Tour 2019: Martin en Rowe uit koers gezet na incident

woensdag 24 juli 2019 om 21:45
Update

Tony Martin en Luke Rowe zijn uitgesloten van verdere deelname aan de Tour de France na een incident in de etappe naar Gap. De renners van respectievelijk Jumbo-Visma en Ineos kregen het met elkaar aan de stok tijdens de beklimming van de Col de la Sentinelle.

Op beelden uit de koers was te zien hoe Rowe aanzette om Martin aan de rechterkant van de weg wilde inhalen, waarna hem ogenschijnlijk de pas werd afgesneden door de Duitser. Daarbij kon de Welshman ternauwernood zijn fiets rechthouden en een botsing met het publiek vermijden. Rowe leek vervolgens uit te halen naar Martin. Na het herbekijken van de beelden werd besloten beide renners uit te sluiten van verdere deelname.

“Ze hebben besloten Tony en Luke uit de wedstrijd te halen”, reageerde teambaas Dave Brailsford van Ineos. “Het komt ongelooflijk hard aan. We hebben de videobeelden bekeken en er bestaat geen twijfel over dat Tony Luke wat afsneed. Hij vocht voor zijn plek, maar het was niet meer dan dat je ziet in de meeste andere wedstrijden. Het is een zware beslissing. Een gele kaart was op zijn plek geweest, maar een rode vind ik wel erg zwaar.”

‘We erkenden dat we fout waren en schudden elkaar de hand’
Rowe kon zijn teleurstelling nauwelijks onderdrukken. “Dit is het grootste sportevenement ter wereld. Het voelt nu alsof ik mijn ploegmaats én mezelf heb laten vallen. Tony en ik proberen allebei ons werk te doen, waarbij we wel eens de marges opzoeken. Het komt hard aan dat we allebei uit de wedstrijd zijn gehaald.”

De Welshman blikte nog kort terug op het incident. “Iedereen kon zien wat er gebeurde. We vochten voor onze plekken. Het was geen groot ding. Het gebeurde op veertien kilometer van de finish en de laatste kilometer hebben we samen afgelegd. We erkenden allebei dat we fout waren en schudden elkaar dan de hand. Meer was het niet, maar daarmee moeten we maar leven.”

‘Ze vonden het niet zo fijn dat we daar reden’
Jumbo-Visma-renners Mike Teunissen en Steven Kruijswijk reageerden al eerder op het voorval. “Ze waren aan het stoeien, volgens mij vonden ze het niet zo fijn dat wij daar reden. Ze wilden niks aan elkaar toegeven en dat zijn dan twee jongens, die elkaar geen ruimte willen geven. Maar dat heb je soms. Misschien was het de hitte, een beetje irritatie”, zei Kruijswijk net na de finish, toen de diskwalificatie nog niet bekend was.


Update – 20.33 uur

Jumbo-Visma heeft zich niet neergelegd bij de beslissing van de wedstrijdjury. Al kort na de uitspraak onderzocht de ploeg of ze in beroep konden gaan tegen de diskwalificatie van Tony Martin. Om half negen ’s avonds stapten de renner met ploegbaas Richard Plugge en perschef Ard Bierens in een teambusje en verlieten het rennershotel. De Duitser reageerde nog niet op het voorval.


Update – 20.52 uur

Ook Ineos bekijkt de mogelijkheden van een beroep. “We zijn teleurgesteld dat Luke Rowe is gediskwalificeerd in de Tour de France na een koersincident met Tony Martin. Samen met Jumbo-Visma bekijken we de mogelijkheden voor een beroep”, meldde de Britse formatie vanavond.


Update – 21.15 uur

Even na negen uur kwam het busje van Jumbo-Visma met daarin Tony Martin, Richard Plugge en Ard Bierens terug bij het hotel van de Nederlandse ploeg. “We komen net van Ineos. We hebben overleg gehad met Dave (Brailsford, red), de ploeg, Luke Rowe en Tony”, zei Plugge. “We gaan in beroep tegen deze beslissing. Wat ze hebben gedaan is niet handig, maar er zijn geen ongelukken gebeurd. Dat ze straf moeten krijgen, daar zijn ze het zelf ook over eens. Dat ze uit de Tour moeten, is wel erg zwaar. We kunnen tot morgenochtend elf uur beroep aantekenen.”

“Het is een eenmalig incident en daarvoor moeten ze worden gestraft, met bijvoorbeeld een gele kaart. Hierover zijn wij het met Ineos over eens, we hebben elkaar een hand gegeven.”


Update – 21.45 uur

Ook Rowe en Martin hebben gereageerd op het incident en de uitsluiting. “Het is niet goed wat we gedaan hebben, maar dit gebeurt in het wielrennen”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Wielernieuws

Materiaalzone