Tolhoek ook een leuk doel gezien zijn behoorlijke klimmen de laatste tijd. Maar denk dat Tolhoek toch vooral in een dienende rol zal rijden.

Ab Normaal 3 juli 2018 om 08:48

Rolland moet knechten.
Daar is het: alle ballen op Uran.

TI Reppie 3 juli 2018 om 09:05

Ik mis een van de grootste kanshebber voor de eindzege in dit lijstje; Nairo Quintana. Hij heeft deze tour veel kans om te winnen en tevens de kans om de bolletjestrui mee te pakken. Denk dat er daarom ook veel gestemd is op “iemand anders nl…”

rakkertje 3 juli 2018 om 09:14

Gesink pakt deze

hnac 3 juli 2018 om 09:25

Roglic gaat hem pakken

Ab Normaal 3 juli 2018 om 09:30

Eentje van Movistar, afhankelijk van de stand in het AK.
Diegene die het laagste staat van de 3.

Andrew 3 juli 2018 om 09:41

Geen Fraille? 3e, 1e en 1e in dit klassement in de drie grote rondes die hij heeft gereden. Hij zit nu dan wel bij een ploeg met een aangewezen kopman, maar toch.

JVD 3 juli 2018 om 10:07

Denk dat Gesink niet gemakkelijk genoeg bij herhaling bergop kan sprinten om kans te maken.

Boomie1 3 juli 2018 om 10:11

Landa

TrEb 3 juli 2018 om 10:22

Verrassend dat Alaphilip wordt genoemd, zelf denk ik dat hij in het hooggebergte te kort komt.

JdeWal 3 juli 2018 om 10:48

Barguil 5 sterren

Mercatone Uno 3 juli 2018 om 11:06

Er worden 25 favorieten genoemd ;)

Knutknudsen 3 juli 2018 om 12:29

Wie de bollentrui wint, is vooraf heel moeilijk te voorspellen. Maar wie hem waarschijnlijk niet wint, is een stuk eenvoudiger. Rolland heeft vele jaren het klimklassement als doel gehad en heeft hem nooit kunnen winnen. Dit jaar staat ook nog eens het hele team in dienst van een Tour-zege voor Uran (jaja, de ambities zijn torenhoog). Één sterretje voor Rolland is meer dan genoeg.

styvar 3 juli 2018 om 22:18

Zal voor één van de favorieten zijn: quintana, froome, Landa, Bardet

sjoerdtjen 3 juli 2018 om 23:48

Majka, Calmejane of Barguil.

CJJelle 3 juli 2018 om 23:54

Zeker geen Gesink. Als hij in de ontsnapping meezit is dat voor ritwinst en zal dan zoveel mogelijk sparen in de rit

Man met de hamer 4 juli 2018 om 00:37

Landa, als troostprijs.

Natte spons 4 juli 2018 om 09:28

Froome pakt als wraak op alle pis die hij over zich heen krijgt in de bergen het algemeen en het berg klassement en 3 etappes.

Natte spons 4 juli 2018 om 09:30

Ik hoop trouwens dat hij er keihard doorheen zakt.

michielbrands 4 juli 2018 om 15:01

CJJelle, volgens mij is dat exact de manier waarop Barguil en Majka de afgelopen jaren hebben gewonnen, doel Ritwinst en daardoor kwamen ze in de positie om het bergklassement te winnen. De reden dat dit vaak de beste manier is, is dat ritwinst vaak ook de meeste punten als gevolg heeft (vaak de zwaarste klim aan het eind). Daarnaast is het zo dat de 3 laatste bergen (van de etappe) in de Pyreneeën dubbele punten opleveren, dus als je die wilt winnen is de kans groot dat je ook als eerste boven bent en die dubbele punten pakt.

lottojumbofan 5 juli 2018 om 05:47

Landa

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.