Tour 2018: Toms Skujins neemt twijfels bij versnellende wiel weg
foto: Sirotti
maandag 16 juli 2018 om 10:45

Tour 2018: Toms Skujins neemt twijfels bij versnellende wiel weg

Toms Skujins heeft verbaasd gereageerd op de beschuldigingen van mechanische doping. Na een valpartij in de achtste etappe spinde het wiel van de Let in volle vaart door toen hij zijn fiets weer op het wegdek wilde zetten. Dit riep de nodige vraagtekens op en al gauw doken de eerste beschuldigingen van mechanische doping op. Vanuit een andere hoek blijkt echter dat het wiel draait doordat de Let op zijn pedalen duwt.

Onder meer Sven Nys heeft zijn twijfels bij de beelden. “Het is vreemd. We hebben dat nu al enkele keren gezien bij een val of hapering: de renners nemen hun fiets op en plots versnelt het wiel in de richting waar je het niet verwacht”, aldus Nys tegenover Het Laatste Nieuws. “Je zou het eigenlijk moeten naspelen om uit te leggen hoe dat in elkaar zit. De fietsen worden hier dagelijks gecontroleerd, ik ben benieuwd hoe zoiets kan. Hoe kan zo’n wiel plots enorm versnellen zonder dat er zichtbaar iets aan de hand is?”

Zie hier de beelden van de fiets van Skujins waar de beschuldigingen op gebaseerd zijn:

Via Twitter heeft de renner van Trek-Segafredo het gebruik van mechanische doping reeds ontkend, door de daadwerkelijke reden voor het versnellende wiel te geven: hij moest zijn ketting er opnieuw opleggen en gaf hierbij een flinke zwieper aan zijn pedalen, met als logische gevolg dat zijn wiel vol gas lijkt te gaan. Ook verwijst hij mensen die twijfelen door naar de UCI, gezien zijn fiets elke dag getest wordt bij de verplichtingen die volgen bij het dragen van de bolletjestrui.

Beelden vanuit het publiek bevestigden, vanuit een betere hoek, de woorden van Skujins:

RIDE Magazine
74 Reacties
Sorteer op:
16 juli 2018 14:16
@hugenholz, er boven op zitten lukte hier juist niet. Ik vind dit heel ver gezocht, lijkt me een logische verklaring van de ketting er op leggen, testen of het werkt en door. Stel nou dat het wel om mechanische doping gaat, dan druk je natuurlijk niet uit stilstand het knopje al aan, dan zou je dan later doen als je weer op snelheid ligt. Groot onzinverhaal wat mij betreft.
16 juli 2018 14:19
Nys zei bij sporza iets compleet anders, hij heeft op geen enkele manier gezegd dat Skujins verdacht is.
16 juli 2018 14:30
Dan moet WF dat rechtzetten.
16 juli 2018 14:47
Wielerflits vindt het (versnellende) wiel opnieuw uit.

Benieuwd naar de clickbait/ het sensatieartikel van morgen. :p
16 juli 2018 15:05
Niets mis met dit nieuwsartikel. Ik vind het eerder verbazingwekkend dat mensen dit meteen als sensatieartikel afdoen en suggereren dat het eerste filmpje bewust gemanipuleerd is. Volgens mij haalde Rahims dit onderwerp als eerste aan op het forum en kreeg toen ook gelijk kritiek te horen.
    16 augustus 2018 01:49
    Rahims noemde het affaire en ging mee in het motor frame. Terwijl het filmpje veel ruimte liet voor andere verklaringen. Wat nu ook blijkt nu mensen er twee seconden over nagedacht hebben.
    Echt schandalig hoe makkelijk er.beschuldigingen volgen na filmpjes die echt helemaal niks bewijzen. Alsof hans klok bewijst dat hij bovennatuurlijke krachten heeft. Iedereen met enig intellect weet dat je rekening moet houden met wat je niet ziet en dat één uitleg over wat je ziet niet per se de enige uitleg hoeft te zijn.
16 juli 2018 15:12
Nys zei 'avonds iets heel anders dan hetgeen hij in de namiddag op de radio had verteld .De zogezegde "mediageile kenner ",die enkel wat kermiskoersen heeft gereden ,zal al geweten hebben hoe eindeloos belachelijk hij zich weerom had gemaakt .
16 juli 2018 15:17
@esims Het is vrij normaal dat mensen eerst hard bewijs afwachten, in plaats van een slecht gemaakt filmpje waarop een wiel aan het draaien is gelijk te geloven. Er zijn genoeg redenen te bedenken waardoor zo’n wiel is gaan draaien.
16 juli 2018 15:32
@Wielrennertje: ik had op het forum ook al gezegd dat ik de eerste uitleg van Toms Skujins geloofde, voordat ik het ontlastende tweede filmpje had gezien. Het gaat me erom dat mensen bij dit soort verhalen bij voorbaat al de verdediging van de renner op zich nemen. Suggereren dat de beelden bewust gemanipuleerd zijn, vind ik sowieso een teken van niet nadenken.
16 juli 2018 15:34
Ik vind de vrees voor met motortje rondrijdende profrenners net zo overdreven als angst dat Froome van zijn fiets afgeramd wordt.

