Tour 2019: Bernal neemt geel over na neutralisatie door noodweer
Egan Bernal - Foto: ASO / P. Ballet
vrijdag 26 juli 2019 om 17:43

Tour 2019: Bernal neemt geel over na neutralisatie door noodweer

Egan Bernal is de nieuwe drager van de gele trui in de Tour de France. In de vroegtijdig geneutraliseerde rit naar Tignes werden de tijden van doorkomst over de Col de l’Iseran aangehouden voor het samenstellen van het algemeen klassement. Op dat moment reed de Colombiaan van Ineos virtueel aan de leiding. Er werd geen ritwinnaar uitgeroepen.

Aanvankelijk zou het peloton in de tweede van drie grote Alpenetappes koersen van Saint-Jean-de-Maurienne naar wintersportgebied Tignes, een rit over 126,5 kilometer. Onderweg was het letterlijke hoogtepunt de beklimming van de Col de l’Iseran, het zogenoemde ‘dak van de ronde’ met 2770 meter boven zeeniveau. Na de l’Iseran zou dan een vrij lange afdaling naar de slotklim naar Tignes volgen. Extreme weersomstandigheden beslisten echter anders.

Vier sterke renners rijden meteen weg
Even voor twee uur zwaaide koersdirecteur Christian Prudhomme met zijn vlag, waarmee de rit op gang werd gebracht. Al meteen liep de weg omhoog, wat de eerste bewegingen in het peloton teweeg bracht. Michael Woods en Rui Costa roerden zich in de strijd om de ontsnapping, maar het eerste echte gaatje werd geslagen door Pello Bilbao, Jesus Herrada, Dan Martin en Vincenzo Nibali. Martin rondde als eerste de top van de Côte de Saint-André, de eerste klim van de dag.

Intussen probeerden meerdere renners de oversteek te maken naar de leidende vluchters, die al een half minuutje te pakken hadden. Op de wegen naar de Montée d’Aussois, de tweede klim, werd het viertal weer ingerekend, maar vervolgens scheidde een omvangrijke groep zich af van het peloton. Opnieuw waren Bilbao, Herrada, Martin en Nibali betrokken bij deze vlucht, waarin Rigoberto Uran (op 5:33) en Alejandro Valverde (op 5:58) de best geklasseerde renners waren.

De beklimming van de Montée d’Aussois betekende tevens de zwanenzang van Thibaut Pinot. De Fransman, vijfde in het klassement en ritwinnaar op de Tourmalet, liep gisteren een kwetsuur op aan zijn linkerbeen, maar besloot vandaag toch van start te gaan. In de beginfase meldde hij zich echter bij de medische wagen, waar men ook niet veel meer voor hem kon betekenen. Hevig ontroerd zette hij dan zijn fiets aan de kant om vervolgens in de ploegauto te stappen.

Caruso jaagt de bolletjestrui na
Vooraan passeerde Nibali’s ploeggenoot Damiano Caruso als eerste de top van de tweede én de derde klim van de dag. Hij was mee in die omvangrijke kopgroep, waarin drager van de bergtrui Romain Bardet ontbrak. Daardoor kon de Italiaan van Bahrain Merida, derde in de strijd om het bergklassement, gouden zaken doen vandaag. De vluchters hadden rond halfkoers twee minuten te pakken op het peloton met daarin gele trui Julian Alaphilippe.

In het peloton nam Ineos intussen de controle in handen. Jonathan Castroviejo voerde het treintje met daarin kopmannen Egan Bernal en Geraint Thomas naar de Col de l’Iseran, waar Dylan van Baarle het werk van zijn Spaanse ploeggenoot overnam. De Nederlander had zich immers laten terugzakken uit de kopgroep om het peloton verder uit te dunnen. Op tien kilometer onder de top van de l’Iseran bestond de ‘groep-gele trui’ uit nog amper twintig renners.

Steven Kruijswijk met Geraint Thomas en Emanuel Buchmann in het wiel – foto: Cor Vos

Op 7,5 kilometer onder de top draaide Van Baarle af en gaf het stokje over aan Wout Poels, die steeds meer mannen uit de kopgroep opraapte. Ook de ooit zo omvangrijke ontsnapping bestond immers uit steeds minder mannen. Met nog zes kilometer naar de top maakte Geraint Thomas zijn eerste move, maar Gregor Mühlberger dichtte het gaatje voor zijn kopman Emanuel Buchmann. Dan was het Steven Kruijswijk die een pijl afvuurde, waarmee de groep favorieten kraakte.

Bernal douwt door na aanval Kruijswijk
De Nederlander zag Thomas als eerste aanhaken en ook Bernal en Buchmann konden mee. De aanvallen legden gele trui Alaphilippe op het rooster. Het was vervolgens Bernal die doordouwde en in een ruk naar de laatste vroege vluchters Warren Barguil, Vincenzo Nibali, Simon Yates en Rigoberto Uran reed. Het antwoord van de uitbarsting van de Colombiaan, tweede in de stand, moesten Kruijswijk en Buchmann schuldig blijven, terwijl Thomas zich in hun wiel nestelde.

Op twee kilometer onder de top nam Bernal ‘virtueel’ de leiding over in het algemeen klassement. Alaphilippe moest steeds meer terrein prijsgeven, terwijl hij ook Thomas, Kruijswijk en Buchmann dichterbij zag komen in het klassement. Bernal bleef stug doortrappen, waarbij hij Barguil, Nibali, Yates en Uran achterliet. De Colombiaan van Ineos kwam als eerste over de top met een kleine minuut voorsprong op het groepje met Thomas, Kruijswijk en Buchmann.

Tourbaas Christian Prudhomme en Geraint Thomas na de neutralisatie – foto: Cor Vos

Alaphilippes schade bedroeg al twee minuten – kon de Fransman zich nog eens oprichten in de afzink door skiplaats Val d’Isère naar wintersportdorp Les Brévières? De weergoden bedachten een ander scenario. Door extreme weersomstandigheden was een deel van de route niet langer begaanbaar, waardoor de organisatie zich genoodzaakt zag de koers stil te leggen. De tijden van doorkomst op de Col de l’Iseran werden als uitgangspunt genomen voor het klassement.

Bernal neemt geel over van Alaphilippe
Daardoor nam Egan Bernal, die al ‘virtueel’ in het geel reed, de leiding in het klassement over van Julian Alaphilippe. Voor de Fransman kwam daarmee een einde aan zijn indrukwekkende ‘gele’ reeks, die al voortduurde sinds de achtste etappe met aankomst in Saint-Étienne. Ook na etappe drie, vier en vijf voerde hij het klassement al aan. Er werd geen ritwinnaar aangewezen, al zal Bernal ook als eerste in de uitslag de boeken ingaan.

In het klassement volgt Alaphilippe nu op 0:45, waarmee hij nu op de tweede plaats staat. Geraint Thomas is derde op 1:03, Steven Kruijswijk (op 1:15) en Emanuel Buchmann (op 1:42) maken de top-5 compleet als de Tour morgen verdergaat met de voorlaatste etappe naar Val Thorens.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.