Tour 2018: Voorbeschouwing – Het Jongerenklassement
foto: Sirotti
woensdag 4 juli 2018 om 21:00

Tour 2018: Voorbeschouwing – Het Jongerenklassement

De strijd om de witte trui lijkt dit jaar meer open dan voorheen. Zonder een echte topfavoriet kunnen de jonge renners weleens flink oorlog maken. Er is wel een kleine slag om de arm: bijna geen enkele gegadigde voor het jongerenklassement heeft daadwerkelijk de vrijheid om voor het witte kleinood op de bres te springen. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Het jongerenklassement in de Ronde van Frankrijk heeft lang op zich laten wachten. Pas in 1975 maakte ze haar debuut in La Grande Boucle. ‘We’ hadden in al die edities behoorlijk wat porrie in de melk te brokkelen. Liefst vijf landgenoten wisten het jongerenklassement te winnen: Henk Lubberding (1978), Johan van der Velde (1980), Peter Winnen (1981), Erik Breukink (1988) en Eddy Bouwmans (1992) stonden in Parijs op het hoogste schavotje. Wanneer we daar de Grote Prijs der Jongeren (de voorloper van dit klassement) bijtellen zitten ‘we’ op zes zeges. Joop Zoetemelk won dat klassement namelijk in 1970.

De witte trui is een goede graadmeter voor toekomstige toprenners, een enkele verrassing daar gelaten. Toppers uit het verleden zoals Francesco Moser, Laurent Fignon, Greg LeMond, Marco Pantani (twee keer) en Jan Ullrich (drie keer) wisten allemaal al eens te winnen. Meer recentelijk waren ook bijvoorbeeld Ivan Basso, Denis Menchov, Yaroslav Popovych, Damiano Cunego, Alberto Contador, Andy Schleck en Nairo Quintana aan het feest. De voorgaande twee edities zorgden voor een unicum. Adam Yates pakte het klassement in 2016, terwijl zijn tweelingbroer Simon Yates het witte kleinood vorig jaar naar Parijs bracht.

Andy Schleck won drie keer het wit – foto: Sirotti

Laatste tien winnaars jongerenklassement Tour de France
2008: flag-lu Andy Schleck
2009: flag-lu Andy Schleck
2010: flag-lu Andy Schleck
2011: flag-fr Pierre Rolland
2012: flag-us Tejay van Garderen
2013: flag-co Nairo Quintana
2014: flag-fr Thibaut Pinot
2015: flag-co Nairo Quintana
2016: flag-gb Adam Yates
2017: flag-gb Simon Yates

Regels
Het jongerenklassement gaat in de Tour de France op basis van tijd, net als het algemeen klassement. Renners die geboren zijn na 1 januari 1993 dingen mee naar de witte trui. In sommige gevallen mogen renners – die eerder dit jaar hun verjaardag vierden – op hun 25ste nog meedoen. Renners die in de zomer en het najaar van 1992 geboren zijn – en nu dus ook 25 zijn – komen niet meer op de tabellen voor. Bob Jungels en Lilian Calmejane vallen daardoor net buiten de boot, terwijl Magnus Cort Nielsen en Dylan Groenewegen als sprinters in aanmerking komen voor de allereerste witte trui na de eerste rit.

Favorieten
In tegenstelling tot andere jaren zijn er geen uitgesproken kandidaten voor het jongerenklassement. De jongens die op papier het dichtst bij de eindzege van dit nevenklassement zouden moeten zitten, hebben vrijwel allemaal een favoriet voor het geel in hun ploeg. Grote kans dus dat zij hun eigen kansen met betrekking tot de witte trui overboord moeten gooien.

Guillaume Martin – foto: Sirotti

Er is één kanshebber voor wie dat niet het geval is: Guilllaume Martin. De 25-jarige Fransman staat al jaren te boek als een groot talent als het gaat om klimmen. Hij koos heel bewust voor een profdebuut bij Wanty-Groupe Gobert. In dienst van die Belgische ProContinental-ploeg werd hij vorig jaar al 23ste in de Tour. Martin was dit seizoen al eindlaureaat in het Circuit Cycliste Sarthe en tijdens het jongste Critérium du Dauphiné eindigde de Fransman als twaalfde in het eindklassement.

