Tour 2019: Voorbeschouwing Pyreneeënrit naar Bagnères-de-Bigorre
donderdag 18 juli 2019 om 08:00

Tour 2019: Voorbeschouwing Pyreneeënrit naar Bagnères-de-Bigorre

Nadat de renners op weg naar Toulouse de rustdag uit de benen hebben gereden, mogen zij op donderdag vol aan de bak. Het Tourpeloton trekt dan namelijk de Pyreneeën in voor een rit over twee cols van eerste categorie. Leggen de favorieten elkaar het vuur aan de schenen, of houden zij daags voor de individuele tijdrit in Pau hun kruit droog? We blikken vooruit op de twaalfde etappe.

[unibet title=”Wie wint de rit naar Bagnères-de-Bigorre?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]

[/unibet]

Parcours

In de twaalfde etappe trekt het peloton de Pyreneeën in. De start is in Toulouse, waar bijna vijfhonderdduizend Toulousains het peloton kunnen uitzwaaien. De aanloop tot aan het hooggebergte is ongeveer 130 kilometer, waarna twee bekende beklimmingen uit de Tourgeschiedenis liggen te wachten.

Tour de France 2019 - etappe 12

De openingsfase is nog relatief vlak. Na 62 kilometer ligt de Côte de Montoulieu-Saint-Bernard, een hindernis van vierde categorie. Daarna gaat het parcours verder in zuidwestelijke richting naar de Frans-Spaanse grens. Vlak voor het klimwerk begint, is in Bagnères-de-Luchon de enige tussensprint van de dag.

De eerste echte col van de dag die volgt is direct een bekende, namelijk de Col de Peyresourde. Deze klim van eerste categorie is 13,2 kilometer lang aan 7% gemiddelde stijging. In 2016 werd de Peyresourde voor het laatst beklommen. Toen kwam Chris Froome als eerste boven. Het was de befaamde rit met finish in Bagnères-de-Luchon, waarin de Brit aanviel in de afdaling en zijn concurrentie versloeg.

De top van de Peyresourde ligt op 1.569 meter hoogte, wat nipt hoger is dan de top van de tweede berg van deze etappe. Dat is namelijk de Horquette d’Ancizan van eerste categorie. Dit is een klim van 9,9 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5%. Naast de vele bergpunten is deze klim ook aangemerkt als Bonification Point. Op de top zijn er bonificaties (acht, vijf en twee seconden voor de eerste drie renners) te verdienen.

Hourquette d'Ancizan

Wanneer de renners na 179 kilometer het hoogste punt (1.564 meter boven zeeniveau) bereiken, moeten ze nog dertig kilometer afdalen naar de aankomst in Bagnères-de-Bigorre. De finale in de Zuid-Franse gemeente is behoorlijk bochtig. Op 750 meter van de finish ligt een terugdraaiende bocht naar links en ook op tweehonderd meter voor de meet moeten de renners nog scherp linksaf buigen.

De laatste keer dat de Peyresourde en de Ancizan beklommen werden met vervolgens een finish in Bagnères-de-Bigorre, was in 2013. De ritwinst ging toen naar Daniel Martin, die een sprint-à-deux won van medevluchter Jakob Fuglsang.


Start: 11.30 uur in flag-fr Toulouse
Finish: Tussen 16.55 en 17.30 uur in flag-fr Bagnères-de-Bigorre


Favorieten

Hoewel er na anderhalve week al de nodige klassementsrenners kostbare tijd hebben verloren, is het maar de vraag of kopmannen als Thibaut Pinot en Jakob Fuglsang deze rit gaan gebruiken om de opgelopen schade goed te maken. Vrijdag volgt er immers nog een belangrijke rit tegen de klok. Daarna staan er dit weekend nog twee etappes met aankomst bergop op het menu. Bovendien ligt de top van de laatste beklimming op meer dan dertig kilometer van de aankomst. Niet ideaal om tijd te pakken dus. Een koersverloop waarbij vluchters de ruimte van het peloton krijgen, lijkt daarom op voorhand het meest waarschijnlijke scenario.

Julian Alaphilippe in de gele trui

Gaat Alaphilippe als leider richting de tijdrit? – foto: Cor Vos

Naar verwachting zal Deceuninck-Quick-Step (in dienst van leider Julian Alaphilippe) de koers willen controleren, al zijn de blauwhemden bij het verdedigen van het geel in principe niet gebaat bij een harde koers. Daarnaast is het de vraag of Team Ineos het gewicht van de koers gaat dragen. Bij de ploeg is er immers minder noodzaak om hier tijd te pakken. Teambaas Dave Brailsford liet op de rustdag al ontvallen dat zijn kopmannen het zich kunnen veroorloven om conservatiever te rijden dan de concurrentie. Grote kans dus dat zij een vlucht laten rijden.

Voor de kanshebbers op dagsucces is het uitkijken naar de teams waar de renners zich niet weg hoeven te cijferen in dienst van een klassementskopman. De eerste anderhalve week zijn er al enkele ontsnappingen geweest die het tot het einde hebben volgehouden. Daardoor hebben we al een aardig beeld gekregen van welke renners er deze Tour graag in de aanval gaan. Bovendien zal ook de strijd om de bolletjestrui een factor van belang zijn.

