Tour 2019: Voorbeschouwing heuveletappe naar Brioude
foto: Cor Vos
zondag 14 juli 2019 om 08:00

Tour 2019: Voorbeschouwing heuveletappe naar Brioude

Quatorze Juillet! De Franse feestdag! De negende rit van de Tour begint waar de achtste eindigde, namelijk in Saint-Étienne. In westelijke richting maakt het peloton vaart voor een heuvelige dag, waarop het geen moment echt vlak is. Alsof het zo moet zijn, begint met Julian Alaphilippe een Fransman in de gele trui. WielerFlits blikt vooruit!

[unibet title=”Wie wint de Touretappe naar Brioude?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]

[/unibet]

Parcours

Twee jaar geleden nog wist Warren Barguil voor een Franse jubelstemming te zorgen door namens Team Sunweb de etappe naar Foix op zijn naam te schrijven. Hij wist daarmee een Franse droogte van twaalf jaar weg te vegen. Het was tot dan toe namelijk van 14 juli 2005 geleden dat een Fransman op de nationale feestdag won: David Moncoutié zegevierde destijds in Digne. De allereerste Franse zege op Quatorze Juillet dateert van 1906, toen Georges Passerieu in Marseille de winst pakte. Als een thuisrijder vandaag weet te winnen, betekent het de dertigste Franse zege op 14 juli in de Tour de France.

Het moet gebeuren op weg naar Brioude. Al na 35 kilometer doemt de eerste echte klim op, namelijk de Mur d’Aurec-sur-Loire van eerste categorie. Deze is 3,2 kilometer lang en kent een bijzonder hoog stijgingspercentage, namelijk 11 procent gemiddeld. Daarna blijven de renners op een plateau en golft het parcours verder op en neer. De tussensprint ligt na 92 kilometer in Arlanc, waarna direct de Côte de Guillaumanches (3e categorie) begint. Het parcours is dan al bijna in Brioude, maar het maakt nog een zuiderlijk ommetje richting een klimmetje.

Is de slotfase dan wel vlak? Nee, ook dat niet. Vijftien kilometer voor de eindstreep ligt de Côte de Saint-Just, 3,6 kilometer lang aan een gemiddelde van 7,2%. De organisatie heeft de klim aangemerkt als Bonification Point, dus er zijn naast bergpunten ook bonificatieseconden (8, 5 en 2 seconden) te verdienen voor de eerste drie renners. De top ligt op 12,5 kilometer van de finish. Daarna gaat het in dalende lijn richting de streep, waar mogelijk een sprint op hoge snelheid wacht van de snelle puncheurs. De finale biedt ook zeker kansen voor de renner die alleen de top van de Saint-Just weet te bereiken.

Hoewel grote bergen uitblijven, is deze rit bijna ‘opgedragen’ aan Romain Bardet. Brioude is immers zijn geboorteplaats. Het is pas de tweede keer dat de Tour Brioude aandoet. Eerder was dat het geval in 2008, toen in de stad in de Haute-Loire een etappe begon. Naast Bardet is Brioude ook de thuisstad van MTB-downhiller Amaury Pierron (won vorig jaar de World Cup Downhill) en rugbyer Jessy Trémoulière (beste van de wereld in 2018).


Start: 13.05 uur in flag-fr Saint-Étienne
Finish: 17.19 en 17.41 uur in flag-fr Brioude


Favorieten

Meerdere scenario’s kunnen worden geschreven op het parcours naar Brioude, waarop het de hele dag op- en afgaat. Aanvallers hebben kansen in deze etappe, maar als het peloton samen blijft, kunnen we een mooie finale verwachten waarin kansen liggen voor de betere sprinters en misschien zelfs wel voor de sterkere dalers. De Franse renners zullen extra gebrand zijn op een ritzege vanwege Quatorze Juillet.

Julian Alaphilippe

Julian Alaphilippe – foto: Cor Vos

Dan komen we al snel uit bij Julian Alaphilippe. De Fransman stal al menigmaal de harten van zijn landgenoten. Tijdens de lopende editie van de Tour was hij al de beste in de etappe naar Épernay en droeg hij drie dagen de gele leiderstrui. Op weg naar Saint-Étienne toonde hij zich opnieuw aanvalslustig, wat hem de gele trui opleverde. Als in de finale van deze negende etappe de sterkste renners overblijven, is het goudhaantje van Deceuninck-Quick-Step een van de belangrijkste kanshebbers om te winnen. Een Franse ritzege in de gele trui op de Franse feestdag, dat is de droom van de Republiek!

Een van de renners die daarvoor een stokje zou kunnen steken is Wout van Aert. De Belg laat een verbluffende indruk achter in de Tour, waarin hij met Jumbo-Visma al de ploegentijdrit won en in Colmar nipt naast het dagsucces greep. Net zo indrukwekkend zijn de wattages die hij trapt. Zelfs zijn vermogensmeter moet het warm hebben gekregen toen Van Aert in de finale van de zevende rit vijf minuten lang ruim vijfhonderd Watt ronddraaide. De heuveletappe naar Saint-Étienne was te zwaar voor hem. Ligt dit hem beter?

