Tour 2019: Voorbeschouwing etappe naar Toulouse

dinsdag 16 juli 2019 om 19:00
Tour 2019: Voorbeschouwing etappe naar Toulouse

foto: Cor Vos

De Tourkaravaan maakt zich op voor de Pyreneeën, maar in de elfde etappe wordt het peloton nog gespaard. De elfde rit van de Ronde van Frankrijk is namelijk een typische overgangsetappe. Wordt het een halve rustdag of wordt er tussen Albi en Toulourse toch weer oorlog gemaakt? WielerFlits kijkt alvast vooruit.

Wie wint de Touretappe naar Toulouse?
  • Dylan Groenewegen 2.60
  • Elia Viviani 3.10
  • Caleb Ewan 5.25

Parcours

De dag na de eerste rustdag heeft de ASO gekozen voor een (relatief) korte maar vlakke etappe. Albi was al de uitvalsbasis voor de rustdag en hier begint ook de elfde etappe. Het lijkt op het eerste gezicht een rit voor de sprinters.

Albi is een grote studentenstad met meer dan zesduizend studenten die verspreid zijn over achttien verschillende hogeronderwijsinstellingen. Lilian Calmejane van Total Direct Energie zal zich er thuis voelen, Albi is namelijk zijn woonplaats. Na een kus en een zwaai naar familie en vrienden vertrekt het peloton vanuit Albi in zuidwestelijke richting naar Toulouse.

Dat gebeurt niet in een rechte lijn, maar wel via twee mooie extra lussen. Onderweg liggen twee klimmetjes: de Côte de Tonnac (3,6 km aan 4,9%) en de Côte de Castelnau de Montmiral (2,5 km aan 3,8%) zullen geen indruk maken. In Gaillac is halverwege de rit de tussensprint.

foto: Cor Vos

Naarmate Toulouse nadert blijft het parcours een beetje golven. Met de Pyreneeën voor de deur zullen de toppers voor het klassement de benen sparen, maar misschien dat een puncheur nog probeert om de meute te verrassen in de slotfase. Zes kilometer voor de streep wordt Toulouse al binnengereden, waarna aan kilometerpaal 167 de finish is getrokken. Of Toulouse een sterke band heeft met de Tour? Nou, in de allereerste editie in 1903 was er al een finish in de roze stad. Ville rose, omdat op veel gebouwen in de stad en daaromheen gebruik wordt gemaakt van rode bakstenen, die in het felle zonlicht allemaal roze worden.

Maar helaas voor de Italianen in het peloton zal in Toulouse niet gestreden worden om een roze trui. Wat wel op het spel staat is de ritwinst. De slotkilometer is allesbehalve rechtdoor. Er zitten nog twee behoorlijke bochten naar links in, niet haaks, maar positionering kan hier zeker invloed hebben op het eindresultaat. Pas vijfhonderd meter voor de finish kun je de eindstreep zien. De winnaar treedt in de voetsporen van Mark Cavendish, die in 2008 in de regen won.


Start: 13.35 uur in Albi
Finish: Tussen 17.20 en 17.45 uur in Toulouse


Favorieten

Bij Jumbo-Visma kan het feest momenteel niet op. Steven Kruijswijk staat er prima voor in het algemeen klassement en ook wat ritzeges betreft kan het niet op. Mike Teunissen, Wout van Aert en Dylan Groenewegen wonnen ieder een sprint. Voor wie het in Toulouse zal zijn? Het blijft afwachten hoe hij de hellinkjes in de slotfase verteert, maar Groenewegen lijkt toch de grootste kans op succes. Als hij een goede dag heeft zal hij op pure snelheid moeilijk te kloppen zijn.

Laat Groenewegen Jumbo-Visma opnieuw juichen? – foto: Cor Vos

Elia Viviani moest in Albi tot zijn eigen ongeloof het hoofd buigen voor Wout van Aert, maar in Toulouse krijgt hij een nieuwe kans op Tourglorie. We mogen niet vergeten dat hij in de etappe naar Nancy al victorie kraaide, dus de druk is er bij hem wel af. Alles wat hij nog kan winnen is bonus. Aan snelheid ontbreekt het bij de Italiaan niet, en de heuveltjes in de finale moeten geen probleem voor hem zijn.

