Tour 2019: Mike Teunissen spurt naar historische gele trui in Brussel

Door , zaterdag 6 juli 2019 om 16:51
Tour 2019: Mike Teunissen spurt naar historische gele trui in Brussel

foto: Cor Vos

Mike Teunissen heeft de eerste etappe in de Tour de France gewonnen. De Nederlander van Jumbo-Visma zag zijn kopman Dylan Groenewegen in de slotkilometer ten val komen en spurtte vervolgens naar de eerste gele trui in Brussel. Peter Sagan werd tweede, Caleb Ewan derde.

De Tour de France is begonnen! Rond het middaguur werden 176 coureurs in Brussel op gang geschoten om de 106de editie van de Ronde van Frankrijk te betwisten.

De eerste etappe bood kansen aan de sprinters om de eerste gele trui voor zich op te eisen. De 194,5 kilometer lange etappe van en naar Brussel was – op een beklimming van de Muur van Geraardsbergen na – nagenoeg vlak. De topfavorieten? Die luisterden naar de namen Dylan Groenewegen, Caleb Ewan en Elia Viviani.

Greg Van Avermaet grijpt de bolletjestrui
Direct nadat het startschot had geklonken, trokken vier coureurs eropuit: Xandro Meurisse, Natnael Berhane, Mads Würtz Schmidt en Greg Van Avermaet vormden de vroeg vlucht op zoek naar de bolletjestrui, die bovenop de Muur van Geraardsbergen vergeven werd.

Met een voorsprong van twee minuut op het peloton kwamen zij aan bij het wielerheiligdom. Berhane probeerde zijn vluchtgezellen te verrassen door aan de voet van de Muur te versnellen, maar Van Avermaet stelde orde op zaken: met Meurisse in zijn wiel kwam de Olympisch kampioen als eerste boven op de Muur. Zondag zal Van Avermaet in de bolletjestrui rijden tijdens de ploegentijdrit.

Het peloton op de Muur van Geraardsbergen – foto: Cor Vos

Koplopers worden teruggepakt, nervositeit in het peloton
Op dat moment had de Belg zijn taak voltooid: Van Avermaet liet zich weer afzakken, terwijl het vertrouwen ook langzaam wegebte bij de overige drie koplopers. Sterker nog, nog voor de tussensprint werden zij weer bij de kraag gegrepen door het peloton.

In het peloton bevond zich voor de tussensprint wat onrust. BORA-hansgrohe trok stevig door op een kasseienstrook, die voor materiaalpech bij onder andere Jasper Philipsen, Elia Viviani en Alexander Kristoff zorgde, maar ook voor een aantal breuken in het peloton. Echter, niemand raakte in paniek: de tussensprint werd gewonnen door Peter Sagan, terwijl de coureurs op achterstand niet veel later weer de aansluiting met het eerste peloton maakten.

Stéphane Rossetto trekt ten aanval
Een vreemde situatie in de koers vormde zich daarna. Er waren nog zeventig kilometer te rijden, maar er reed geen vroege vlucht meer voor het peloton om op te jagen. Stéphane Rossetto bood vervolgens soelaas. De Cofidis-coureur trok ten aanval en reed snel een voorsprong van twee minuten bij elkaar.

De Fransman moet de aanval voor de TV-minuten hebben gedaan, want Rossetto fungeerde in het laatste uur als kanonnenvoer voor het peloton. In het peloton controleerden Jumbo-Visma, Deceuninck-Quick-Step en Lotto Soudal de voorsprong van Rossetto.

Lotto Soudal en Jumbo-Visma controleren het peloton – foto: Cor Vos

Jakob Fuglsang komt ten val
Met het organiseren van de sprintersploegen kwam ook de gebruikelijk onrust, die al zo vaak zijn stempel drukte op de eerste week van de Tour de France. Zaterdag was het op twintig kilometer van de meet raak: Jakob Fuglsang kwam hard ten val en maakte vervolgens een aangeslagen indruk. De Deen bloedde uit zijn helm, maar wist mede door vier ploeggenoten op tien kilometer van de meet weer de aansluiting vooraan te maken.

Dylan Groenewegen ziet droom uiteenspatten
Op dat moment kwam er een einde aan de vlucht van Rossetto. Het peloton reed Brussel binnen en op de brede wegen kregen de ploegen genoeg ruimte om hun sprinttreintjes op de rails te krijgen. Jumbo-Visma wachtte lang met het brengen van Groenewegen. Op anderhalf kilometer van de meet raakte de Nederlandse ploeg ingesloten, hetgeen resulteerde in een valpartij. Groenewegen lag op het asfalt en hij zag zijn gele droom uiteenspatten.

Mike Teunissen grijpt eerste Nederlandse geel in dertig jaar
Mike Teunissen en Wout van Aert gingen daarentegen niet tegen de grond: zij konden zich namens Jumbo-Visma alsnog mengen in het sprintgeweld. Michael Matthews ging op tweehonderd meter van de finish aan, waarna hij gepasseerd werd door Peter Sagan en Caleb Ewan. In de slotmeters kwam daar ineens Teunissen opzetten, die op de meet Sagan van zich afhield. Als eerste Nederlandse geletruidrager in dertig jaar zal hij morgen aan de ploegentijdrit beginnen.

Mike Teunissen pakt de gele trui! – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

1 Reactie

Hemelrijk 6 juli 2019 om 18:15

Wat een roofdier, op de Afrikaanse savanne dienen alle welpen deze sprint te bestuderen, zo jaag je op een gele trui.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.