Kan Peter Sagan standhouden op de ruim drieënhalve kilometer lange Côte de Saint-Just, als de klimmers daar doortrekken? Tenzij het voor de Slowaak te hard gaat op deze laatste klim, is hij een belangrijke kanshebber voor de winst in Brioude. Winnen deed hij al in Colmar en hij zou zichzelf en zijn jacht op een zevende groene trui een geweldige dienst bewijzen als hij dat nog eens kan doen. In de achtste rit reed Sagan vaak in het rood. Voor hem te hopen dat hij daar niet de gevolgen van ondervindt op weg naar Brioude.

Wout van Aert, uiterst links – foto: Cor Vos

Wat voor Sagan geldt, geldt ook voor renners als Sonny Colbrelli en Michael Matthews. Beiden kunnen een stevige klim overleven en zijn messcherp als het aankomt op een sprint. In de eerste week van derde Tourdeelname reed Colbrelli vijf keer top-10 en ook in de lastige rit naar Épernay en Colmar deed hij mee om de winst. Matthews eindigde in de eerste week liefst zes keer naar de top-10, waarmee ook hij al zijn goede vorm tentoonspreidde. In Saint-Étienne won hij de sprint, maar toen was dat voor de vierde plaats. Lukt het nu dan eens voor de ritzege?

Voor Greg Van Avermaet vormen de etappes naar Saint-Étienne, Brioude en Albi een belangrijk drieluik in de Tour. De klassiekerspecialist van CCC moet normaal gesproken standhouden als in de finale de sterkste renners overblijven. In de lastigere etappes naar Épernay en Colmar was de Belg al bij de les met een vierde en vijfde plaats. Zijn laatste ritwinst in de Tour dateert alweer van drie jaar geleden. Kan hij nog eens toeslaan? De vraag is of hij over de snelste sprint beschikt van een uitgedund peloton. In Saint-Étienne werd hij achtste.

Zoals eerder geschreven kent de omgeving van Brioude geen geheimen voor Romain Bardet, dus de Fransman weet wat hij kan verwachten als het peloton de Côte de Saint-Just aanvliegt. Op de steun van zijn plaatsgenoten moet hij zonder twijfel kunnen rekenen. In het klassement zakte hij al wat weg in de eerste week, dus mogelijk grijpt hij de laatste klim aan om wat tijd goed te maken. Een ideale springplank voor mannen als Bardet, Fuglsang en Pinot!

Romain Bardet – foto: Cor Vos

Op de Côte de Saint-Just ligt niet de finish; die is namelijk gelegen in Brioude. Om daar te komen volgt een getrapte afdaling van dertien kilometer naar de streep. Met Julian Alaphilippe en Peter Sagan hebben we al twee ijzersterke dalers genoemd, maar in het peloton komen we voorts snel uit bij Matej Mohorič en Vincenzo Nibali. In het peloton weten ze dat ze deze twee mannen van Bahrain Merida geen meter extra moeten geven in een afzink, want anders zijn ze vliegen. Nibali heeft niets meer te verliezen, nu hij het klassement heeft laten varen.

Tot slot willen we de naam van Matteo Trentin nog aanstippen. Met Peter Sagan, Sonny Colbrelli en Michael Matthews hebben we reeds namen genoemd van sterkere sprinters, die in Brioude de winst kunnen pakken, maar ook Trentin moet hier zeker tot in staat zijn. De Europese kampioen was ook in de lastige ritten naar Épernay, Colmar en Saint-Étienne al bij de beste tien renners en moet ook hier kunnen meespelen om de zege als hij weet te overleven.

Daarnaast is het voor de vele Franse renners aan de start (34 thuisrijders begonnen aan de Tour) een kans om zich te laten zien op de nationale feestdag. Wellicht lukt het de vroege kopgroep om vooruit te blijven. Denk daarbij aan namen als Warren Barguil, Lilian Calmejane en Elie Gesbert.

[unibet title=”Wie wint de Touretappe naar Brioude?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]

[/unibet]

Favorieten volgens WielerFlits
**** Julian Alaphilippe
*** Peter Sagan, Wout van Aert
** Sonny Colbrelli, Michael Matthews, Greg Van Avermaet
* Romain Bardet, Matej Mohorič, Vincenzo Nibali, Matteo Trentin

Tour 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

Overwegend zonnige weersomstandigheden aan 23 °C worden verwacht aan de start in Saint-Étienne. De neerslagkans is nihil en de wind waait matig vanuit het noorden aan windkracht 3. Aan de finish in Brioude belooft het zonnig te worden en kan de temperatuur oplopen tot 26 °C. Mogelijk neemt wel de windsnelheid iets toe tot windkracht 4.

De rit naar Brioude is vanaf 14.10 uur rechtstreeks te volgen via NOS Tour de France op NPO1. Ook Sporza op één is er live bij vanaf 14.10 uur. Eurosport 2 begint er eerder aan en zendt de koers vanaf 12.55 uur al uit. Niet in de gelegenheid om de etappe op televisie te volgen? Op WielerFlits mis je geen moment van de koers in onze liveblog!


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.