Tour 2019: Voorbeschouwing etappe naar Nancy

dinsdag 9 juli 2019 om 08:00
Tour 2019: Voorbeschouwing etappe naar Nancy

foto: Cor Vos

Na de lastige aankomst in Épernay, is het ditmaal wellicht aan de sprinters als de Tour koerst van Reims naar Nancy (213,5 km). Veel rappe mannen zullen revanchegevoelens koesteren na de openingsrit. Of gooit de Côte de Maron de koers in de war? WielerFlits blikt vooruit!

Wie wint etappe 4 van de Tour 2019?
  • Dylan Groenewegen 2.80
  • Elia Viviani 3.20
  • Caleb Ewan 5.50

Parcours

In etappe vier zijn de sprinters weer aan zet. Vertrekken doen we vanuit Reims, de stad waar we ook tijdens de tweede rit al eens passeerden en waar vooral André Greipel goede herinneringen zal koesteren. Hij was er in 2014 de meest recente etappewinnaar.

De renners trekken vrijwel meteen oostwaarts en vinden onderweg amper noemenswaardige hindernissen. Met de Côte de Rosières en de Côte de Maron liggen onderweg twee klimmetjes van vierde categorie op de route, maar om de sprinters daar overboord te gooien moet er toch een klein wonder gebeuren. Hoewel, de Côte de Maron (3,1 km aan 5,1 procent) ligt op amper vijftien kilometer van de aankomst. Wie gelost wordt, heeft niet bijster veel tijd om terug te keren.

Toch verwacht Tourdirecteur Christian Prudhomme hier ‘gewoon’ een massasprint. De laatste anderhalve kilometer bevat geen bochten meer en gaat zelfs lichtjes bergaf, dus zal deze sprint in Nancy aan een bijzonder hoog tempo gebeuren.

Trentin klopt Sagan met minimaal verschil in 2014 – foto: Cor Vos

Nochtans staat Nancy meestal bekend om zijn lastigere etappes, getuige prestigieuze ritwinnaars als Fausto Coppi, Joop Zoetemelk, Bernard Hinault en Phil Anderson. De etappe die Zoetemelk in 1973 won, was zelfs nagenoeg identiek aan die van dit jaar. Matteo Trentin was in 2014 de laatste die zijn handen in Nancy in de lucht gooide. De Italiaan van het toenmalige Omega Pharma-Quick Step overleefde de lastige finale en versloeg Peter Sagan met minimaal verschil.


Start: 12.10 uur in Reims
Finish: 17.10-17.37 uur in Nancy


Favorieten

Ondanks de Côte de Maron op vijftien kilometer voor de finish gaan we ervan uit dat de wedstrijd uitmondt in een massasprint. Teveel ploegen hebben hier belang bij na de chaotische openingsrit in Brussel. Toch wordt het oppassen voor de mannen. Opnieuw liggen hectiek en dus valpartijen op de loer. Aan de treintjes van de sprinters de taak om samen te blijven en de kopmannen naar de finish te loodsen.

Dylan Groenewegen – foto: Cor Vos

Wellicht is Dylan Groenewegen de snelste sprinter in het peloton. De Nederlander kan bouwen op een sterke lead-out met onder anderen Amund Grøndahl Jansen en Mike Teunissen en bovendien leefde zijn ploeg Jumbo-Visma de eerste dagen op een gele wolk. Een harde smak in de eerste rit gooide zijn eigen ambities in de war, maar als hij voldoende hersteld is moet hij de concurrentie te snel af kunnen zijn. Een mooie kans om zijn eerste ritzege in deze Tour te pakken!

In de door Mike Teunissen gewonnen openingsrit was Caleb Ewan al dichtbij de etappezege. Op de luchtbeelden was echter goed te zien dat de Australiër enkele malen moest inhouden doordat hij ingesloten was. Hij kon zich qua snelheid meten met Teunissen en Peter Sagan, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de derde plek. The Pocket Rocket wist de snelle mannen dit jaar al meermaals te kloppen en moet ook hier kunnen meespelen om de ritwinst.

