Tour 2019: Voorbeschouwing ploegentijdrit in Brussel
foto: Cor Vos
zondag 7 juli 2019 om 08:00

Tour 2019: Voorbeschouwing ploegentijdrit in Brussel

Daags na de historische overwinning van Mike Teunissen staat op de tweede dag van de Tour de France de ploegentijdrit op het menu. Op de route over 27,6 kilometer van en naar Brussel liggen enkele klimmetjes, waarop de ploegen moeten zorgen dat de schakels zoveel mogelijk intact blijven! WielerFlits blikt vooruit.

[unibet title=”Wie wint de ploegentijdrit in Brussel?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]

[/unibet]

Parcours

In de ploegentijdrit over 27,6 kilometer is het meteen alle hens aan dek voor de renners met klassementsambities. Vorig jaar in Cholet zagen we dat de verschillen daarin al hoog kunnen oplopen, weliswaar moest toen wel acht kilometer extra worden afgelegd. De renners hebben ten opzichte van de openingsetappe geen enkele verplaatsing moeten maken, want het startpodium is simpelweg vlakbij de aankomst van gisteren neergezet.

Vlakbij het Koninklijk Paleis van Brussel zullen de 22 ploegen één voor één aan hun rit tegen de klok beginnen, en ook daarbij vinden ze de nodige hoogtemeters. Vrijwel meteen na de start loopt het parcours een eerste keer op richting Sint-Pieters-Woluwe, niet toevallig de plaats waar Eddy Merckx ooit zijn eerste gele trui pakte.

Na 3,7 kilometer krijgen de renners een korte afdaling voor de wielen, om vervolgens in Watermaal-Bosvoorde na acht kilometer aan het de langste klim van de dag te beginnen. De klimmetjes lopen nooit meer dan vijf procent op, maar zullen ongetwijfeld wel in de kleren kruipen. Na een korte uitloper krijgen de renners na 13,2 kilometer bij het tussenpunt te horen hoe ze ervoor staan.

We zijn dan ongeveer halfweg, waarna het een lange tijd in een licht dalende lijn richting het lastige slot gaat. In die afdaling treffen de renners na twintig kilometer in Schaarbeek ook nog een tweede tijdsmeting. Op drie kilometer van het einde gaat de weg voor het laatst omhoog, wederom aan een stijgingspercentage van net geen vijf procent.

Via een afdaling zonder al te veel moeilijke bochten, moeten de renners in de laatste oplopende anderhalve kilometer nog één keer alles uit de kast halen. De aankomstlijn ligt vlakbij het Atomium, hét pronkstuk van de Wereldtentoonstelling van 1958. Wederom op een symbolische plek dus, want het was daar dat in 1958 de vorige Grand Départ in gang werd geschoten.


Start: 14.30 uur (eerste ploeg) bij flag-be het Koninklijk Paleis van Brussel
Finish: 16.45 uur (laatste ploeg) bij flag-be het Atomium in Brussel


Favorieten

Afgaande op de eerdere ploegentijdritten die dit seizoen verreden zijn in de WorldTour, dan steken Jumbo-Visma, Sunweb, Bahrain Merida en Mitchelton-Scott uit boven de andere ploegen. EF Education First won dan weer de ploegentijdrit in de Tour Colombia en vanzelfsprekend mogen we ook Ineos niet uitvlakken. De ploeg moet het weliswaar stellen zonder Chris Froome, maar heeft nog genoeg sterke motoren aan boord.

De Ineos-renners rijden warm voor de Tour – foto: Cor Vos

Met twee kopmannen in de ploeg is Team Ineos er veel aangelegen om een goede ploegentijdrit neer te zetten. En waarom zou de ploeg dan ook niet kunnen winnen? Geraint Thomas en Egan Bernal hebben beiden een verdienstelijke tijdrit in huis. Ook Spaans kampioen Jonathan Castroviejo, Michał Kwiatkowski, Gianni Moscon en voormalig Nederlands kampioen Dylan van Baarle hebben hun sporen al verdiend in het werkt tegen de klok. De ploeg zal als allereerste vertrekken, omdat zij onderaan staan in het ploegenklassement. Is dat een voor- of een nadeel?

In Jumbo-Visma treft de Britse ploeg een belangrijke uitdager. Steeds vaker laat het team zich gelden als specialist op deze discipline. In de UAE Tour wist de ploeg te winnen en in Tirreno-Adriatico was alleen Mitchelton-Scott beter. Beide keren vormde Tony Martin een belangrijke motor en ook in de Tour is hij erbij. De Duitser werd al ontelbare keren Duits kampioen tijdrijden. Wout van Aert streek onlangs zijn eerste tijdrittitel op. Nu de formatie met Mike Teunissen de gele trui in handen heeft, zal het als laatste starten en weten wat de concurrentie heeft gedaan.

