Tour 2019: Alaphilippe hoopt het geel te heroveren

vrijdag 12 juli 2019 om 13:39
Tour 2019: Alaphilippe hoopt het geel te heroveren

foto: Cor Vos

Weinig mensen geloofden dat Julian Alaphilippe zijn leiderstrui kon verdedigen op La Planche des Belles Filles, maar de Fransman kwam slechts zes seconden tekort om het geel te behouden. “Ik ben echter niet teleurgesteld, want de voorbije dagen waren fantastisch. En misschien kunnen we ons kunstje herhalen”, zo hint Alaphilippe op het heroveren van de trui.


Alaphilippe is al een tijdje de beste puncheur in het peloton, maar het was toch verrassend dat de springveer van Deceuninck-Quick-Step nog een ultiem sprintje wist te plaatsen op de steilste stroken van La Planche des Belles Filles. De Fransman bleek bij machte om het tempo van de pure klimmers te volgen.

De ritwinnaar in Épernay kwam uiteindelijk als zesde boven, op 1:35 van de nummer twee Giulio Ciccone, die lang virtueel leider was. De Italiaan wist uiteindelijk de gele trui te veroveren, met dank aan de acht bonificatieseconden op de Col des Chevrères. Het verschil tussen Ciccone en Alaphilippe in het klassement: zes luttele seconden.

Julian Alaphilippe kijkt in de ogen van Thibaut Pinot – foto: Cor Vos

“Ik voelde me beter dan verwacht”
“Het zij zo”, is de eerste reactie van de ex-geletruidrager. “De ploeg heeft de hele etappe gecontroleerd, maar de vluchters reden heel erg sterk. Ik wist dat de laatste klim pijn zou doen, maar ik voelde me beter dan verwacht”, aldus Alaphilippe, die in de laatste honderden meters nog probeerde om zijn trui te redden.

De Fransman viel echter stil in de laatste honderd meter, waardoor hij Geraint Thomas en Thibaut Pinot nog moest laten voorgaan. “Het was gewoon lastig om de vluchters binnen schootsafstand te houden. Er viel weinig te beginnen, maar wellicht kunnen we ons kunstje herhalen.”

Kansen in het weekend 
Zaterdag krijgt het peloton een lastige etappe voorgeschoteld naar Saint-Étienne, met in totaal zeven beklimmingen en drieduizend hoogtemeters. Het lijkt een ideale rit voor Alaphilippe om een aanval te doen op de gele trui van Ciccone. Zondag staat er een gelijkaardige etappe op het programma naar Brioude.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.