Sky is – ondanks de storm aan negativiteit die om de ploeg heen kolkt – zonder twijfel de beste ploeg ter wereld. De afgelopen winter trokken zij drie van ’s werelds grootste talenten aan. Eén van hen is Egan Arley Bernal. Het 21-jarige Colombiaanse wonderkind wist in zijn debuutmaanden in de WorldTour behoorlijk zijn stempel te drukken. Hij werd dit jaar onder meer zesde in de Tour Down Under, tweede in de Ronde van Romandië en eindwinnaar van de Tour of California. Eén kanttekening: hij gaat zich wegcijferen voor de kopmannen.

Bernal verzamelde dit jaar in totaal vier jongerenklassement over vijf etappekoersen, in eentje gaf hij op. Pierre Latour moest het doen met de helft van die jongerentruien, maar pakte ze wel in prestigieuze wedstrijden als de Ronde van Catalonië en het Critérium du Dauphiné. De 24-jarige Fransman is als superknecht aangeduid van Romain Bardet, maar Latour kan zelf ook een behoorlijk houtje fietsen. Hij haalde afgelopen week nog verschroeiend hard uit op het Frans kampioenschap tijdrijden.

Met Sky en AG2R La Mondiale zijn er reeds twee ploegen de revue gepasseerd die kunnen meedoen om de eindzege in de Tour. Movistar komt ook met een enorm sterk blok naar Frankrijk. Iedereen spreekt over de Grote Drie, maar ook de vierde man in de pikorde mag er zijn. Marc Soler won in maart Parijs-Nice en kende daarmee zijn grote doorbraak. De 24-jarige Spanjaard zal vooral in dienst moeten rijden van Alejandro Valverde, Mikel Landa en Nairo Quintana. Blijft Soler lang bij hen, dan komt de witte trui vanzelf in het zicht.

Lotto Soudal trekt met een sterk keurkorps naar de Tour. Met André Greipel, Thomas De Gendt en Jelle Vanendert, beschikt de ploeg van over meerdere serieuze kandidaat-ritwinnaars. Marc Sergeant zal echter ook zijn hoop vestigen op Tiesj Benoot. Na een geweldig voorjaar – met winst in een heroïsche editie van Strade Bianche – heeft de Belg nu zijn klimmersbenen ondergeschroeft. In het Critérium du Dauphiné werd hij veertiende, terwijl hij in de Tour van vorig jaar al twintigste werd.

Bij Sky loopt de selectie over van de kwaliteiten. Menig renner van de Britse Tour-ploeg zou bij een ander team in aanmerking komen voor het kopmanschap. Een van die renners (op termijn) is Gianni Moscon. De 24-jarige Italiaan ziet men in zijn eigen land als de volgende campionissimo. Gek is het niet, want Il Trattore is een multitalent. Hij kan op meerdere terreinen uitstekend uit de voeten. In de Vuelta a España van vorig seizoen, was hij als knecht van goud waard voor Chris Froome. Vertolkt hij die rol – maar nu in het wit – opnieuw?

In 2017 kwam hij met adelsbrieven over naar de profs en nog geen twee jaar na zijn eindzege in de Ronde van de Toekomst, maakt David Gaudu zijn debuut in de Ronde van Frankrijk. Het 21-jarige talent mag zichzelf ontdekken in de Tour. Groupama-FDJ-teammanager Marc Madiot geeft de jongeling het vertrouwen. Hij werd dit jaar al knap twaalfde in de Ronde van Catalonië en heeft in de bergen geen kopman. Gaudu kan zich bij afwezigheid van Thibaut Pinot volledig op het wit storten, maar de vraag is of hij daar al klaar voor is.

Bij EF Education First-Drapac gelooft men heilig in een Tourzege van Rigoberto Urán, al beseffen ze zich dat het geen gemakkelijke opgave gaat zijn. De kopman krijgt bergop bijval van een jong talent. Hoewel Daniel Felipe Martínez pas 22 jaar oud is, reed hij al twee keer de Giro d’Italia. Vorig jaar gaf hij op, maar nu mag Colombiaan zich dus opmaken voor een Frans fietsfestijn. “Hij leert snel. En hoewel mensen het niet met me eens zullen zijn, vind ik hem de evenknie van Bernal”, vindt diens teammanager Jonathan Vaughters.

Er is ook een Nederlandse kanshebber op het wit. LottoNL-Jumbo laat Antwan Tolhoek namelijk debuten in La Grande Boucle. De vrolijke Zeeuw vierde in april zijn 24ste verjaardag en ontwikkelt zich goed. Dit seizoen betwiste hij drie etappekoersen op WorldTour-niveau en in alle drie de gevallen eindigde hij bij de eerste zestien in het eindklassement. Vooral in het Critérium du Dauphiné baarde hij opzien. In de Tour zal hij zich echter volledig wegcijferen voor Steven Kruijswijk en maakt hij van het wit geen doel op zich.

