Tour 2019: Tiesj Benoot tweede achter Daryl Impey na monstervlucht
foto: Cor Vos
zondag 14 juli 2019 om 17:31

Tour 2019: Tiesj Benoot tweede achter Daryl Impey na monstervlucht

Daryl Impey heeft de negende etappe van de Tour de France gewonnen. De Zuid-Afrikaan was na ruim 170 kilometer in Brioude de beste van een monstervlucht. Hij versloeg Tiesj Benoot in een sprint met twee. Op de laatste klim van de dag maakten de twee zich los van de medevluchters.

De etappe kon op deze Quatorze Juillet niet beter beginnen voor de Fransen met Julian Alaphilippe in de gele trui. Kort na de start in Saint-Étienne sprong hij zelfs mee in een aanvalspoging, maar die kreeg geen ruimte. Ook renners als Wout van Aert, Dylan van Baarle en bollentruidrager Tim Wellens lieten zich zien. Alleen kwamen zij niet weg.

Abandon De Marchi, monstervlucht rijdt weg
Slecht nieuws was er voor Alessandro De Marchi, die vroeg in de rit ten val kwam op zijn gezicht en afgevoerd moest worden naar het ziekenhuis. Ondertussen ging de koers gewoon door en reden veertien renners weg: Tiesj Benoot (Lotto Soudal), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Simon Clarke (EF Education First), Anthony Delaplace (Arkéa-Samsic), Iván García en Jan Tratnik (Bahrain Merida), Jesús Herrada (Cofidis), Daryl Impey (Mitchelton-Scott), Tony Martin (Jumbo-Visma), Oliver Naesen (AG2R La Mondiale), Lukas Pöstlberger (BORA-hansgrohe), Nicolas Roche (Team Sunweb), Romain Sicard (Total Direct Energie) en Jasper Stuyven (Trek-Segafredo).

Martin en Naesen op kop – foto: Cor Vos

Zij kregen de ruimte en reden meer dan zes minuten weg. Marc Soler (Movistar) en Rui Costa (UAE Emirates) hadden de slag gemist, maar gingen toch in de achtervolging. Op de Mur d’Aurec-sur-Loire van 1e categorie wist Soler toch aan te sluiten vooraan. Benoot pakte op de top de bergpunten weg, ter verdediging van de trui van Wellens. Ondertussen liep de voorsprong op richting de tien minuten.

Chasse patate Rui Costa

Rui Costa hing na de top van de Mur d’Aurec op een kleine halve minuut, maar op het plateau dat volgde vocht hij een eenzame strijd tegen een goed draaiende kopgroep. Beetje bij beetje verloor de Portugees tijd, waardoor het een pijnlijke chasse patate werd voor Costa. In het peloton hield het Deceuninck-Quick-Step van Alaphilippe het peloton onder controle, continue op tien minuten van de koplopers.

Alaphilippe genoot van een ‘rustdag’ in het geel – foto: Cor Vos

Solo Pöstlberger komt te vroeg
Vooraan won Edvald Boasson Hagen de tussensprint en Daryl Impey de bergsprint op Côte des Guillaumanches, van derde categorie. Net na die klim was het even hommeles in de kopgroep, maar de orde werd snel hersteld. Op een pukkel op 45 kilometer van de finish sloeg de kopgroep wel uit elkaar. Pöstlberger sprong weg en ging met een voorsprong de afdaling in. In de vallei richting de voet van de laatste klim van de dag (Côte de Saint-Just) liep de Oostenrijker van BORA-hansgrohe uit naar een kleine minuut.

Achter hem werd slag om slinger aangevallen op het golvende traject richting de Saint-Just (3,6 km aan 7,2%). Een groep met Naesen, Tratnik, Soler, Impey, Stuvyen, Roche en Benoot wist op de slotklim snel Pöstlberger te achterhalen. Roche hield het tempo hoog en kreeg enkel Benoot met zich mee. De verschillen bleven klein, waardoor Tratnik op een gaatje bleef en Impey met een ferme demarrage de sprong kon maken naar het kopduo.

Benoot vs. Impey
Op de top was het verschil tussen het trio Impey, Benoot, Roche en een groepje met Naesen en Stuyven veertien seconden. Acht kilometer voor de meet was het Benoot die met een demarrage Roche overboord gooide. Enkel Impey kon volgen, maar de achtervolgers waren nog alles behalve kansloos. De groep-Stuyven kwam tot op veertien seconden.

Benoot en Impey bleven goed samenwerken, waardoor de voorsprong groeide. In de wetenschap dat de Zuid-Afrikaanse kampioen over de beste sprint beschikte, koos de Belg het wiel van Impey. Benoot speelde het op de verrassing, maar hij was niet opgewassen tegen Impey.

foto: Cor Vos

Team Ineos neutraliseert aanval Bardet
Het peloton begon met een achterstand van ruim veertien minuten aan de klim van de Saint-Just. Romain Bardet koos voor de aanval, want de finish lag in zijn geboorteplaats Brioude. Daarnaast wilde hij een deel van zijn twee minuten achterstand goedmaken. George Bennett en Richie Porte glipten slim mee, maar de trein van Team Ineos wist het drietal weer in te halen. Het uitgedunde peloton met favorieten reed daarna relatief rustig naar de finish.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.