Vincenzo Nibali

Neemt Nibali hier sportieve revanche? – Foto: Cor Vos

Een team waarbij men al een streep kon zetten door de klassementsambities van zijn kopman, is Bahrain Merida. Vincenzo Nibali bleek niet bij machte om de beste renners van deze Tour bij te houden en kijkt al tegen een forse achterstand aan. Het feit dat hij geen bedreiging meer vormt voor het geel, betekent dat meegaan in een vroege vlucht voor de Siciliaan kansrijk kan zijn. Het profiel van deze rit leent zich er immers voor om te gebruikmaken van zijn geroemde dalerscapaciteiten. Mocht Nibali donderdag niet over de benen beschikken, dan heeft de ploeg met Matej Mohorič een goed alternatief achter de hand. Ook Dylan Teuns is een renner om in de gaten te houden. Hij liet op de rustdag al weten wel oren te hebben naar een tweede ritzege.

Tim Wellens in de bolletjestrui

Wordt dit een rit voor Tim Wellens? – foto: Cor Vos

Een andere ploeg waarvan we op weg naar Bagnères-de-Bigorre renners mogen verwachten in de vroege vlucht, is Lotto Soudal. Met Tim Wellens en meesteraanvaller Thomas De Gendt bevolkt de Belgische vrijbuitersformatie de eerste twee plaatsen in het bergklassement. Die positie zal men ongetwijfeld willen verdedigen. De Gendt heeft zijn ritzege al binnen, maar Wellens is daar nog naar op zoek. Dit is een van de zeldzame ritten waarin hij kan scoren, voordat de (te) zware slotweek aanbreekt.

Concurrentie voor de bergtrui komt mogelijk uit het kamp van Trek-Segafredo. Giulio Ciccone – afgelopen mei nog winnaar van het bergklassement in de Giro – vormt op de derde plaats de grootste bedreiging. Er zijn donderdag onderweg 21 punten te verdienen, dus in theorie zou hij zijn Belgische concurrenten kunnen passeren. Het is echter maar de vraag welke invloed zijn val op weg naar Toulouse zal hebben.

Het op papier ijzersterke Movistar-blok lijkt deze Tour alles te zetten op Nairo Quintana. Hij bewaart goede herinneringen aan de Pyreneeën. Vorig jaar won hij immers in de slotweek de ultrakorte bergrit naar Saint-Lary-Soulan. De Colombiaanse klimmer staat echter kort in het klassement en zal daarom niet zomaar zonder slag of stoot mee mogen in een vlucht. Hetzelfde geldt voor Mikel Landa, die op slechts vier minuten en vijftien seconden van leider Alaphilippe staat. Misschien dat het Marc Soler wel gegund is. De oud-winnaar van Parijs-Nice was eerder deze week nog mee in de vlucht op weg naar Brioude.

Ben King

Kan Ben King ook een rit in de Tour winnen ? – foto: Cor Vos

Team Dimension Data moet het deze Tour niet van een klassementsman hebben. Roman Kreuziger staat weliswaar nog relatief kort, maar de renners van de Zuid-Afrikaanse formatie zullen waarschijnlijk de vrijheid krijgen om voor eigen kans te gaan. Ben King is iemand die we hier kunnen verwachten. De 30-jarige Amerikaan (tweevoudig ritwinnaar in de jongste Vuelta) reed al in de aanval op weg naar Saint-Étienne. Namens EF Education First zou Simon Clarke mee kunnen springen, al staat inmiddels ook Michael Woods op respectabele achterstand. Namens UAE-Emirates zou Rui Costa zich in de debatten kunnen mengen.

Ook Cofidis start hier met een vrijbuitersploeg. Natnael Berhane toonde zich in de ritten naar La Planche des Belles Filles en Albi, terwijl Jesús Herrada mee was op weg naar Brioude. Namens Sunweb zou Nicolas Roche weer mee kunnen zitten. Bij CCC lijkt dit een rit voor Serge Pauwels. Landgenoot Xandro Meurisse rijdt een boven verwachting sterke Tour in het shirt van Wanty-Gobert. Kan de nummer drie van La Planche des Belles Filles hier voor een daverende verrassing zorgen?

[unibet title=”Wie wint de rit naar Bagnères-de-Bigorre?” link=”http://unibet.me/wielerflits”]

[/unibet]

Favorieten volgens WielerFlits
**** Tim Wellens
*** Vincenzo Nibali, Matej Mohorič
** Dylan Teuns, Marc Soler, Ben King
* Serge Pauwels, Jesús Herrada, Xandro MeurisseSimon Clarke

Tour 2019: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en tv

De renners mogen zich donderdag opmaken voor redelijks koersweer. Volgens Weeronline wisselen wolkenvelden en zonnige perioden elkaar af. De temperatuur ligt rond de 22 graden Celsius.

De etappe van donderdag is live te volgen via de NOS, Sporza en Eurosport. Die laatste zender zendt de koers integraal uit, de eerste twee volgen om 14.10 uur.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.