Tour 2019: Tweede ritzege Simon Yates, top van het klassement schuift in elkaar
foto: Cor Vos
zondag 21 juli 2019 om 16:58

Tour 2019: Tweede ritzege Simon Yates, top van het klassement schuift in elkaar

Simon Yates heeft in de vijftiende etappe zijn tweede ritzege van de Tour de France geboekt. De Brit was na een bergetappe van 185 kilometer de beste op de klim van de Prat d’Albis in Foix. Bij de favorieten was Thibaut Pinot de aanstichter van een spektakelstuk. Julian Alaphilippe brak voor het eerst, maar hij behoudt wel het geel.

Razendsnel begin zorgt voor grote kopgroep
De openingsfase was gekkenwerk met een eerste koersuur (alles behalve vlak) waarin 47 kilometer afgelegd werd. Slag om slinger werd gedemarreerd, maar een kopgroep kwam niet weg. Na bijna zestig kilometer koers reed op de eerste klim van de dag dan toch een mini-peloton aan vluchters los van het peloton.

Het werd een groep van 36 renners, met als belangrijkste namen Nairo Quintana (14e algemeen op 7:19), Bauke Mollema (15e op 9:03) en Daniel Martin (16e op 9:50). Ook was de aanwezigheid van sterke klimmers als Romain Bardet, Vincenzo Nibali, Simon Yates en Ilnur Zakarin opvallend. Daarnaast hadden veel kopmannen een mannetje meegestuurd. Team Ineos, Deceuninck-Quick-Step en Lotto Soudal hadden niemand mee.

foto: Cor Vos

Ploeg-Alaphilippe controleert
Deceuninck-Quick-Step controleerde na de eerste klim het peloton op 2:30 van de kopgroep. Dat liep richting de Port de Lers van eerste categorie op naar 3:30. Daar brak de kopgroep in stukken uiteen, met Mollema en Nibali als vroege lossers. Ook Quintana had problemen om bij het voorste deel van de kopgroep (21 man) te blijven. Wel liep de voorsprong hier op naar boven de vijf minuten.

Julian Alaphilippe werd de eerste twee beklimmingen lang bijgestaan door drie helpers: Dries Devenyns, Yves Lampaert en – ja wel – Elia Viviani. De Spanjaard Enric Mas moest al vroeg lossen en kon weinig werk opknappen. Het werk van de blauwe brigade was wel nodig, omdat Quintana virtueel de top-5 binnendrong. Met ongeveer 4:30 voorsprong begon de kopgroep aan de voorlaatste klim van de dag, de Mur de Péguère (9,3 km aan 7,9%) van eerste categorie.

Loeisteile Mur de Péguère
Simon Geschke begon solo aan de steile stukken boven de 13% op de Péguère en hij hield knap stand. In het peloton nam Team Ineos daar het commando over, maar was het Mikel Landa die de eerste versnelling plaatste. Jakob Fuglsang probeerde mee te springen, maar de Deen zakte terug in de selecte favorietengroep. Daar bepaalde Laurens De Plus het tempo voor Steven Kruijswijk. Dat ging te hard voor Pinot-knecht David Gaudu.

Nog voor de top van de Péguère maakte Simon Yates de sprong naar Geschke, al waren de bergpunten daar voor de Duitser. Bardet, Lutsenko, Reichenbach en Quintana zaten op een klein gaatje. Landa werd kort onder de top opgewacht door de teruggewaaide ploegmaat Soler en later ook nog door Amador. Zij gingen met 25 seconden voorsprong op de favorietengroep de afdaling richting de voet naar de Prat d’Albis in.

Het drietal van Movistar liep zelfs uit naar meer dan een minuut op de favorieten, terwijl aan kop Yates en Geschke met 1:40 voorsprong op de groep-Bardet aan de slotklim begonnen. Jumbo-Visma kreeg in de achtervolging op Landa bijval van Astana, Groupama-FDJ en BORA-hansgrohe, waardoor het gat weer kleiner werd.

Spektakel op de slotklim
Landa moest vroeg op de Prat d’Albis solo verder, maar hij sloot daar snel aan bij de groep-Bardet waar ook Quintana nog zat. Simon Yates besloot om op 8,7 kilometer van de top naamgenoot Geschke achter zich te laten. Daarachter bleef alleen Landa over; hij loste Kämna en Bardet.

Yates op weg naar de ritwinst – foto: Cor Vos

Bij de favorieten had Kruijswijk alleen nog hulp van Bennett, die het tempo wel de hoogte in gooide. Opnieuw bleef alleen een selecte groep over, zoals op de Tourmalet. Een versnelling van Groupama-FDJ schakelde vervolgens Bennett, Barguil en Urán uit.

Het was de inleiding van een demarrage van Pinot, die alleen gevolgd kon worden door Bernal, Buchmann en Alaphilippe. Een groepje met Kruijswijk, Thomas en Fuglsang moest passen en volgden op ruim een halve minuut. Een nieuwe versnelling van Pinot deed Alaphilippe dan toch passen. Enkel Bernal en Buchmann konden de Tourmalet-winnaar volgen.

Pinot opent de aanval, Alaphilippe kraakt
Een derde demarrage van Pinot was funest voor Buchmann en een vierde (!) versnelling bleek te veel voor Bernal. Alaphilippe zakte op dat moment terug in de groep met Thomas en Kruijswijk, op vier kilometer van de meet. Pinot wist met zijn moordende tempo aan te sluiten bij Landa, dat was een minuut achter de ontsnapte Yates.

Kruijswijk zag virtueel Pinot en Bernal over zich heen komen in het klassement, dus plaatste de Nederlander op drie kilometer een aanval in de achtervolgende groep. Veel schade richtte dat niet aan, ook niet bij een strijdende Alaphilippe. Twee kilometer onder de top brak de gele trui wel na een aanval van Thomas die alleen gevolgd kon worden door Kruijswijk, Valverde en Porte. Het veld was volledig uit elkaar geslagen.

Alaphilippe ziet de concurrentie naderen – foto: Cor Vos

Beste zes binnen 2:14 van elkaar
Pinot en Landa kwamen uiteindelijk op 33 seconden achterstand van Yates over de finish, achttien seconden voor Buchmann en Bernal. De groep met Kruijswijk en Thomas gaf 1:22 toe op Yates. Alaphilippe kwam met een achterstand van 1:50 over de finish.

Onder de streep komt het erop neer dat Alaphilippe Thomas ziet naderen tot op 1:35. Ook Kruijswijk (derde op 1:47) en Pinot (vierde op 1:50) staan ook nog binnen de twee minuten. Bernal (vijfde op 2:02) en Buchmann (zesde op 2:14) zijn eveneens dichterbij gekomen. Landa is de nieuwe nummer zeven, maar wel al op 4:54 achterstand van het geel.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.