Tour 2019: Jumbo-Visma superieur in ploegentijdrit Brussel, Teunissen houdt geel
foto: Cor Vos
zondag 7 juli 2019 om 16:44

Tour 2019: Jumbo-Visma superieur in ploegentijdrit Brussel, Teunissen houdt geel

Jumbo-Visma heeft op de tweede dag van de Tour de France 2019 de ploegentijdrit in Brussel gewonnen. De ploeg legde de 27,6 kilometer door de Belgische hoofdstad verreweg het snelst af. De gele trui blijft om de schouders van Mike Teunissen, die een belangrijke pion was in de trein.

Eerste tussentijd
Team Ineos begon als eerste ploeg aan de chrono in Brussel. De Britse formatie met kopmannen Geraint Thomas en Egan Bernal was een van de topfavorieten en dus was de tijd die zij reden direct een mikpunt voor alle andere ploegen. Zonder Wout Poels en Luke Rowe bereikte Ineos de finish aan het Atomium in 29:18, in 56,5 kilometer per uur.

Team Ineos – foto: Cor Vos

Astana (Jakob Fuglsang) verloor twintig seconden op Team Ineos en Groupama-FDJ (Thibaut Pinot) gaf na 27,6 kilometer slechts elf seconden toe op de sterrenformatie. Zij beperkten dus de schade. Voor het AG2R La Mondiale, Movistar, UAE Emirates en Trek-Segafredo was de schade groter, zij kregen bijna een minuut aan de broek.

Katusha-Alpecin en Team Sunweb kort
Een sterke prestatie was er van CCC. De ploeg van Greg Van Avermaet verloor slechts elf seconden. Katusha-Alpecin was bij de twee tussenpunten sneller dan Team Ineos, maar moest in de slotfase toch tijd toegeven. Zij kwamen met een achterstand van zes seconden over de meet. Team Sunweb hield gelijke tred met Katusha-Alpecin en verloor ook zes seconden, waarmee de Duitse formatie zich in de top van het klassement nestelde.

Adam Yates gaf in de ploegentijdrit twintig seconden toe op de tijd van Team Ineos, Vincenzo Nibali verloor met Bahrain Merida zestien tellen en EF Education First (Rigoberto Urán, Tejay van Garderen en Michael Woods) keek tegen een achterstand van acht seconden aan na de finish.

Secondenspel met Deceuninck-Quick-Step
Deceuninck-Quick-Step was erg goed op weg onderweg. De Belgische formatie leek in de slotmeters zelfs onder de tijd van Team Ineos te duiken, maar het werd net niet voor de thuisploeg. Uiteindelijk gaven Yves Lampaert en co slechts 82 honderdsten van een seconde prijs op Ineos.

foto: Cor Vos

De trein van Jumbo-Visma vliegt
Jumbo-Visma ging om 16.15 uur als laatste ploeg van start. De gevallen Dylan Groenewegen moest na tien kilometer al de rol lossen bij de andere zeven. Dat het hard ging, bleek wel aan het eerste tussenpunt. De gele trein was daar tien seconden sneller dan Katusha-Alpecin. Op weg naar het tweede tussenpunt liep de Nederlandse formatie nog eens drie seconden uit.

Dat was nog niet alles voor Jumbo-Visma. Zonder de gelosten Groenewegen, Amund Grøndahl Jansen en Laurens De Plus wisten de overige vijf daar nog een schepje bovenop te doen. Met maar liefst twintig seconden voorsprong wist het Team Ineos te verslaan, waarmee het een grote slag slaat in het klassement. Vooral kopman Steven Kruijswijk zal daar enorm blij mee zijn.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.