BORA-hansgrohe brengt superster Peter Sagan aan het vertrek en in het klassement rekent ze op de diensten van Rafał Majka. In hun schaduw kan Gregor Mühlberger proberen om zo veel mogelijk te leren in zijn eerste Ronde van Frankrijk. De 24-jarige Oostenrijker is vooral een renner die goed gedijt in de kortere en iets minder zware etappekoersen. Ondanks een enorm sterke start van zijn seizoen, blijft Mühlberger een beetje hangen in zijn groei. Wie weet dat hij na de Giro en de Vuelta toch voor een verrassing kan zorgen in Frankrijk.

Outsiders
De outsiders voor het wit – als die al een serieuze optie zijn – zijn op één hand te tellen. Op een goede dag zou Michael Gogl lang bij Bauke Mollema moeten kunnen blijven, maar dat heeft hij nog nooit dagen achtereen gekund. Voor Elie Gesbert (Fortuneo-Samsic) is het zijn tweede Tour, maar hij zal voornamelijk moeten knechten voor Warren Barguil. Dion Smith rijdt in dienst van Wanty-Groupe Gobert heel verdienstelijke uitslagen, maar echt meebikkelen voor het wit lijkt toch te hoog gegrepen voor de Nieuw-Zeelander te zijn.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Guillaume Martin
*** Egan Arley Bernal, Pierre Latour
** Marc Soler, Tiesj Benoot, Gianni Moscon
* David Gaudu, Daniel Felipe Martínez, Antwan Tolhoek, Gregor Mühlberger

[poll id=”838″]

RIDE Magazine
31 Reacties
Sorteer op:
2 juli 2018 09:03
Zwak veld voor de witte trui dit jaar. Soler is puur knecht deze tour en bovendien uit vorm. Latour is goed, maar in het hooggebergte normaal gesproken niet goed genoeg en bovendien ook een absolute kopman bij zich met Bardet. Martin is een leuke renner met potentie, maar ik voorzie geen top-10 klassering in het AK van hem. Bernal is de enige echet favoriet, vooral als Froome niet start.
2 juli 2018 09:15
Is het nu dan al zeker dat Bernal start? Ik meende dat daar nog twijfels over waren.
2 juli 2018 09:27
Ik snap niet helemaal waarom Martin 4 sterren krijgt. Ja hij kan voor eigen kansen fietsen maar is het niet zo dat hij al minuten aan de broek heeft na de ploegentijdrit? Is hij al zo sterk in de bergen dat hij die tijd terug gaat pakken door lang aan te haken of misschien te verassen in een vlucht?
Ik denk dan toch Bernal of misschien Latour. Latour ook niet zo sterk als Bernal maar wellicht dat Bernal zich meer moet wegcijferen dan bijv. een latour.
Misschien is Benoot wel in staat om hem te pakken dan.
2 juli 2018 09:38
Op kwaliteit Bernal, maar ik verwacht dat Bernal niet voor het klassement gaat....,
2 juli 2018 09:45
Ik zie Benoot m wel pakken
2 juli 2018 09:56
Zonder Froome gaat Bernal simpel naar het wit rijden.
2 juli 2018 10:11
Het staat nog steeds niet vast dat Bernal de Tour gaat rijden, maar logisch dat hij nu wordt meegenomen in de voorbeschouwing. De uitleg bij de overweging om hem mee te nemen was overigens om in de luwte kennis te maken met een grote ronde, ipv in de Vuelta meteen de druk van een kopmanschap in zijn mik te krijgen. Nou, als hij midden in deze puinhoop, met of zonder Froome, straks zelf weet te presteren, dan wordt het echt een hele grote.
2 juli 2018 10:18
Als Bernal al start is hij niet de laatste knecht van Froome of Thomas en zal hij eerder op kop moeten.
Soler moet ook volledig in dienst. Latour iets minder, alleen indien nodig denk ik.
Benoot heeft aangegeven absoluut niet voor het wit te gaan.
Martin wel,maar die krijgt idd in de TTT al minuten aan de broek. De anderen die er voor zouden kunnen zijn Gaudu en Mühlberger.