'Suggereren dat de beelden bewust gemanipuleerd zijn, vind ik sowieso een teken van niet nadenken'

Is juist een voorbeeld van WEL nadenken, wellicht iets te veel maar niet uit te sluiten deze mogelijkheid en het is sowieso nadenken.
16 juli 2018 15:45
Ik zou t gaaf vinden als Skujins gewoon zou zeggen dat hij idd een motortje heeft. Hoe kan ik anders ooit die bollentrui dragen voor een aantal dagen? Zonder motortje was ik niet eens wielrenner geworden!
16 juli 2018 15:48
@Romāns Vainšteins: mensen die beweren dat beelden gemanipuleerd zijn, zeggen dat vrijwel altijd vanwege vooringenomenheid. Vergelijk het met de Russen die al het beeldmateriaal van het JIT afdoen als gemanipuleerd.
16 juli 2018 15:49
@esims Misschien niet manipuleren, maar toch wel sensatiezoekerij door bij het minste al te gaan roepen over een motortje, aangezien dat door sommigen ‘de nieuwe doping’ wordt genoemd.
16 juli 2018 16:11
@esims
Voor de zekerheid wil ik nog even zeggen dat ik in het forumtopic niet heb bedoeld dat de beelden bewust zijn gemanipuleerd (wat Zjoske hier wel lijkt te suggereren). Mij ging het om het omgekeerde: ons voorstellingsvermogen gaat gemakkelijk met ons aan de haal als we een incompleet beeld zien.

Deze 'affaire' begint met beeldmateriaal en daar na bestudering en logisch nadenken geen aanwijziging voor mechanische doping in zien is echt geen 'bij voorbaat verdedigen'.
16 juli 2018 16:53
@AndriesW: ik verwees inderdaad naar het bericht van Zjoske en niet naar dat van jou.
16 juli 2018 17:01
De meest onbenullige sensatiezoekerij ooit. Waarom zou je in godsnaam Toms Skujins, in de bollen, dus in the picture, een fiets met motor geven in een etappe waar hij niks te winnen heeft? Ga je dat lekker wagen en je hele ploeg te grabbel gooien zodat ie 1 extra bidonnetje kan halen voor Mollema of Degenkolb? Aan "het waarom" wordt toch wel regelmatig voorbij gegaan door de aluhoedjes-brigade...
16 juli 2018 17:22
Erg makkelijk om achteraf "de meest onbenullige sensatiezoekerij ooit" te roepen. Als iemand die na een reeds opgehelderde UFO waarneming zegt: "Welke idioot gelooft er nu in UFO's?" Het gezichtsbedrog in de eerste video is opmerkelijk genoeg om hier aandacht aan te besteden. En dat staat los van sensatiezoekerij of verdachtmakingen.
16 juli 2018 18:03
De kop boven het artikel is natuurlijk een lachertje! Had iemand verwacht dat hij zou zeggen: ja gek he, ik weet ook niet hoe dat kan, ik til mijn fiets op en opeens begint mijn wiel te draaien. Als middelmatige renner rijd ik zomaar in de bolletjes trui op kop de muur van Bretagne op en kom ik 55 sec van de winnar na een valpartij in Roubaix over de finish! Het leek we of het vanzelf ging!
16 juli 2018 18:10
Grote kans inderdaad dat er nog vele van dit soort 'affaires' de revue zullen passeren waarbij een klein deel van de mensen gelooft dat er deze keer toch écht iets abnormaals aan de hand is terwijl een ander klein deel blijft geloven dat er alle keren iets abnormaals aan de hand was.
16 juli 2018 20:41
Lastig om te oordelen. Vanuit beide kanten valt er een klein beetje te zeggen voor het verhaal van Toms en best veel er tegen.
Maar als ze er al op reden, dan is het nu wel over. En dan deden ze het niet bij de ploegentijdrit.
Extra fietscontrole voor de Trekjes de komende tijd, dat is zeker.
Laten we hopen dat ze nu niet opeens allemaal pech krijgen en als een natte krant gaan rijden.
16 juli 2018 21:26
Als ik zo naar boven kijk dan valt er veel voor te zeggen dat de zon om de aarde draait.
16 juli 2018 23:43
Dit lijkt gelukkig wat anders dan eerst met Ryder Hesjedal.
16 juli 2018 23:54
Tripodboom >>> Aaah je komt je onzinredenatie over waarom Skujins verdacht is hier ook nog maar een keer plaatsen. Heb er net als vanmorgen smakelijk om kunnen lachen.

Naspa >>> Heb je überhaupt de beelden gekeken? Is toch vrij duidelijk te zien dat hij zelf de trapper met z'n hand ronddraait, waarna hij met het achterwiel van de grond weer het asfalt op gaat. Is echt 0,0 verdacht deze situatie.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.