Zijn naam is al gevallen. Peter Sagan bleef uit de problemen in de openingsetappe en leek daarin Sonny Colbrelli af te houden van de etappezege. Dat was echter buiten Mike Teunissen gerekend, die sterk kwam opzetten op de licht oplopende finale en de winst weggriste voor de neus van de Slowaak. Dat het met zijn benen wel snor zit, is wel gebleken. De Côte de Maron moet normaal gesproken niet voor problemen zorgen, waardoor hij fris aan de sprint kan beginnen.

Caleb Ewan – foto: Cor Vos

Hetzelfde geldt voor Michael Matthews. De Australiër van Sunweb streed eveneens mee om de winst in de eerste rit, maar kwam tekort om ook daadwerkelijk de zege naar zich toe te trekken. Zijn vorm lijkt evenwel goed, want ook in de ploegentijdrit hield hij goed stand en was hij bij de eerste vier finishers. Daarom mogen we ook hem zeker scharen bij de favorieten voor deze vierde etappe.

Al zevenmaal reed Giacomo Nizzolo de Giro d’Italia en ook in de Vuelta a España stond hij al aan het vertrek, maar de Tour is nieuw terrein voor hem. Toch koerste hij in de openingsrit al meteen naar een veelbelovende vierde plek. Hoewel de eerste vijf plekken leken vergeven aan Teunissen, Sagan, Ewan, Colbrelli en Matthews, kwam de Italiaan van Dimension Data nog sterk opzetten in de laatste tientallen meters. Dat belooft alvast wat.

Elia Viviani zag zaterdag een korte klassering in het water vallen, mede doordat hij ternauwernood overeind wist te blijven in de sprint nadat hij moest uitwijken voor Caleb Ewan. Normaal gezien vormt de Côte de Maron geen groot obstakel voor de Italiaan van Deceuninck-Quick Step en dus mogen we hem verwachten in de finale. Kan hij zijn treintje met bijvoorbeeld Maximiliano Richeze en Michael Mørkøv op de rails houden?

Peter Sagan rijdt in de groene trui – foto: Cor Vos

Sonny Colbrelli, Alexander Kristoff en Matteo Trentin moeten het normaal gesproken hebben van de zwaardere koersen, maar mocht de Côte de Maron voor de nodige problemen zorgen bij de topsprinters kunnen de Italianen en de Noor meespelen om de ritzege. Zaterdag waren ze alledrie in elk geval al bij de beste vijftien renners. Tot slot willen we ook nog de naam van Christophe Laporte aanstippen. De Cofidis-renner is een man om rekening mee te houden in de sprint.

Wie wint etappe 4 van de Tour 2019?
  • Dylan Groenewegen 2.80
  • Elia Viviani 3.20
  • Caleb Ewan 5.50

Favorieten volgens WielerFlits
**** Dylan Groenewegen
*** Caleb Ewan, Peter Sagan
** Michael Matthews, Giacomo Nizzolo, Elia Viviani
* Sonny Colbrelli, Alexander Kristoff, Christophe Laporte, Matteo Trentin

Tour 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

Het startsein in Reims wordt onder overwegend zonnige omstandigheden gegeven aan 19 °C. De matige wind waait uit het noordoosten aan windkracht 3. In finishplaats Nancy loopt het kwik verder op tot zo’n 23 °C. De verwachte kans op neerslag is nihil.

De etappe wordt opnieuw live uitgezonden door NPO1 (vanaf 14.10 uur), Sporza op één (vanaf 14.15 uur) en Eurosport 2 (vanaf 12.00 uur). Niet in de gelegenheid om de etappe op televisie te volgen? Op WielerFlits mis je geen moment van de koers in onze liveblog!


Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.