Ik denk toch dat uiteindelijk Latour er mee aan de haal gaat omdat die het minste moet knechten.
2 juli 2018 10:24
Latour heeft toch wel een erg goed jaar tot nu toe en lijkt in een uitstekende vorm gezien het Franse kampioenschap. Ben benieuwd of dat AG2R hem gaat gebruiken als een pure knecht of iemand waar ze nog een beetje mee kunnen spelen. In het laatste geval zie ik hem als een grotere kanshebber dan Martin, want het is denk ik een completere en betere coureur.

Bernal natuurlijk de beste die er tussen zit. Maar gaat hij starten, en in welke rol?
2 juli 2018 10:32
Bernal of Soler, zonder twijfel.
2 juli 2018 10:48
Als Froome niet start wordt het Bernal.
2 juli 2018 11:01
Als Froome niet rijdt moet Bernal voor Thomas knechten en Poels staat ook nog hoger in de rangorde, hij moet m.i. daardoor meer werk verzetten. Nu is het niet zo dat dit een zware Tour lijkt maar mogelijk wordt het dit zeker wel voor Sky. Edit: nu de UCI Froome heeft vrijgepleit lijkt het mij dat Bernal mocht hij meerijden geen vrijbrief krijgt om voor de witte trui te gaan.
2 juli 2018 11:05
Benoot
2 juli 2018 11:08
Als Froome niet start wil sky denk ik heel graag de witte trui halen. Met poels en Thomas gaan ze never nooit het geel winnen. Dus kunnen ze die nog prima een eventuele top 10 laten rijden en/of etappes proberen te winnen
2 juli 2018 11:14
Poels hoger in de rangorde? Op basis waarvan? Poels zal in de eerste twee weken wel weer achteruit fietsen om fris in de slotweek weer de rol van meesterknecht te vervullen.
2 juli 2018 11:14
Bernals resultaat lijkt me niet zo afhankelijk van Froomes start. Froome heeft andere knechten tot zijn beschikking. Bernal mag een paar etappes iets leuks laten zien en misschien doorgaan als wit een haalbare optie is. Maar ze zouden hem niet moeten gaan opbranden, zeker niet als hij ook nog de Vuelta dit jaar wil.
2 juli 2018 11:29
Bernal zal vast geen Vuelta doen als hij de Tour rijdt. Die jongen is nog maar 21.
2 juli 2018 12:07
Van alle kandidaten uit het jongerenklassement van de Tour 2017, reed Benoot de beste afsluitende tijdrit. Zoals hierboven al aangehaald, zal Martin een optater krijgen in de ploegentijdrit. Van Benoot weten we ook dat hij ook over kasseien kan rijden. Of Bernal/Soler dat ooit al gedaan hebben, weet ik niet.
2 juli 2018 12:39
@ stablinsky
Geen Parijs Roubaix gekeken dit jaar?
Soler zat in de kopgroep en ging vrij vlot over de kasseien heen.
2 juli 2018 14:34
Latour, gaudu of Martin gaat hem winnen. De rest is knecht. Ik verwacht dat Latour wint, maar ik hoop dat gaudu gaat verrassen.
2 juli 2018 14:35
Soler gaat nog verrassen. Nu al toptien denk ik.
2 juli 2018 14:43
Dat Soler gaat verassen met Quintana, Valverde en Landa in de ploeg lijkt me eigenlijk wel redelijk uitgesloten. Tenzij Fortuneo hem net voor de Tour opeens over koopt ofzo.
2 juli 2018 19:37
Als benoot dat truitje eenmaal heeft, zal hij het verdedigen ook. En hij kan het na de kasseien zomaar hebben. Ik denk dat hij hem pakt.
2 juli 2018 19:40
Tolhoek zal gezien het hoge niveau van de concurrentie het jongerenklassement niet winnen maar het zou best kunnen dat hij een verassend goede Tour zal rijden. Hij lijkt een grote stap in zijn ontwikkeling te hebben gezet maar heeft dat door zijn schorsing en blessure nog weinig kunnen laten zien.
2 juli 2018 22:01
Latour zullen ze toch wel voorin willen houden om samen met Bardet wat uit te kunnen halen. Movistar wil meerdere mensen voorin hebben, maar dat zijn zonder valpartijen de grote 3.
Sky kent doorgaans slechts een plan A en als er al een plan B is, zal dit eerder Thomas zijn.

Latour lijkt mij dus de favoriet. Ook benieuwd naar Martin. Top-20 is al reuze knap. Top-15 en eventueel wit lijkt me hoog gegrepen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.