Elia Viviani – foto: Cor Vos

Bij Caleb Ewan is het vooralsnog een kwestie van net niet. Hij stond al vier keer op het dagpodium, maar nooit als winnaar. Daar wil hij graag verandering in brengen, en daar heeft hij ook alle kwaliteiten voor. Qua snelheid hoeft hij weinig onder te doen voor de Groenewegens van deze wereld en daarnaast staat hij te boek als iemand die zijn hand niet omdraait voor de korte hellingen die er in de slotfase liggen. Hij gaat normaliter fris aan de sprint beginnen. Kan de pocketsprinter het nu waarmaken?

foto: Cor Vos

Groenetruidrager Peter Sagan mag in het lijstje sprinters ook niet ontbreken. Nee, zo snel als de hierboven genoemde heren is hij niet, maar hij zal desondanks weer een ereplaats kunnen behalen. En een uitschieter valt bij de drievoudig wereldkampioen ook nooit uit te sluiten. Datzelfde geldt voor de enige man die naast Sagan ook de groene trui heeft weten te veroveren, Michael Matthews. In Albi werd echter wel duidelijk dat hij zeker niet zo snel is als de sprintconcurrenten, dus of Sunweb nu weer een lead-out voor hem op poten wil zetten..?

Matthews en Sagan lijken meer gebaat bij iets lastigere aankomsten – foto: Cor Vos

Bij UAE Emirates is het de vraag wie gaat sprinten. Krijgt Jasper Philipsen nog een kans of is het toch aan Alexander Kristoff om te scoren? Beide rappe mannen hebben al ereplaatsen verzameld en de Noor was zelfs al heel dichtbij een ritzege. Hierdoor krijgt Kristoff lichtjes het voordeel van de twijfel, maar Philipsen zou zijn plaats net zo goed in kunnen nemen.

In Nancy was Kristoff al zeer dicht bij een overwinning – foto: Cor Vos

Tot slot hebben we de echte outsiders voor u in de aanbieding. Denk aan lieden als Sonny Colbrelli (al twee keer vierde en een keer vijfde), Giacomo Nizzolo (een vierde plaats in Brussel is zijn voorlopige hoogtepunt), Matteo Trentin (al eens derde, maar toch meer gebaat bij zwaardere etappes) en Jasper Stuyven (idem dito). Het zijn coureurs die ongetwijfeld weer gaan meedoen, maar winnen is een ander paar mouwen. Andrea Pasqualon en topsprinter van weleer André Greipel kunnen misschien ook een ereplaats uit de brand slepen. Kan de Duitser misschien nog een keer zijn turbodijen aanwenden?

Wie wint de Touretappe naar Toulouse?
  • Dylan Groenewegen 2.60
  • Elia Viviani 3.10
  • Caleb Ewan 5.25

Favorieten volgens WielerFlits
**** Dylan Groenewegen
*** Caleb Ewan, Elia Viviani
** Peter Sagan, Alexander Kristoff, Michael Matthews
* Sonny Colbrelli, Matteo Trentin, Jasper Stuyven, Giacomo Nizzolo

Tour de France 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en tv

Albi en Toulouse staan bekend als steden waar het in de zomer doorgaans best warm kan zijn. Volgens de laatste voorspellingen wordt het een graad of 31, terwijl de zon vrij spel heeft om te schijnen. Genoeg drinken zal dus belangrijk zijn voor de renners. ’s Avonds trekt de wind wat aan, maar dan zitten de coureurs alweer lang en breed in het hotel.

De etappe naar Toulouse is vanaf 14.10 uur live te volgen op NPO1 en Sporza. Eurosport 1 is er al bij vanaf het begin, om precies te zijn om 13.14 uur. Niet in de gelegenheid om de etappe op televisie te volgen? Op WielerFlits mis je geen moment van de koers in onze liveblog!


Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.