Een ploeg waarmee altijd rekening moet worden gehouden is Mitchelton-Scott. De ploeg wil deze Tour een gooi doen naar de gele trui met Adam Yates en een goede tijdrit kan een mooie aanzet vormen. Met pistiers als Luke Durbridge en Michael Hepburn zit het met de snelheid alvast goed bij de Australische formatie. Winnen deed de ploeg met Adam Yates al in de ploegentijdrit van Tirreno-Adriatico dit voorjaar.

Wout van Aert is de kersverse Belgische kampioen tijdrijden – foto: Cor Vos

Deceuninck-Quick-Step weet ook als de beste wat dit onderdeel inhoudt, de ploeg is vier keer wereldkampioen ploegentijdrit. De formatie focust in deze Tour op twee paarden: Elia Viviani moet voor het mooie weer zorgen in de sprints, terwijl Enric Mas zich mag mengen in de strijd om het klassement. Een goede tijdrit zou een fijne uitgangspositie zijn. Specialisten als Deens kampioen Kasper Asgreen en Yves Lampaert moeten de kar trekken.

Ook bij EF Education First treffen we enkele specialisten aan in het werk tegen de klok. Kopman Rigoberto Urán zelf is een verdienstelijke tijdrijder en dat mogen we ook zeggen van Ronde van Vlaanderen-winnaar Alberto Bettiol, Sebastian Langeveld en Tejay van Garderen. Simon Clarke kan dan weer terugvallen op zijn ervaring op de piste als specialist op de ploegenachtervolging. Met de komst van Peter Schep als tijdritcoach zijn de prestaties in de tijdritten bij de Amerikaanse ploeg fors verbeterd.

Team Sunweb hadden we hoger aangeslagen als een fitte Tom Dumoulin deel had uitgemaakt van de Tourselectie. De Nederlander moest zich echter afmelden met knieproblemen en daarmee viel ook een voormalig wereldkampioen tijdrijden weg uit de ploeg. Met Wilco Kelderman, Søren Kragh Andersen en ook de ervaren Nicolas Roche zit er nog genoeg vaart in het team.

Astana traint alvast op het autocircuit van Zolder – foto: Cor Vos

Bij Astana is Jakob Fuglsang de belangrijkste pion voor het klassement. De Deen, die een hoofdrol vertolkte in het voorjaar, weet zich in de ploegentijdrit goed omringd door onder anderen Kazachs kampioen tijdrijden Alexey Lutsenko. Toch staat een vraagteken bij Fuglsang, die in de openingsrit ten val kwam op zijn gezichtBahrain Merida kan dan weer bogen op de kwaliteiten van wereldkampioen Rohan Dennis, terwijl kopman Vincenzo Nibali zelf ook een echte hardrijder is.

Bij BORA-hansgrohe treffen we niet zozeer specialisten aan op de individuele tijdrit, maar vormen de renners als collectief een sneltrein. Bij een sterke tijdrit kan Peter Sagan zomaar de gele trui dragen na afloop. Tot slot willen we ook Katusha-Alpecin nog benoemen. Met kopman Ilnur Zakarin heeft de ploeg een degelijke tijdrijder in huis, die wordt omringd door de nationale kampioenen Alex Dowsett (Groot-Brittannië) en José Gonçalves (Portugal). Ook de Duitser Nils Politt heeft een goede tijdrit in de benen.

[unibet title=”Wie wint de ploegentijdrit in Brussel?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]

[/unibet]

Favorieten volgens WielerFlits
**** Team Ineos
*** Jumbo-Visma, Mitchelton-Scott
** Deceuninck-Quick-Step, EF Education First, Team Sunweb
* Astana, Bahrain Merida, BORA-hansgrohe, Katusha-Alpecin

Tour 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

Voor de ploegentijdrit wordt koeler weer verwacht dan tijdens de openingsrit. Verwacht wordt dat de etappe tegen de klok onder plaatselijk bewolkte omstandigheden wordt verreden aan een temperatuur van 21 °C. Er wordt geen neerslag verwacht en de wind waait uit het noorden en is zwak tot matig aan windkracht 2 à 3.

De wielerfan kan bij verschillende zenders terecht voor de live uitzending. Zo komt Sporza op één om 14.00 uur met live beelden en volgt Eurosport 1 om 15.00 uur. De NOS zendt de Tour rechtstreeks uit vanaf 14.20 uur op NPO1. In verband met de WK-finale voetbal schakelt de uitzending vanaf 15.50 uur over naar NPO2. Niet in de gelegenheid om de etappe op televisie te volgen? Op WielerFlits mis je geen moment van de koers in onze liveblog!


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.