Tour 2019: Pinot wint op de Tourmalet, Alaphilippe en Kruijswijk houden stand
foto: Cor Vos
zaterdag 20 juli 2019 om 17:11

Tour 2019: Pinot wint op de Tourmalet, Alaphilippe en Kruijswijk houden stand

Thibaut Pinot heeft Frankrijk in extase gebracht door de eerste grote Pyreneeënrit te winnen. In de slotfase van de mythische Tourmalet reed hij weg uit de groep favorieten om vervolgens naar de winst te soleren. Julian Alaphilippe deed een extra duit in het zakje door de gele trui te behouden. Steven Kruijswijk verdedigde zijn derde plaats.

Vanmiddag koerste het peloton naar de mythische Tourmalet in de eerste grote bergetappe in de Pyreneeën. De parcoursbouwers hadden een korte route uitgetekend, want de koers was slechts 117,5 kilometer lang. Na ongeveer 48 kilometer begon de eerste grote col van de dag, de Col du Soulor. Vaak werd de Soulor beklimmen in combinatie met de nabijgelegen Col d’Aubisque, maar ditmaal voerde de route naar Luz Saint-Sauveur – aan de voet van de legendarische slotklim.

Nibali en Sagan zijn de eerste aanvallers
Door een protest tegen nieuwe varkensstallen werd het officiële startsein met enkele kilometers uitgesteld. Maar toen de route weer was vrijgegeven, kon om twee uur ’s middags stipt de koers dan alsnog worden afgetrapt. Verrassenderwijs waren de eerste twee aanvallers niet de eersten de besten; viervoudig groterondewinnaar Vincenzo Nibali liet het vuurtje ontbranden en hij kreeg gezelschap van Peter Sagan, al sinds de tweede dag de drager van de groene puntentrui.

Vroege vluchters Vincenzo Nibali en Peter Sagan – foto: Cor Vos

Vroeg na de start in Tarbes lag de Côte de Labatmale van vierde categorie, waar Nibali als eerste de top passeerde, maar dit was slechts een verkeersdrempel vergeleken bij wat nog komen zou. Intussen kwam vanuit het peloton een tegenreactie, waardoor even later liefst vijftien renners de oversteek konden maken. Total Direct Energie was het best vertegenwoordigd vooraan met Lilian Calmejane, Romain Sicard en Rein Taaramäe.

Naast eerdergenoemde namen bestond de kopgroep ook uit Alexis Vuillermoz, Matej Mohorič, die daarmee ploegmaat Nibali kwam vergezellen, Matthieu Ladagnous, Carlos Verona, Luis Léon Sánchez, Sergio Henao, Lennard Kämna, bolletjestrui Tim Wellens, het Katusha Alpecin-duo Ilnur Zakarin en Marco Haller, Guillaume Martin en Élie Gesbert. Hoogst geklasseerd was Martin op de 25e plaats in het klassement op 9:02 van gele trui Julian Alaphilippe.

Col du Soulor zorgt meteen voor problemen
De vluchters hadden aan de voet van de Col du Soulor ongeveer tweeënhalve minuut voorsprong te pakken op het peloton, waar Groupama-FDJ en Deceuninck-Quick Step de scepter zwaaiden. De klim zorgde meteen voor problemen in de kopgroep, waaruit Haller, Henao, Ladagnous en Taaramäe moesten lossen. Ook Sagan moest de anderen laten gaan. Wellens en Nibali waren de sterksten voorin en zij verdeelden de buit op de top.

Luis Léon Sánchez voert de lange ontsnapping aan – foto: Cor Vos

Ook in het peloton zakten enkelen door het ijs op de Col du Soulor. Romain Bardet was de eerste klassementsrenner die moest afhaken. En met Adam Yates ging de eerste renner uit de top-10 over boord. Ook voor Patrick Konrad, veertiende in het klassement, ging het te snel. Mede daarvoor verantwoordelijk was het strakke tempo dat de renners van Movistar aan hun collega’s oplegden. Yates en Konrad konden even later weer aansluiten, Bardet verloor steeds meer terrein.

Na de Soulor kon Élie Gesbert opnieuw aanhaken bij Wellens en Nibali, waarna zij met zijn drieën verder reden. Wellens ging zijn twee vluchtmakkers vooraf aan de tussensprint. Kort daarna maakten ook Calmejane, Sicard, Zakarin, Kämna en Sánchez weer deel uit van de kopgroep. Voor Peter Sagan waren de druiven toch niet heel zuur: de Slowaak moest op de Soulor lossen uit de vroege vlucht, maar uiteindelijk pakte hij toch nog wat sprintpunten vanuit het peloton.

