Tour 2019: Alaphilippe slaat dubbelslag, Wellens in de bergtrui
foto: Cor Vos
maandag 8 juli 2019 om 17:00

Tour 2019: Alaphilippe slaat dubbelslag, Wellens in de bergtrui

Julian Alaphilippe heeft een vermakelijke derde etappe van de Tour de France gewonnen. De Fransman van Deceuninck-Quick-Step was na een etappe van 215 kilometer solo de beste in Épernay, nadat hij vroeg de finale opende. Mike Teunissen verloor na twee dagen de gele trui. De Nederlander van Jumbo-Visma moest in de heuvelachtige finale lossen en verloor bijna vijf minuten.

Wellens in de aanval
Na de start in Binche was Tim Wellens een opvallende naam die ten aanval trok. De Belgische heuvelspecialist van Lotto Soudal kreeg de ruimte van het peloton, samen met vier Fransen. Stéphane Rossetto (Cofidis), Paul Ourselin (Total Direct Energie), Anthony Delaplace (Arkéa-Samsic) en Yoann Offredo (Wanty-Gobert) grepen met Wellens ruim vijf minuten voorsprong.

Tony Martin leidde lange tijd de achtervolging in het peloton. Na een tijdje stak ook Kasper Asgreen namens Deceuninck-Quick-Step een handje bij. Met een voorsprong van vier minuten kwam de kopgroep langs de tussensprint in Dizy-Le-Gros: Ourselin pakte de volle buit. In het peloton won Elia Viviani de sprint voor de overige tien punten, voor Peter Sagan en Sonny Colbrelli. Sagan was daardoor virtueel Mike Teunissen voorbij in het puntenklassement.

De kopgroep van de dag – foto: Cor Vos

Nervositeit
Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick-Step hielden vervolgens het tempo hoog en de voorsprong rond de drie minuten. Naarmate de slotfase volgde, met de heuveltjes in de laatste veertig kilometer, werd het onrustiger in het peloton. Dat zorgde ook voor meerdere kleine valpartijen en nervositeit, bijvoorbeeld bij Thibaut Pinot die een lekke band kreeg.

Vijftig kilometer voor de finish vond Tim Wellens het genoeg. De Belg liet met een splijtende demarrage zijn medevluchters achter en begon met 2:20 voorsprong aan de eerste gecategoriseerde klim van de Côte de Nanteuil-la-Fôret. Op dat moment werden bij Romain Bardet en Ilnur Zakarin lekke banden gemeld. Zij konden snel terugkeren.

Wellens voor de bergtrui
Wellens zette – tussen de wijngaarden van de Champagnestreek – zijn medevluchters binnen no time op anderhalve minuut en ook op het peloton liep hij steeds meer uit. Doordat hij op de eerste heuvels de volle buit pakte, nam Wellens ook de bergtrui over van Greg Van Avermaet. Op de tweede klim van de dag, de Côte d’Hautvillers, trok Deceuninck-Quick-Step door in het peloton. Dat ging ten koste van ten koste een mogelijke concurrent: Caleb Ewan moest lossen. Ook BORA-hansgrohe stak een handje toe.

Tim Wellens in de aanval – foto: Cor Vos

Het tempo dat werd gehanteerd was hoog, te hoog voor Mike Teunissen. De geletruidrager reed in de heuvelzone in de staart van het peloton. Vooraan het peloton waren Wout van Aert en Steven Kruijswijk wel attent op de Côte de Champillon, waar Wellens ook nog de volle buit pakte. Dat was ruim een minuut voor het peloton, dat al flink uitgedund was.

Alaphilippe begint er vroeg aan…
In aanloop naar de steile Côte de Mutigny (900 meter aan 12,2%) was er even wat vind van de zijkant, maar waaiers leverde het niet op. Op de top van de Mutigny waren behalve bergpunten ook bonificaties (8, 5 en 2 seconden) te verdienen. Devenyns gooide het tempo de lucht in voor Alaphilippe, die vlak onder de top een vinnige demarrage eruit perste. Wellens won nog wel de bergsprint en de acht bonusseconden; vlak voor Alaphilippe. De twee seconden gingen naar Michael Woods.

De grootste slachtoffers van het werk van Deceuninck-Quick-Step waren Teunissen en Zakarin, die moesten lossen. Alaphilippe ging solo verder met een viertal achtervolgers: Maximilian Schachmann, Mikel Landa, Michael Woods en Alexey Lutsenko volgden op 25 seconden. Het peloton (onder aanvoering van Jumbo-Visma) reed daar niet ver achter en op tien kilometer van de meet werden de achtervolgers gegrepen.

… en maakt het solo af
Alaphilippe begon met een voorgift van vijftig seconden aan de laatste acht kilometer. De Fransman reed daardoor virtueel in het geel. Voor Mike Teunissen was de gele droom klaar; hij wist niet meer aan te sluiten in het overgebleven peloton. Diverse puncheurs zagen in het peloton kans op de ritwinst, dus lieten zij hun ploeggenoten achtervolgen. De voorsprong van Alaphilippe bleef echter schommelen rond de halve minuut.

De steile finale – foto: Cor Vos

In de oplopende slotkilometer hield de Franse klasbak stand. Met ferme pedaalslagen overleefde hij de steile passages in Épernay. Met 26 seconden voorsprong kwam hij over de finish, wat hem (door de bonificaties onderweg en aan de finish) ook de gele trui opleverde. Michael Matthews sprintte naar de tweede plek, voor Jasper Stuyven en Greg Van Avermaet.

Gaatje in het peloton
In het sprintende peloton was na de twaalfde plek in de daguitslag een gat van vijf seconden. Thibaut Pinot en Egan Bernal waren de klassementsmannen aan de ‘goede’ kant. Onder meer Geraint Thomas, Jakob Fuglsang en Steven Kruijswijk eindigden in de top-20, maar wel op een gaatje van vijf seconden.

Alaphilippe heeft in het klassement daardoor een voorsprong van 20 seconden op Wout van Aert en 25 seconden op Steven Kruijswijk en George Bennett. Teunissen moest naast zijn gele trui ook de groene trui afgeven. Peter Sagan is de nu de ‘echte’ drager van het groen, Tim Wellens draagt in de vierde rit de bollentrui en Wout van Aert behoudt het wit voor de beste jongere.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.