Sicard probeert het solo
Na de tussensprint was het aftellen geblazen naar de voet van de Tourmalet. Het verschil tussen de kopgroep en het peloton was niet groot meer, waarna Romain Sicard het eens solo probeerde. Toen de wegen omhoog begonnen te lopen, werden steeds meer vroege vluchters ingerekend. Alleen Calmejane en Gesbert hielden stand tussen Sicard en het pak, waarin Movistar nog altijd het commando voerde.

Het peloton koerst vandaag naar ruim 2000 meter hoogte – foto: Cor Vos

Sicard sneed als eerste de voet aan van de Tourmalet, die deze Tour de France voor de 83e keer werd aangedaan. In de Tour van 1910 maakte de legendarische klim al deel uit van het parcours en bereikte Octave Lapize als eerste de top. Gesbert, onlangs al op dreef in La Route d’Occitanie, reed weg bij Calmejane en sloot op zestien kilometer van de finish aan bij Sicard. De renner van Arkéa Samsic beschikte over geweldige benen en ging alleen verder.

In het al stevig uitgedunde peloton ging het onderwijl opnieuw te hard voor Adam Yates en Patrick Konrad. Nadat zij ook op de Soulor op de rekker lagen, werden de Brit en de Oostenrijker ook op de Tourmalet al in een vroeg stadium gedropt. Maar zij waren niet de enige, want ook Guillaume Martin (25e) en Daniel Martin (elfde) kwamen in de problemen. Andrey Amador en later Marc Soler waren de boosdoeners, want zij legden het pak een messcherp tempo op.

Alle vluchters ingerekend
Op tien kilometer van de streep moest ook Gesbert inbinden, waarmee alle vroege vluchters weer waren bijgehaald. Het strakke tempo van zijn ploegmakkers zorgde er tevens voor dat ook Nairo Quintana in de problemen kwam. De Colombiaan was op de negende plek de best geklasseerde renner van Movistar, maar met Alejandro Valverde (twaalfde) en Mikel Landa (achttiende) had de Spaanse formatie nog twee troeven in de hand.

Julian Alaphilippe, Steven Kruijswijk en Egan Bernal op de Tourmalet – foto: Cor Vos

Voor Warren Barguil ging het niet snel genoeg op negen kilometer van de meet. De drager van de Franse kampioenstrui pakte meteen tien seconden op de groep favorieten. In de tussentijd hadden de renners van Ineos daarachter de kop overgenomen. David Gaudu zorgde samen met kopman Thibaut Pinot voor beweging bij de favorieten door een paar meter te pakken. De concurrentie liet zich echter niet verrassen.

Terwijl ook Richie Porte (vijftiende) en Enric Mas (vierde) terrein moesten prijsgeven en ook Barguil weer werd bijgehaald, hielden onder anderen Alaphilippe en ook Steven Kruijswijk nog altijd stand. Hij had bovendien nog de steun van George Bennett en Laurens De Plus. Gaudu legde er de pees op en leidde de groep naar de laatste drieënhalve kilometer. Toen grepen de geel-zware mannen van Jumbo-Visma de kop. De drie zware laatste kilometers moesten toen nog beginnen.

Pinot valt aan en grijpt de winst
Op ruim een kilometer voor de streep opende Emanuel Buchmann de debatten. De move van de renner van BORA-hansgrohe zorgde ervoor dat titelverdediger Geraint Thomas moest afhaken. Alleen gele trui Alaphilippe, Bernal, Kruijswijk, Landa en Pinot konden nog bijblijven. Met een snedige aanval schudde Pinot zijn andere concurrenten af in de slotfase van de klim om dan de zege op te strijken. Alaphilippe bleef Kruijswijk voor in de strijd om de tweede plaats.

Thomas hield, net als Rigoberto Urán, de schade beperkt en kwam een halve minuut na ritwinnaar Pinot over de finish. Daarmee behield hij zijn tweede plek. Urán schoof zelfs een plaatsje op en staat nu zevende. Voor Mas, Quintana en Yates was de schade groter. Mas verloor bijna drie minuten en zakte naar de tiende plaats. Quintana en Yates vielen weg uit de top-10 en staan nu respectievelijk veertiende en achttiende in het klassement.

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
20 juli 2019 17:19
Zeer sterk van Pinot. Goeie dag voor Jumbo-Visma ook. Dit gaat nog een heel spannende tour worden (hoop ik).

Om te reageren moet je ingelogd zijn.